DEH

DEH

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019

ρος έγκριση η σύμβαση για την τιμή θερμικής ενέργειας στην Τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας

Προς έγκριση η σύμβαση για την τιμή θερμικής ενέργειας στην Τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας
Μια εκκρεμότητα ετών καλείται να κλείσει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Εορδαίας στη συνεδρίασή του αύριο Πέμπτη, καθώς καλείται συγκεκριμένα να εγκρίνει τη σύμβαση παροχής θερμικής ενέργειας στην Τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας από τις μονάδες 3 και 4 του ΑΗΣ Καρδιάς, αλλά να εγκρίνει επίσης το σχέδιο σύμβασης – πλαίσιο της Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας από τη νέα μονάδα που κατασκευάζει η ΔΕΗ, την “Πτολεμαΐδα V”.
Μετά από διαπραγματεύσεις ετών των Τηλεθερμάνσεων με τη ΔΕΗ, συμφωνήθηκε τελικά από τη Δημοτική Επιχείρηση Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας (ΔΕΤΗΠ) και το Δήμο Εορδαίας η υπογραφή σύμβασης με τη ΔΕΗ για την παροχή θερμικής ενέργειας από τις μονάδες 3 και 4 του ΑΗΣ Καρδιάς, η οποία εγκρίθηκε ήδη από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΤΗΠ.
Η διάρκεια της σύμβασης για την παροχή θερμικής ενέργειας στην Τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας από τις μονάδες 3 και 4 του ΑΗΣ Καρδιάς παρέμεινε 8 έτη, από 1/1/2013 έως 31/12/2020 και ισχύει αναδρομικά από 1/1/2013. Χορηγείται μάλιστα έκπτωση επί της τιμής πώλησης της θερμικής μεγαβατώρας έτσι ώστε το ύψος της να διαμορφωθεί στα 4,48, 4,38 και 4,26 ευρώ ανά MWhth για τα έτη 2013, 2014 και 2015, αντιστοίχως. Επιπλέον, για τα έτη 2016, 2017, 2018 και 2019 επί του τελικού ετήσιου τιμήματος παρέχεται έκπτωση 18, 13, 8 και 3% αντιστοίχως.
Όλα αυτά τα χρόνια, που είχε λήξει η σύμβαση με τη ΔΕΗ από το 2012, η ΔΕΗ τιμολογούσε την παροχή θερμικής ενέργειας στη Δημοτική Επιχείρηση Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας με την τιμή που παρείχε θερμική ενέργεια από τη μονάδα 3 του παλιού ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, με αποτέλεσμα η ΔΕΤΗΠ να μην πληρώνει στη ΔΕΗ από το 2013 που συνδέθηκε με τις μονάδες 3 και 4 του ΑΗΣ Καρδιάς. Καθώς, στο μεταξύ διαπραγματευόταν μαζί με τις άλλες Τηλεθερμάνσεις σύμβαση θερμικής ενέργειας για ενιαίο τιμολόγιο παροχής θερμικής ενέργειας για όλες τις Τηλεθερμάνσεις. Εξορθολογίστηκε στο μεταξύ το πάγιο που αφορά τη θερμική ισχύ που παίρνει κάθε Τηλεθέρμανση και είναι διαφορετικό για κάθε επιχείρηση Τηλεθέρμανσης, διότι είναι διαφορετική και η ισχύς θερμικής ενέργειας που παρέχεται σε κάθε επιχείρηση Τηλεθέρμανσης.
Με τη σύμβαση αυτή η ΔΕΤΗΠ δεσμεύεται να καταβάλει στη ΔΕΗ και τις οφειλές της για τα χρόνια που δεν πλήρωνε την κατανάλωση θερμικής ενέργειας -μέχρι να συμφωνηθεί νέα σύμβαση για τον ΑΗΣ Καρδιάς. Η συνολική οφειλή της ΔΕΤΗΠ στη ΔΕΗ ανέρχεται σε 5.716.918 ευρώ, η εξόφληση της οποίας ρυθμίστηκε σε τέσσερις ισόποσες ετήσιες δόσεις ύψους ύψους 1.429.229 ευρώ, μάλιστα ήδη έχει εξοφληθεί η πρώτη δόση.
Όπως προαναφέρθηκε, το Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας στην αυριανή του συνεδρίαση καλείται να εγκρίνει και το σχέδιο σύμβασης – πλαίσιο τροφοδότησης της Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας από την μονάδα “Πτολεμαΐδα V”. Με την υπογραφή της σύμβασης αυτής θα μπορούν πλέον να τρέξουν οι διαδικασίες σχεδίασης, μελέτης και στη συνέχεια συμπληρωματικές συμβάσεις υλοποίησης του έργου παροχής θερμικής ισχύος 140MWhth από τη νέα, 5η μονάδα του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας προς το δίκτυο της Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: