DEH

DEH

Τρίτη 27 Αυγούστου 2019

Με «τελεσίγραφα» ξεκινά η νέα διοίκηση της ΔΕΗ

Με «τελεσίγραφα» ξεκινά η νέα διοίκηση της ΔΕΗ
Χαρά Τζαναβάρα

ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ των τιμολογίων, τα «τελεσίγραφα» προς τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΔΕ θα είναι τα κύρια θέματα της πρώτης συνεδρίασης της νέας διοίκησης της ΔΕΗ που έχει οριστεί για την Παρασκευή.
Οι πρώτες ενδείξεις κάνουν λόγο για διψήφιο ποσοστό στις τιμές για τους οικιακούς καταναλωτές και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι τα περίπου 4 εκατ. νοικοκυριά, περίπου το 65% του συνόλου των πελατών της ΔΕΗ, που εξοφλούν εγκαίρως τους λογαριασμούς και έτσι εξασφαλίζουν έκπτωση 10% επί της τιμής του ρεύματος.
Η νέα διοίκηση προτίθεται επίσης να προχωρήσει στην τιτλοποίηση απλήρωτων λογαριασμών ύψους ενός δισ. ευρώ, που θα σπάσει σε δύο πακέτα και θα στοχεύει στην ανάθεσή τους σε ισάριθμες ειδικευμένες εταιρείες που θα καταβάλουν άμεσα στα ταμεία της ΔΕΗ 350-400 εκατ. ευρώ.
Θα επιταχύνει επίσης τις διαδικασίες εθελούσιας εξόδου, καθώς λόγω των συνεχών αυξήσεων στη διεθνή αγορά ρύπων είναι ασύμφορη η συνέχιση της λειτουργίας ορισμένων «γερασμένων» λιγνιτικών μονάδων.
Στα άμεσα σχέδια περιλαμβάνεται η απόσχιση του ΔΕΔΔΗΕ και η είσοδος σε αυτόν στρατηγικού επενδυτή, που θα μπορεί να διαθέτει έως και το 51%. Σε αυτόν τον κυβερνητικό σχεδιασμό εντάσσεται και η «καρατόμηση» της διοίκησης, που σημειωτέον αποτελείται από επιστήμονες με υψηλά προσόντα και είχε αναλάβει καθήκοντα τον περασμένο Νοέμβριο.
Στην ανακοίνωση του αρμόδιου υπουργείου, που εκδόθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, αναφέρεται ότι ο υφυπουργός Γεράσιμος Θωμάς κάλεσε τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ για να ενημερωθεί για την αεροπορική τραγωδία στον Πόρο και στη συνέχεια ζήτησε τις παραιτήσεις των μελών της διοίκησης. Στο δελτίο Τύπου αναφέρεται επίσης ότι «όλα τα στοιχεία που κατέχει ο ΔΕΔΔΗΕ σχετικά με το ατύχημα θα τεθούν στη διάθεση του Εισαγγελέα».
Από τη μεριά του, ο τομεάρχης Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ κατά 17% και υπενθύμισε με νόημα ότι την περίοδο 2015-2019 οι καταναλωτές είδαν μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος κατά 12%.
Τόνισε ότι η απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης για μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια από 13% στο 6% θα απέδιδε στην κοινωνία 300 εκατ. ευρώ τον χρόνο, αλλά η Ν.Δ. έχει ανακοινώσει ότι θα τα διαθέσει για να ισοσκελίσει μέρος της αύξησης των τιμολογίων.
«Το πρόβλημα ρευστότητας της ΔΕΗ είναι υπαρκτό, αλλά όχι στο μέγεθος που το παρουσίασε ο νέος πρόεδρος», τόνισε μιλώντας στον Real FM και σημείωσε ότι στα χέρια του αρμόδιου υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα βρίσκεται η νομοθετική ρύθμιση με την οποία πρέπει να αποδοθούν στη ΔΕΗ 200 εκατ. ευρώ που αφορούν οφειλές του Δημοσίου για το διάστημα 2007-2011. «Για την περίοδο 2012-2016 οι οφειλές έχουν καταβληθεί από το πλεόνασμα του προϋπολογισμού», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: