DEH

DEH

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019

Γεραπετρίτης: Θα αποδοθούν ευθύνες και για την κατάρρευση της ΔΕΗ και για τη διαπραγμάτευση του 2015

Θα αναζητηθούν ευθύνες για το οικονομικό χάλι στο οποίο περιήλθε η ΔΕΗ, είτε μέσω της Δικαιοσύνης είτε μέσω κοινοβουλευτικών διαδικασιών, δήλωσε το πρωί της Παρασκευής στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι θα αναζητηθούν ευθύνες και για την περίφημη διαπραγμάτευση του 2015, συμπλήρωσε όμως ότι δεν θα υπάρξει βιομηχανία εξεταστικών επιτροπών.
Οπως επισήμανε ο υπουργός, για τα κρίσιμα κεφάλαια που οδήγησαν τη χώρα στο τρίτο μνημόνιο και σε τεράστια υφεσιακή κατάσταση την οικονομία το 2015 – 2016, θα υπάρξει αναζήτηση ευθυνών. «Η ΔΕΗ μέσω τρίτου μνημονίου αναγκάστηκε να πουλά ρεύμα κάτω του κόστους μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ… Υπήρξε ζημία της τάξης των 500 – 600 εκατ. ευρώ» επισήμανε ο κ. Γεραπετρίτης, συνδέοντας τις δύο υποθέσεις.
Η ΔΕΗ ζημιώθηκε από το 3ο μνημόνιο είπε ο υπουργός Επικρατείας θυμίζοντας ότι τον Οκτώβριο του 2014, λίγο πριν την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, η χρηματιστηριακή αξία της Επιχείρισης ήταν 1,9 δις ευρώ και σήμερα είναι μόλις 0,3 δις ευρώ.
Πάντως ο κ. Γεραπετρίτης πρόσθεσε ότι η ΔΕΗ θα σωθεί και μάλιστα με την ελάχιστη επιβάρυνση των καταναλωτών. «Η ΔΕΗ θα σωθεί με το σχέδιο που εκπονεί η ηγεσία του ΥΠΕ. Θα υπάρξει μια ελάχιστη επιβάρυνση των καταναλωτών, δεν θα ξεπερνάει τα 2,2 ευρώ το μήνα από τη μείωση έκπτωσης για συνεπή καταναλωτή» σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας. Διευκρίνισε ωστόσο ότι θα υπάρξει ασύμμετρη επιβάρυνση όλων των κοινωνικών εταίρων, και του ιδίου του κράτους, με μείωση του ΦΠΑ και του τέλους ΕΤΜΕΑΡ που εισέπραττε, αλλά και με τη μείωση του προνομιακού τιμολογίου των εργαζομένων από 75% μεσοσταθμικά στο 25 με 30%. «Πώληση μονάδων θα γίνει, όχι άμεσα, μετά την καταγραφή όλων των δεδομένων» εξήγησε, αλλά έκανε λόγο για δημόσια διαχείριση της επιχείρησης.
Νωρίτερα, μιλώντας επίσης στον ΣΚΑΙ, η γ.γ. Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, αποκάλυψε ότι η Δικαιοσύνη ξεκίνα έρευνα για την υπόθεση της ΔΕΗ. Η ίδια πρόσθεσε ότι το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος θα συνδράμει τις εισαγγελικές αρχές στην έρευνα.

Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: