DEH

DEH

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019

Λιγνίτες: Οι "μνηστήρες" εκδηλώνουν μη δεσμευτικό ενδιαφέρον, παραμένουν επιφυλακτικοί και αναμένουν το SPA

Χρήστος Στεφάνου

 
Μεθαύριο λήγει η προθεσμία για την εκδήλωση μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος στο 2ο διαγωνισμό για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και σύμφωνα με πληροφορίες που έχει συλλέξει το Energypress από τους ενεργούς συμμετέχοντες στον πρώτο διαγωνισμό, την Παρασκευή αναμένεται να δώσουν το παρών οι βασικοί παίκτες. 
Συγκεκριμένα τα τρία ενεργά σχήματα της πρώτη
διαδικασίας, δηλαδή η Μυτιληναίος, η κοινοπραξία Seven Energy – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (με αστερίσκο για τους Τσέχους), αλλά και η κοινοπραξία του ομίλου Κοπελούζου με την China Energy θα εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για την νέα διαδικασία, ωστόσο εξαρχής δηλώνουν ότι η υποβολή δεσμευτικών προσφορών και η επιτυχία του διαγωνισμού θα κριθούν από το νέο σύμφωνο αγοραπωλησίας και τους όρους που θα συμφωνηθούν με τη ΔΕΗ.
Αντίθετα με τα τρία σχήματα, μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί απόφαση από την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, η οποία συμμετείχε στον προηγούμενο διαγωνισμό χωρίς, όπως και το σχήμα του ομίλου Κοπελούζου με τους Κινέζους, να καταθέσει προσφορά. 
Πάντως η παρουσία των τριών σχημάτων στη νέα διαδικασία σε καμία περίπτωση δεν ήταν δεδομένη, πολλώ δε μάλλον μετά τις δηλώσεις που έγιναν από την πλευρά της ΔΕΗ ότι στον πρώτο διαγωνισμό υποβλήθηκαν “μη προσφορές”. Την άποψη αυτή δε φαίνεται να συμμερίζεται η Κομισιόν αφού όπως ζητήθηκε στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση, στο νέο διαγωνισμό θα διενεργηθεί νέα αποτίμηση, που θα λάβει υπόψη της ως ενδεικτικό κριτήριο και τις προσφορές που υποβλήθηκαν στον πρώτο διαγωνισμό.
Εκτός από τα τρία σχήματα τα οποία εκτός απροόπτου θα δηλώσουν παρόντα κατά τη φάση της εκδήλωσης μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος, η διοίκηση της ΔΕΗ τις προηγούμενες ημέρες είχε ξεκινήσει κύκλο διερευνητικών ενημερωτικών επαφών και με άλλους δυνητικούς επενδυτές. Με βάση τα όσα είχε κάνει γνωστά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Μ. Παναγιωτάκης, συναντήσεις και επαφές έχουν γίνει με τις κινεζικές China Energy (θα είναι στο διαγωνισμό) και CMEC, με τους Τσέχους της EPH οι οποίοι είχαν αποχωρήσει από τον πρώτο διαγωνισμό, καθώς και με μία εταιρεία από τις ΗΠΑ που ανήκει σε επιχειρηματία αρμενικής καταγωγής. Τέλος, επαφή έχει γίνει και με μία ρωσική ενεργειακή εταιρεία. 
Το ποιες από αυτές τις εταιρείες θα ανταποκριθούν στο προσκλητήριο της ΔΕΗ, προκειμένου να μπουν στο διαγωνισμό είτε αυτόνομα είτε σε κοινοπραξία με κάποιο από τα σχήματα που ήταν παρόντα και στον πρώτο διαγωνισμό, απομένει να φανεί μέχρι την Παρασκευή στις 5 το απόγευμα όταν και λήγει η σχετική προθεσμία

Δεν υπάρχουν σχόλια: