DEH

DEH

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019

Συσπείρωση Διπλωματούχων Μηχανικών ΔΕΗ: Κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Επιτροπή οδηγούν τη ΔΕΗ σε αργό θάνατο

Τεράστιες είναι οι πολιτικές ευθύνες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για το ξεπούλημα της ΔΕΗ με αφορμή την πρόσφατη τροπολογία του υπουργείου Ενέργειας, όπως υπογραμμίζει σε σχετική ανακοίνωση η Αγωνιστική Συσπείρωση Μηχανικών ΔΕΗ-ΑΔΜΗΕ.
Η ίδια προσθέτει, δε, τα εξής:
Η ψήφισή της δε από τη Βουλή στις 7 Μαρτίου καθόλου δεν απαλλάσσει τον αρμόδιο υπουργό και το κυβερνητικό κόμμα από τις ευθύνες που αναλαμβάνουν για ένα ξεπούλημα ανάλογων διαστάσεων με το σκάνδαλο της «μικρής ΔΕΗ», του 2014.
Η κυβέρνηση αναλαμβάνοντας να υλοποιήσει μέχρι κεραίας τις οδηγίες της ΕΕ που συμπλέουν πλήρως με τα συμφέροντα της κρατικοδίαιτης ελληνικής ολιγαρχίας, αφού διαπίστωσε ότι κανένας υποψήφιος «επενδυτής» δεν είναι σε θέση να καταβάλλει το τίμημα που όρισαν οι εκτιμητές για τη Μεγαλόπολη και τη Μελίτη, αλλάζει τους εκτιμητές! Αντί να κηρύξει άγονο το διαγωνισμό, κηρύσσει …άγονες τις αρχικές εκτιμήσεις, που κατά τη γνώμη μας ακόμη κι εκείνες υπολείπονταν σημαντικά του κόστους. Να θυμίσουμε ότι η αποτίμηση για τη Μελίτη ανερχόταν σε 135 εκ. ευρώ και για τη Μεγαλόπολη σε 153 εκ.
Η προσφορά που κατατέθηκε – μνημείο της απαξίωσης που συνοδεύει κάθε ιδιωτικοποίηση – εκ μέρους τα κοινοπραξίας Seven Energy και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ήταν 103 εκ. ευρώ και για τις δύο μονάδες, ή στο 35,7% της αποτίμησης! Η δε προσφορά του ομίλου του Μυτιληναίου για την Μελίτη ήταν 25 εκ.! Ή, στο 18,5% της αποτίμησης! Ακόμη και στις εκπτώσεις κανένα εμπορικό δεν ξεπουλάει με σκόντο της τάξης του 81,5%! Τουλάχιστον απ’ όσα σέβονται τη φήμη και την πελατεία τους…
Δε συμβαίνει όμως το ίδιο για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που εκλέχτηκε υιοθετώντας το αίτημα ακύρωσης των ιδιωτικοποιήσεων και ειδικότερα της ΔΕΗ. Έτσι, ο Γιώργος Σταθάκης για να μπορέσει ο Μυτιληναίος, ή όποιος άλλος ιδιώτης, να πάρει τις μονάδες παραγγέλνει νέα αποτίμηση που να λαβαίνει υπ’ όψη της τις προσφορές που κατατέθηκαν. Αν δεν πάει η προσφορά στην αποτίμηση, τότε πάει η αποτίμηση στην …προσφορά.. Για να υλοποιηθεί μάλιστα το έγκλημα χωρίς νομικά εμπόδια, η ευθύνη του νέου διαγωνισμού που είναι σε εξέλιξη φεύγει από το διοίκηση της ΔΕΗ και περνάει στο κράτος. «Υπό την εποπτεία του ελληνικού δημοσίου»!
Ωραίος νεοφιλελευθερισμός είναι αυτός του ΣΥΡΙΖΑ… Πιο κρατικοδίαιτος απλώς δεν …υπάρχει!
Εξ ίσου αποκαλυπτική για την απόσταση λόγου κι έργων μεταξύ των όσων επαγγέλλονται οι ιδιώτες κι όσων στην πραγματικότητα υλοποιούνται είναι κι οι απαιτήσεις τους για μείωση του προσωπικού σε Μεγαλόπολη και Μελίτη. Με κριτήριο το κέρδος κι όχι την ασφαλή κι επαρκή παροχή ρεύματος στην ελληνική κοινωνία, ή τη διασφάλιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων, οι ιδιώτες δεν θέλουν ούτε 1 εργαζόμενος άνω των 600 στις δύο μονάδες. Έτσι, είναι θέμα χρόνου ένα νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου και μια νέα φουρνιά μετατάξεων σε ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ (από την τελευταία εξαιρέθηκαν παρανόμως έως τώρα οι Μηχανικοί)  καθώς οι 273 έξοδοι και οι 65 μετακινήσεις κρίνονται πολύ λίγες, σε ένα σύνολο 1.248 εργαζομένων. Το αποτέλεσμα όμως θα είναι νέα κόστη για τη ΔΕΗ, που θα επιβαρύνουν το αποτέλεσμά της, κι εντατικοποίηση για τους εναπομείναντες εργαζόμενους, με ορατό τον κίνδυνο ατυχημάτων σε βάρος της ζωής μας και της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας.
Η πραγματικότητα αυτή δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στις προς πώληση μονάδες, αλλά το σύνολο των εργαζομένων του Ομίλου. Η διαρκής απαξίωση της ΔΕΗ και η παραχώρηση δραστηριοτήτων και πεδίων κερδοφορίας στους ανταγωνιστές, πέραν του γεγονότος ότι αποτελεί εκχώρηση δημόσιας περιουσίας, φέρνει ολοένα και πιο κοντά τη μείζονα αναδιάρθρωση της λειτουργίας της, η οποία πρώτα και κύρια θα πλήξει τους καταναλωτές με ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των τιμολογίων, τους εργαζόμενους και τις θέσεις εργασίας τους.
Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες τόσο της ΓΕΝΟΠ, όσο και στο εσωτερικό του Συλλόγου, φαίνεται να έχουν αποδεχτεί την πώληση των μονάδων. Άλλωστε και οι πολιτικοί φορείς που εκπροσωπούν κάθε άλλο παρά διαφωνούν με την πώληση τους. Από την πλευρά μας, θεωρούμε ότι δεν μπορούμε και δεν πρέπει να μείνουμε απαθείς μπροστά στις εξελίξεις. Οι συλλογικοί φορείς θα πρέπει άμεσα να αναλάβουν δυναμικές πρωτοβουλίες ενημέρωσης και αγώνα σε συνεργασία με την κοινωνία για την ακύρωση της πώλησης των μονάδων, αλλά και συνολικότερα του ξεπουλήματος της ΔΕΗ.


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΜΙΛΟΥ ΔΕΗ - ΑΔΜΗΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: