DEH

DEH

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019


Μιχάλης Μαστοράκης
 
Μια συνολική εικόνα για την εξέλιξη της απελευθέρωσης της ελληνικής αγοράς ηλεκτρισμού και συγκεκριμένα την εξέλιξη των μεριδίων των εναλλακτικών παρόχων σε συνάρτηση με το μερίδιο της ΔΕΗ προσφέρει η "Μηνιαία Έκθεση Διείσδυσης και Μεριδίων Χονδρικής και Λιανικής", του Χρηματιστηρίου
Ενέργειας και αφορά τον Ιούλιο του 2019.
Ειδικότερα, στην έκθεση του Χρηματιστηρίου γίνεται εκτενής αναφορά στο σύστημα Συναλλαγών Δημοπρασιών Προθεσμιακών Προϊόντων Ηλεκτρικής Ενέργειας (τα λεγόμενα NOME) ως προς τους συμμετέχοντες, τις τιμές και την κατανομή της δημοπρατούμενης ποσότητας από την έναρξη λειτουργίας του συστήματος έως τα σήμερα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον – από την σκοπιά της εξέλιξης της αγοράς – παρουσιάζει το παρακάτω διάγραμμα που περιλαμβάνεται στην έκθεση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, όπου και απεικονίζεται το ποσοστό (%) στο σύνολο της Μηνιαίας Προμήθειας ανά Επιλέξιμο Προμηθευτή για την περίοδο Οκτώβριος 2016 – Ιούλιος 2019.



Μάλιστα στο ακριβώς παρακάτω γράφημα που περιλαμβάνεται στην έκθεση, παρουσιάζεται η ακριβής εξέλιξη των μεριδίων των Εναλλακτικών Προμηθευτών καθώς και η αντίστοιχη εξέλιξη του μεριδίου της ΔΕΗ κατά το διάστημα που προαναφέρθηκε σε ποσοστιαία μεταβολή. Η αναφορά στα ποσοστά του Αυγούστου 2015 στα εν λόγω γραφήματα έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος μήνας έχει χρησιμοποιηθεί ως μήνας αναφοράς για τον υπολογισμό της απομείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ.



Σημειώνεται δε πως η διακύμανση των μεριδίων αντανακλά ταυτόχρονα και την εποχικότητα διακύμανσης του φορτίου των εκπροσωπούμενων καταναλωτών.
Ο κύκλος των ΝΟΜΕ μάλλον έφτασε στο τέρμα
Στο "μέτωπο" των Δημοπρασιών ΝΟΜΕ αξίζει να αναφέρουμε ότι σε σύνολο 13 προγραμματισμένων δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας (μία αναμένεται τον Οκτώβριο βάσει προγράμματος) η συνολική ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που έχει δημοπρατηθεί υπολογίζεται σε 4.750 MW, ενώ στην τελευταία δημοπρασία (16 Οκτωβρίου 2019) η συνολική ποσότητα που πρόκειται να βγει στο "φτάνει" τα 1.243 MW.  

Πρόγραμμα Διεξαγωγής Δημοπρασιών


Βέβαια άγνωστο παραμένει το τι μέλλει γενέσθαι και αν τελικά θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα διεξαγωγής δημοπρασιών ως αρχικά είχε αποφασισθεί, προβλέποντας ακόμη μια ανταγωνιστική διαδικασία στις 10 Οκτωβρίου, δεδομένου της κατάληξης που είχε η τελευταία δημοπρασία της 17ης Ιουνίου 2019.
Η εν λόγω δημοπρασία χαρακτηρίστηκε ως ιστορικής σημασίας για την αγορά καθώς κατέληξε με 214 MW αδιάθετα σε σύνολο 763 MW και συνακόλουθα με την τιμή πώλησης «κολλημένη στα 58,12 ευρώ/MWh.
Ευθύς αμέσως, τα αντανακλαστικά της αγοράς υπογράμμισαν τους «τίτλους τέλους» για την διαδικασία των ΝΟΜΕ και την ανάγκη να υπάρξουν οι απαραίτητες ενέργειες για τον σχεδιασμό της από και στο εξής πορείας της αγοράς. Με άλλα λόγια, πως θα επιτευχθεί η περαιτέρω μείωση του ποσοστού της ΔΕΗ από το 73% έως το 50%, αν και εφόσον παραμείνει στο τραπέζι ως στόχος το «πενηντάρι».
Πρόθεση του Υπουργού Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη είναι να τεθεί εκ νέου σε διαπραγμάτευση ο στόχος μείωσης του μεριδίου του ΔΕΗ.  

Καταμερισμός Προθεσμιακών Προϊόντων στους αντίστοιχους Μήνες Φυσικής Παράδοσης


Τέλος, να θυμίσουμε ότι πτώση σχεδόν μισής μονάδας από το 73,85% στο 73,47% σημείωσε το μερίδιο της ΔΕΗ στην προμήθεια κατά τον Ιούλιο, όπως προκύπτει από το νεότερο δελτίο του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.
Περισσότερες λεπτομέρειες για την μερίδια του Ιουλίου μπορείτε να δείτε εδώ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: