DEH

DEH

Τρίτη 12 Μαρτίου 2019

“Φωτίζοντας” τη γυναίκα: Η εκδήλωση της ΔΕΗ για την Ημέρα της Γυναίκας

Για δεύτερη φορά και με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 7 Μαρτίου 2019 η εκδήλωση της ΔΕΗ αφιερωμένη στην Ημέρα της Γυναίκας, με τίτλο «“Φωτίζοντας” τη γυναίκα», στο Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας. 
Η ειδική αυτή εκδήλωση, που ξεκίνησε πέρυσι με πρωτοβουλία του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ Α.Ε., κυρίου Μανόλη Μ. Παναγιωτάκη, στόχο έχει να τιμήσει τη γυναίκα εργαζόμενη στην Επιχείρηση, αναγνωρίζοντας τη σημαντική και πολυεπίπεδη συμβολή της. Επιπλέον, με τη δράση αυτήν ανοίγει ένας δίαυλος επικοινωνίας, διαλόγου και προβληματισμού γύρω από ένα θέμα που παραμένει και θα παραμείνει ανοιχτό, όσο οι συνθήκες εντός και εκτός συνόρων μεταβάλλονται: η θέση και ο ρόλος της γυναίκας σε μια επιχείρηση αλλά και στην κοινωνία ευρύτερα. Όπως ο ίδιος τόνισε εμφατικά: «Καμία κοινωνική κατάκτηση εν τέλει δεν λύνεται οριστικά και αμετάκλητα». 
Στο κατάμεστο Δημοτικό Μουσικό Θέατρο, σε αυτό το ιστορικό κτήριο που στέγαζε επί χρόνια τη Λυρική Σκηνή, ο Πρόεδρος της ΔΕΗ Α.Ε. επεσήμανε στην εναρκτήρια ομιλία του: «Διοργανώσαμε αυτήν την εκδήλωση φέτος όχι μόνο επειδή η περσινή είχε πολύ μεγάλη επιτυχία. Την πραγματοποιούμε ξανά και την αφιερώνουμε στην Ημέρα της Γυναίκας, γιατί είναι μια ημέρα […] αναστοχασμού, μια ημέρα προβληματισμού, μια ημέρα αγώνα, διότι το πρόβλημα δεν τελειώνει». Αναφέρθηκε δε σε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: «Προχθές ήμουν στην Κίνα. […] Στη reception του ξενοδοχείου είχε αναρτηθεί μια αφίσα που έλεγε ότι την Ημέρα της Γυναίκας τα ποτά και τα φαγητά θα είχαν έκπτωση. Συμβαίνει ακριβώς αυτό […] ότι το εμπορευματικό σύστημα τείνει να εκφυλίσει, να αφομοιώσει και αυτόν τον αγώνα και να τον μετατρέψει σε κάτι, απλώς, καταναλωτικό».
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος τόνισε: «Μιλάμε με έργα, όμως, στη ΔΕΗ. Ας μου επιτραπεί να το πω αυτό. Έχουμε αξιοκρατία, δημοκρατία, διαφάνεια και ισότητα. Είναι αξίες που εξυφαίνουν το στέρεο σύστημα αξιών μας. Είναι αυτό το αξιακό απόθεμα που διαπνέει όχι μόνο το παρελθόν μας αλλά –πολύ περισσότερο– το σήμερα και το όραμά μας για το αύριο της Επιχείρησής μας. Είναι πρωτοπόρα η ΔΕΗ από το ξεκίνημά της σε θέματα ισότητας, μη διάκρισης […] Διαρκής και με στοχευμένες πολιτικές η στήριξη της γυναίκας εργαζόμενης και ευρύτερα της οικογένειας από την Επιχείρηση, […] προσαρμόζοντας και αναβαθμίζοντας τις κοινωνικές της παροχές, […] όπως τελευταία, στο πλαίσιο της συλλογικής σύμβασης που υπογράψαμε με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, την ασφάλιση για την ιατρική και τη νοσοκομειακή περίθαλψη. […]. 
Επιπλέον: «Η Επιχείρηση έχει αναδείξει σε θέσεις ευθύνης, για πρώτη φορά στη διαδρομή της, πολλά άξια και ικανά στελέχη γυναίκες, που διακρίνονται για την κατάρτιση, την προσφορά και την αφοσίωσή τους. […] Πέρυσι αναφέρθηκα ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της ΔΕΗ είχαμε δύο γυναίκες στο Συμβούλιο Διεύθυνσης. Αυτό ήταν ρεκόρ! Φέτος θα πω ότι το ρεκόρ αυτό το ξεπεράσαμε! Έχουμε, από σήμερα, και τρίτη γυναίκα στο Συμβούλιο Διεύθυνσης της Επιχείρησης. […] Με αυτά τα δεδομένα, η ΔΕΗ δεν αποτελεί μόνο έναν αναμφισβήτητα ισχυρό και δυναμικό παράγοντα της χώρας μας, αλλά και ένα παράδειγμα-πρότυπο στον κόσμο των επιχειρήσεων». 
Ως προς τη βράβευση των εργαζομένων γυναικών, υπογράμμισε: «Φέτος θα αναφερθούμε και θα τιμήσουμε τις εργαζόμενες στα εργοστάσια παραγωγής και στα καταστήματα της εμπορίας στην περιφέρεια. Αντιμέτωπες με αντίξοες συνθήκες, αναμετρούμενες με σύνθετα τεχνικά προβλήματα και συχνά έκτακτες καταστάσεις. Ακόμη, αντιμέτωπες με τα προβλήματα της κοινωνίας και των εκατομμυρίων συμπολιτών μας στα καταστήματα, όντας ο καθρέπτης της ΔΕΗ αλλά και ο κυματοθραύστης και ο υπερασπιστής της. Τις τιμάμε, τις ευχαριστούμε και τις καλούμε να συνεχίσουν ακόμη πιο δυνατά για την Επιχείρησή μας».
Τέλος, ο Πρόεδρος της ΔΕΗ Α.Ε. αναφέρθηκε στο επίκαιρο ζήτημα της αποεπένδυσης των λιγνιτικών μονάδων: «Μια προσπάθεια και ένα ζήτημα για το οποίο προχθές ήμουν στην Κίνα, αύριο θα πάω στις Βρυξέλλες, και δεν ξέρω πού αλλού θα πάμε για να το πετύχουμε. Γιατί, όπως έγραψα και στους κυρίους Ristori και Laitenberger, τους Γενικούς Διευθυντές Ενέργειας και Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι μόνο ότι μας έχουν υποχρεώσει να πωλήσουμε αυτές τις μονάδες αλλά το θέλουμε και εμείς. Για να στραφούμε ακόμη πιο αποφασιστικά στην ανανέωση του παραγωγικού μας στόλου με κατεύθυνση τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. […] Ζητάμε από τους Ευρωπαίους, οι οποίοι μας το επέβαλαν και οι οποίοι συμφωνούν μαζί μας ότι πρέπει να το κάνουμε, στήριξη. Το ίδιο ζητάμε και από την Ελληνική Κυβέρνηση. Στήριξη! […] Άλλο «πώληση», άλλο «μηδενικό όφελος» και πολύ περισσότερο «ζημία» για την Επιχείρηση. Αυτά τα λέω και ως Διευθύνων Σύμβουλος και ως εργαζόμενος της ΔΕΗ και ως τεχνοκράτης και, σε τελευταία ανάλυση, ως ένας λογικός άνθρωπος. Κανείς δεν θέλει να πωλήσουμε τις μονάδες χωρίς τουλάχιστον να αντανακλούν ένα μέρος της τεράστιας αξίας τους». 
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, επισημαίνοντας: «Χαίρομαι που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, γιατί η ΔΕΗ είναι ο κατάλληλος χώρος για τον εορτασμό της Ημέρας της Γυναίκας. Η ΔΕΗ ήταν και παραμένει πρωτοπόρα και στα θέματα της ισότητας. Από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της εφάρμοσε την αρχή της ίσης μεταχείρισης στην εργασία και υιοθέτησε την ίση αμοιβή. Έχει αναδείξει πολλές γυναίκες σε θέσεις ευθύνης, αλλά και πολλές γυναίκες σε ανδροκρατούμενες, δύσκολες εργασίες, στους τεχνικούς, στα εργοστάσια και στα ορυχεία της. Το άξιο και ικανό γυναικείο δυναμικό της αποτελεί ένα ακόμη συγκριτικό πλεονέκτημα της ΔΕΗ». Ακολούθως, αναφέρθηκε στο γυναικείο κίνημα, στις κατακτήσεις αλλά και στις οπισθοδρομήσεις στα θέματα ισότητας και ένταξης της γυναίκας στην παραγωγική και στην κοινωνική λειτουργία.
Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κύριος Γιώργος Δημαράς, στον χαιρετισμό του υπογράμμισε αφ’ ενός τον σημαντικό ρόλο της γυναίκας διαχρονικά, αφ’ ετέρου δε τις πολλές διακρίσεις που υφίσταται, παρά τις νομοθετικές κατοχυρώσεις, προτρέποντας «να μην εφησυχάζουμε, αλλά να εμβαθύνουμε τη δημοκρατία, αντλώντας έμπνευση από τους αγώνες των γυναικών».
Ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ / ΔΕΗ-ΚΗΕ, κύριος Γιώργος Αδαμίδης, χαιρέτισε την πρωτοβουλία της Διοίκησης και αναφέρθηκε στις βραβευόμενες συναδέλφισσες που «απέδειξαν ότι μπορούν να ανταποκριθούν επάξια στους πιο δύσκολους τομείς της Επιχείρησης», καταλήγοντας ως εξής: «Φωτίζουμε τις γυναίκες, γιατί είναι αυτές που μας δείχνουν τον δρόμο». 
Ακολούθησαν δύο κεντρικές ομιλίες. Ο Γενικός Διευθυντής Ανθρωπίνων Πόρων & Οργάνωσης ΔΕΗ, κύριος Γιώργος Δαμάσκος, ύστερα από την αναδρομή στο γυναικείο κίνημα παγκοσμίως, ανέπτυξε το θέμα της θέσης της γυναίκας στη ΔΕΗ, παρουσιάζοντας αναλυτικά στοιχεία που τεκμηριώνουν την αύξηση της γυναικείας συμμετοχής στο στελεχικό δυναμικό της Επιχείρησης κατά τα τελευταία ιδίως χρόνια. 
Η Διευθύντρια Υγείας & Ασφάλειας στην Εργασία ΔΕΗ, κυρία Μαρία Τολάκη, προσέγγισε την επιχειρηματική διάσταση της ισότητας των φύλων, αναλύοντας μελέτες και στοιχεία σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και σε συνδυασμό με τους δείκτες που εμφανίζει η χώρα μας. Εστίασε στα πολλαπλά πλεονεκτήματα/κέρδη που καταγράφονται όταν οι επιχειρήσεις αξιοποιούν και ενισχύουν περαιτέρω τη συμμετοχή των γυναικών σε θέσεις ευθύνης, καταλήγοντας στο συμπέρασμα: «Κερδίζουν οι επιχειρήσεις που κερδίζουν τις γυναίκες».
Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης ήταν αφιερωμένο στο φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών. Ο κύριος Νικήτας Κανάκης, Πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου - Ελλάδας –το σημαντικό έργο των οποίων η ΔΕΗ στηρίζει σταθερά επί πέντε χρόνια τώρα–, αναφέρθηκε σε χαρακτηριστικές περιπτώσεις γυναικών από τη δράση των Γιατρών του Κόσμου διεθνώς αλλά και στη χώρα μας. Η κυρία Ευαγγελία Σχοιναράκη-Ηλιάκη, Πρόεδρος του Πολιτικού Συνδέσμου Γυναικών, μίλησε για το πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας και για τους τρόπους αντιμετώπισής του. Η κυρία Μαρία Αλεξίου, Πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (CSR HELLAS), επικεντρώθηκε στο πρώτο ευρωπαϊκό δίκτυο εταιρειών που ενώνουν τις δυνάμεις τους για την αντιμετώπιση της βίας βάσει φύλου, έχοντας την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο δίκτυο CEASE – στο οποίο μετέχει και η ΔΕΗ.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη συμβολική βράβευση πέντε εργαζομένων γυναικών στην Παραγωγή (κυρίες Ελευθερία Χατζή και Ανθούλα Ράσσιου από τον ΑΗΣ Καρδιάς, Σοφία Χουλάκη από τον ΑΗΣ Λινοπεραμάτων στην Κρήτη, Χριστίνα Βαρβαρέκου από τον ΑΗΣ Αθερινόλακκου στην Κρήτη και Τριανταφυλλιά Μπέρδη από τον ΑΗΣ Ρόδου) και τεσσάρων στην Εμπορία (κυρίες Παναγιώτα Γαλοπούλου από το Κατάστημα Αλεξανδρούπολης, Ελένη Δέδε από το Κατάστημα Αταλάντης, Τριανταφυλλιά Μαρίνου από το Κατάστημα Ζακύνθου και Κατερίνα Νικηφοράκη από το Κατάστημα Αγίου Νικολάου Κρήτης), με παράλληλες προβολές από τους χώρους εργασίας τους. Αναμνηστικά βραβεία δόθηκαν και σε πέντε διευθύντριες καταστημάτων από την περιφέρεια.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κύριος Τάσος Πετρόπουλος, η Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής κυρία Χαρά Καφαντάρη, η Πρόεδρος Δ.Σ. του ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. κυρία Ρένα Μπαρδάνη, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας κύριος Μιχάλης Φιλίππου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. κύριος Στέφανος Οκταποδάς, ο Διευθυντής ΜΜΕ, Θέσεων & Ενημέρωσης του ΣΕΒ κύριος Δημήτρης Βέργαδος, ο συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο καλλιτέχνης Νίκος Καλαφάτης (που φιλοτέχνησε και τα βραβεία για τις εργαζόμενες στη ΔΕΗ) κ.ά., καθώς και στελέχη και εργαζόμενοι της ΔΕΗ – ένα ακροατήριο που ξεπέρασε τα 600 άτομα.




Δεν υπάρχουν σχόλια: