DEH

DEH

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019

ΕΛΒΑΛ: «Μιλάμε με όλους για τα λιγνιτικά της ΔΕΗ»

«Μιλάμε με όλους αυτή την περίοδο και αναζητούμε τον βέλτιστο τρόπο για να συμμετάσχουμε στο διαγωνισμό της ΔΕΗ για τα λιγνιτικά» δηλώνει πηγή κοντά στη διοίκηση  της ΕΛΒΑΛ. «Όλες οι πλευρές είναι πιο ώριμες αυτή τη φορά, ωστόσο είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δούμε τη σύμβαση αγοραπωλησίας που θα παρουσιάσει η ΔΕΗ και είμαστε σε αναμονή», σημειώνει σχετικά με το ενδιαφέρον της εταιρείας για τα λιγνιτικά της ΔΕΗ.
Η ΕΛΒΑΛ αυτή τη φορά ενδιαφέρεται πιο θερμά για το διαγωνισμό, ωστόσο, όπως σημειώνει η πηγή, «θέλουμε να δούμε τι προτείνει η ΔΕΗ σχετικά με τον επιμερισμό ζημιών και γενικά πώς θα διαμορφωθεί το πλαίσιο. Εμείς θέλουμε να είμαστε παρόντες στη διαδικασία, όμως μπορεί να βρεθούμε και με ένα πολύ μειοψηφικό ποσοστό της τάξης του 5%. Το βέβαιο είναι ότι σε αυτή τη φάση, όλα είναι ακόμη ρευστά, και μιλάμε όλοι με όλους».
 
Οι έξι αρχικά ενδιαφερόμενοι
Στην πρόσκληση ενδιαφέροντος ανταποκρίθηκαν αρχικά 6 εταιρείες, από τις οποίες θα δούμε σε δύο μήνες πόσες τελικά θα προσέλθουν με δεσμευτική προσφορά. Οι τελικές προσφορές ωστόσο είναι πιθανό να πραγματοποιηθούν από κοινοπραξίες εταιρειών στις οποίες να συμμετέχουν οι αρχικώς ενδιαφερόμενοι. Αλλά για τη διαμόρφωση των κοινοπραξιών και τις οριστικές αποφάσεις είναι κρίσιμο να δουν πώς θα διευθετήσει η ΔΕΗ τις ασάφειες που σήμερα υπάρχουν.
Οι αρχικώς ενδιαφερόμενοι ήταν 3 ελληνικές εταιρείες, η ΤΕΡΝΑ, η ΕΛΒΑΛ και η Μυτιληναίος, 2 διεθνείς, η China Western και η Seven Energy, και μία σύμπραξη, η BeijincGuohua Power με την Damco (Koπελούζος).
Χρονοδιάγραμμα
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα οι πρώτες διαπραγματεύσεις για τη σύμβαση SPA  ολοκληρώνεται γύρω στις 30 Μαρτίου. Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν και στις 23 Απριλίου θα συμφωνηθεί το τελικό κείμενο του SPA. Από τότε και μέχρι τις 8 Μαΐου θα πρέπει να υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι τις δεσμευτικές τους προσφορές με στόχο ο προτιμητέος επενδυτής να επιλεγεί αμέσως μετά.
Κύκλοι του ΥΠΕΝ τις προηγούμενες ημέρες διέψευσαν τις πληροφορίες περί υποβολής αιτήματος στην DG COMP για παράταση του διαγωνισμού αποεπένδυσης των λιγνιτικών μονάδων. Οι προσφορές αναμένονται τον Μάιο, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, ενώ τον Ιούνιο θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση της ΔΕΗ, που θα επικυρώσει και το αποτέλεσμα.
Ποια είναι τα λιγνιτικά που πωλούνται
Τα λιγνιτικά εργοστάσια που προσφέρονται προς πώληση μέσω της διαγωνιστικής διαδικασίας είναι:
Η Επιχείρηση Μεγαλόπολης που  με τις λιγνιτικές μονάδες Μεγαλόπολη 3 και 4 με τα σχετικά δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης για τα συνδεόμενα λιγνιτικά κοιτάσματα της Μεγαλόπολης και τη συνδεόμενη εξορυκτική υποδομή.
Η Επιχείρηση Μελίτης (Φλώρινας) με τη λιγνιτική μονάδα Μελίτη 1, όπως επίσης και το δικαίωμα (και σχετικές άδειες) για οικοδόμηση συμπληρωματικής λιγνιτικής μονάδας καλουμένης Μελίτη 2, μαζί με το ορυχείο της Βεύης, το ορυχείο Κλειδί, το ορυχείο Λόφοι Μελίτη και τη συνδεόμενη εξορυκτική υποδομή.

 
 www.mononews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: