Πέντε προϋποθέσεις θέτει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης για την επιτυχημένη έκβαση του διαγωνισμού.
Στην επιστολή του προς τις αρμόδιες γενικές διευθύνσεις Ανταγωνισμού και Ενέργειας αγγίζει ένα καυτό θέμα των Βρυξελλών αυτό της ευρωπαϊκής νομοθεσίας απέναντι στις επενδύσεις από τρίτες χώρες, εκτός της Ε.Ε. Και είναι η πρώτη προϋπόθεση που θέτει, δηλαδή εμμέσως πλην σαφώς, να μη σταθεί εμπόδιο απέναντι σε συμμετοχή Ρώσων, Κινέζων και Αμερικανών (ΗΠΑ) επενδυτών. Ο ίδιος κάνει γνωστό πως πρόκειται για «έγκριτους» επενδυτές, οι οποίοι έχουν λάβει ήδη τα απαραίτητα στοιχεία από τη δημόσια εταιρία προκειμένου να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό. Ο κ. Παναγιωτάκης τονίζει την ανάγκη διεύρυνσης των συμμετεχόντων, αν και οι χώρες προέλευσης των επενδυτών – πλην των ΗΠΑ- αποτελούν ούτε λίγο ούτε πολύ «κόκκινο» πανί για την Ε.Ε.
Η δεύτερη προϋπόθεση έχει να κάνει με την αποτίμηση, με τον πρόεδρο της ΔΕΗ να αποδέχεται την αλλαγή της, δηλαδή σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τον προηγούμενο διαγωνισμό ωστόσο ότι δεν πρέπει η εκχώρηση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας να γράψει ζημιά ή μηδενικό όφελος. Με την αναφορά αυτή ο πρόεδρος της εταιρίας επιδιώκει να ανεβάσει τον πήχη από τα επίπεδα των προσφορών που είχαν δώσει οι προηγούμενοι επενδυτές.
Κλειδί κατά τη ΔΕΗ για την προσέλκυση ενδιαφερομένων στον διαγωνισμό είναι τα ΑΔΙ. Ο κ. Παναγιωτάκης ζητά έστω ένα θετικό σήμα ώστε οι υποψήφιοι να αποκτήσουν κίνητρο συμμετοχής. Μάλιστα από την αναφορά του γίνεται εμμέσως πλην σαφώς ότι το ύψος των αποζημιώσεων ΑΔΙ θα είναι χαμηλότερο στην «απευκταία περίπτωση, που δεν γίνει κατορθωτή η πώληση των μονάδων».
Ως τέταρτη προϋπόθεση κατά τον πρόεδρο της εταιρίας είναι η μείωση του προσωπικού της Μεγαλόπολης και της Μελίτης. Σύμφωνα με τον ίδιο η διαδικασία της αποχώρησης υλοποιείται και το μισθολογικό κόστος μειώνεται. Όπως ο ίδιος υποστηρίζει ειδικά η μονάδα στη Μεγαλόπολη εξοικονομεί περί τα 25 εκ. ευρώ το χρόνο.
Το αγκάθι που απομένει μεταξύ άλλων για την προσέλκυση των επενδυτών είναι και αυτό της τροφοδοσίας του ΑΗΣ Μελίτης και οι διαφορές που υπάρχουν με τον ιδιοκτήτη των ορυχείων. Ο ίδιος κάνει γνωστό ότι έχουν χρησιμοποιηθεί από τη δημόσια εταιρία και νομικά μέσα για τη μείωση της τιμής προμήθειας, ενώ επικαλείται και την ανάγκη βοήθειας από το ΥΠΕΝ.
Κατά τον πρόεδρο επίσης της ΔΕΗ μία από τις εκκρεμότητες ήταν και η απουσία εθνικού ενεργειακού προγραμματισμού. Έτσι στον προηγούμενο διαγωνισμό οι υποψήφιοι δεν είχαν εικόνα ως προς το μέλλον των λιγνιτικών μονάδων. Ο ίδιος τώρα λέει πως ο ενεργειακός σχεδιασμός καταδεικνύει την αναγκαιότητα λιγιντικής παραγωγής μεσοπρόθεσμα, βεβαίως σε σαφώς μικρότερες ποσότητες σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου