Παράταση στις ώρες λειτουργίας του ΑΗΣ Καρδιάς φέρεται να «τάζει» προεκλογικά ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζεται πως κάτι τέτοιο θα γίνει εφικτό, δεδομένου του ασφυκτικού πλαισίου που έχει συνομολογήσει η κυβέρνηση με την Κομισιόν.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του «Σπάρτακου» Μ. Μόσχου στην ΕΡΤ Κοζάνης, σε συνάντηση που είχε την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός με το σωματείο διαβεβαίωσε τους εργαζομένους ότι θα υπάρξει παράταση στη λειτουργία του ΑΗΣ Καρδιάς και μετά τον ερχόμενο Μάιο, όταν τελειώνουν οι εγκεκριμένες 17500 ώρες λειτουργίας.
Όπως, μάλιστα, έγραψε πρόσφατα το energypress, το πρόβλημα είναι ακόμα πιο πιεστικό, αφού πλέον για την τρίτη μονάδα του ΑΗΣ Καρδιάς δεν απομένουν παρά μόλις 13 ημέρες.
Στις ίδιες δηλώσεις, ο κ. Μόσχου ανέφερε ότι η παράταση θα δοθεί για λόγους ενεργειακής επάρκειας και ασφάλειας της χώρας.
Σε περίπτωση, πάντως, που κάτι τέτοιο πράγματι συμβεί, τότε θα δοθεί λύση και στο πρόβλημα της τηλεθέρμανσης της Πτολεμαΐδας, ζήτημα που σχετίζεται άμεσα με τη λειτουργία των μονάδων του ΑΗΣ Καρδιάς.
Πάντως, όπως έδειξε και η προβληματική κατάσταση του προηγούμενου διαστήματος, το πρόβλημα με την τηλεθέρμανση δεν έχει να κάνει μόνο με το ότι τελειώνουν οι εγκεκριμένες ώρες λειτουργίας του ΑΗΣ Καρδιάς, αλλά κυρίως με το γεγονός ότι, εξαιτίας του τρόπου που λειτουργεί η απελευθερωμένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, οι μονάδες της Καρδιάς πλέον θα εντάσσονται όλο και λιγότερο στον καταμερισμό, λόγω κόστους.
Ανοίγει και πάλι το θέμα της περιβαλλοντικής αναβάθμισης του ΑΗΣ Αμυνταίου
Στην ίδια συνάντηση, τέθηκε και το θέμα της συνέχισης της λειτουργίας του ΑΗΣ Αμυνταίου, μετά την παράταση στις 32000 ώρες (από τις 17.500 που ήταν).
Η εκ νέου παράταση θα είναι εφικτή μόνο εφόσον προχωρήσει η περιβαλλοντική αναβάθμιση του ΑΗΣ Αμυνταίου, ζήτημα το οποίο πριν από λίγο καιρό είχε απασχολήσει σοβαρά τη διοίκηση της ΔΕΗ και, σύμφωνα με τα όσα μεταφέρονται από τη μεριά των συνδικαλιστών που συναντήθηκαν με το Γ. Σταθάκη, ανοίγει εκ νέου.
Υπενθυμίζεται ότι στο προηγούμενο επεισόδιο αυτής της ιστορίας, η ΔΕΗ είχε γίνει αποδέκτης (τουλάχιστον) τεσσάρων διαφορετικών προτάσεων (Μυτιληναίος, Κοπελούζος, Περιστέρης, ΙΝΤΡΑΚΑΤ), χωρίς ωστόσο το τότε εκδηλωθέν ενδιαφέρον να οδηγήσει και σε συμφωνία.
Σύμφωνα, πάντως, με τις δηλώσεις του κ. Μόσχου, από τη συζήτηση με τον υπουργό επιβεβαιώθηκε εκ νέου ότι η περιβαλλοντική αναβάθμιση του ΑΗΣ Αμυνταίου «απαιτεί το ενδιαφέρον και την συμμετοχή ιδιωτών και επενδυτικών σχημάτων».
Φαίνεται, λοιπόν, ότι το συγκεκριμένο ζήτημα ανοίγει εκ νέου και πιθανότατα θα είναι το επόμενο μεγάλο θέμα σχετικά με τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ που θα μας απασχολήσει μετά την ολοκλήρωση και του νέου διαγωνισμού για την «αποεπένδυση».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου