DEH

DEH

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019

Επιστρέφει ο εφιάλτης των ρύπων: Ράλι ξανά για τα δικαιώματα εκπομπής CO2 παραμονές του νέου διαγωνισμού για τους λιγνίτες.

Χρήστος Στεφάνου
 
Την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου, η τιμή των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα κατάγραψε χαμηλό τριμήνου στα 18,71 ευρώ ο τόνος. Η τελευταία φορά που οι τιμές των ρύπων είχαν πέσει στα επίπεδα των 18,7 ευρώ ο τόνος ήταν το Νοέμβριο του 2018 όταν διαγράφοντας ισχυρή ανοδική τροχιά, κατέληξαν πάνω τα 25 ευρώ ο τόνος στις αρχές Ιανουαρίου.
Η πρόσφατη πτώση υποχώρηση των τιμών των
δικαιωμάτων, είχε αναζωπυρώσει τις ελπίδες και επανέφερε στο προσκήνιο εκτιμήσεις ότι ενδεχομένως το ράλι των ρύπων “ξέμεινε από καύσιμα”. Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται από διάφορες ομάδες πίεσης για χαλάρωση του πλαισίου που θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση των τιμών των ρύπων, είναι σαφές ότι για την ΕΕ το βασικό εργαλείο επίτευξης των κλιματικών στόχων στον τομέα της ενέργειας, είναι και θα παραμείνει το χρηματιστήριο των ρύπων. Και προς τούτο, η ΕΕ έχει διαβεβαιώσει ότι μετά τη λήξη της τρέχουσας περιόδου το 2020, η κατανομή δωρεάν δικαιωμάτων προς την ενεργοβόρο βιομηχανία δεν θα αυξηθεί αλλά θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα μέχρι το 2030. 
Αυτή την σταθερή πολιτική απόφαση, επιβεβαιώνει και η διακύμανση των τιμών στο χρηματιστήριο των ρύπων τις τελευταίες ημέρες, καθώς μετά την πτώση ήρθε ξανά ένα 10ήμερο ράλι που έχει αποκαταστήσει ξανά τις ισορροπίες. Από το χαμηλό των 18,71 ευρώ, μέσα σε λιγότερες από 15 ημέρες, οι τιμές των δικαιωμάτων ξεπέρασαν ξανά το όριο των 23 ευρώ στις 4 Μαρτίου και έκτοτε παραμένουν σταθερά στα επίπεδα των 22 έως 23 ευρώ. Δηλαδή μέσα σε δύο εβδομάδες η άνοδος ξεπέρασε το 23%, αποκαθιστώντας τις απώλειες των προηγούμενων ημερών. Χθες η τιμή έκλεισε στα 22,17 ευρώ ο τόνος. 
Οι εξελίξεις στο μέτωπο του χρηματιστηρίου των ρύπων επαναφέρουν στο προσκήνιο τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το εγχείρημα του διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτικών της ΔΕΗ. Είναι σαφές ότι το φαινόμενο των υψηλών τιμών των δικαιωμάτων, κάθε άλλο παρά συγκυριακό είναι και ως εκ τούτου ισχύουν στο ακέραιο οι αρνητικές συνθήκες στις οποίες εξελίσσεται ο διαγωνισμός. Άλλωστε ακόμη και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης, ο οποίος στις τελευταίες δηλώσεις του αναφέρεται συνεχώς στο αρνητικό περιβάλλον που οδήγησε στην αποτυχία την πρώτη προσπάθεια πώλησης, εμμέσως πλην σαφώς παραδέχθηκε ότι η όποια πρόσφατη μείωση των τελευταίων ημερών ήταν συγκυριακή. Θα είχαμε κάνει μεγαλύτερες αγορές δικαιωμάτων στις πρόσφατες χαμηλές τιμές εάν είχαμε μεγαλύτερη ρευστότητα και είχαμε εισπράξει τα χρήματα της προκαταβολής έναντι κατανάλωσης του Δημοσίου, είχε πει πρόσφατα σε συνάντηση με δημοσιογράφους, “δείχνοντας” εμμέσως ότι ακόμη και η ΔΕΗ κάνει τους υπολογισμούς της για το κόστος των ρύπων σε υψηλότερα επίπεδα από τα 18- 19 ευρώ ο τόνος. 
energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: