DEH

DEH

Τρίτη 16 Μαΐου 2017

Προστασία Καταναλωτή και Μείωση Μεριδίου Λιανικής της ΔΕΗ οι Βασικές Προτεραιότητες Βάσει Δημοσκόπησης του Energia.gr

 
Η προστασία του καταναλωτή μέσω εποπτείας της αγοράς ηλεκτρισμού αναδείχθηκε ως η πρώτη προτεραιότητα για όσους απάντησαν στην δημοσκόπηση του energia.gr, με θέμα το πού θα πρέπει να δοθεί έμφαση στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, συγκεντρώνοντας συνολικά τις προτιμήσεις 146 αναγνωστών του portal (ποσοστό 43%) σε σύνολο 339 απαντήσεων. Η ηλεκτρονική δημοσκόπηση, αν και δεν είναι επιστημονική, αποτυπώνει οπωσδήποτε τις τάσεις που επικρατούν στην χώρα μας για το ζήτημα αυτό ειδικά στη σημερινή μεταβατική συγκυρία.
Το «άνοιγμα» αγοράς και ο περιορισμός του μεριδίου λιανικής της ΔΕΗ, με 78 απαντήσεις ή ποσοστό 23% των συμμετεχόντων στην δημοσκόπηση, υπήρξε η δεύτερη δημοφιλέστερη επιλογή στο ερώτημα για την αναδιοργάνωση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με στοιχεία του ΛΑΓΗΕ, το μερίδιο της ΔΕΗ στην λιανική αγορά διαμορφώθηκε στο 87.66% το Μάρτιο 2017 (13.44% στην υψηλή τάση, 17.53% στη μέση τάση και 56.69% στη χαμηλή τάση), έναντι 88.58% το Φεβρουάριο, δείχνοντας την συνεχή πτωτική πορεία αυτού από τις αρχές του 2017, αλλά παράλληλα και την μονοπωλιακή θέση της ΔΕΗ.

Τρίτη δημοφιλέστερη επιλογή αναδεικνύεται η πρόσβαση τρίτων σε λιγνίτες- υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ μέσω των γνωστών δημοπρασιών ΝΟΜΕ. Δίνοντας ποσοστό 17% και 59 απαντήσεις στην εν λόγω επιλογή, οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση του energia. grδείχνουν ενημερωμένοι για το ενδεχόμενο πώλησης περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ, προκειμένου να εισρεύσουν νέα κεφάλαια στα αποθεματικά της, αλλά και να αυξηθεί ο ανταγωνισμός στην εν λόγω αγορά. Ο λιγνίτης κατέχει και θα συνεχίσει να κατέχει μία σημαντική θέση στο ενεργειακό μείγμα της χώρας τα επόμενα χρόνια, τηρώντας, ωστόσο, τις προδιαγραφές περιβαλλοντικής προστασίας, ενώ λόγω δεσμευτικών στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που η χώρα μας θα πρέπει να πετύχει μέχρι το 2030, το μερίδιο των ΑΠΕ αναμένεται να αυξηθεί.

Τελευταία επιλογή των αναγνωστών του energia.gr (56 απαντήσεις ή ποσοστό 17%), σε απόσταση αναπνοής από την προηγούμενη, ήταν η ανάπτυξη των τεσσάρων νέων χρηματιστηριακών αγορών ενέργειας. Η απήχηση της επιλογής αυτής - τελευταία σε προτιμήσεις, αλλά με ικανό μερίδιο απαντήσεων - θα πρέπει να θεωρηθεί αποτέλεσμα των τελευταίων νομοθετικών εξελίξεων που προβλέπουν την δημιουργία ενός χρηματιστηρίου ενέργειας στην χώρα μας από τα μέσα του 2018. Πιο συγκεκριμένα, οι τέσσερις αγορές που πρόκειται να δημιουργηθούν είναι η Χονδρική Αγορά Προθεσμιακών Προϊόντων, η Ενδοημερήσια Αγορά, η Αγορά της Επόμενης Ημέρας και η Αγορά Εξισορρόπησης, αντικαθιστώντας το σημερινό μοντέλο της λεγόμενης υποχρεωτικής αγοράς. Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι ο ΛΑΓΗΕ και ο Όμιλος Ελληνικά Χρηματιστήρια υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για τη δημιουργία χρηματιστηρίου ενέργειας, με τεχνική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το energia.gr, αφού ευχαριστήσει όσους αναγνώστες του συμμετείχαν και σε αυτή την ηλεκτρονική δημοσκόπηση, θέλει να ενημερώσει ότι πολύ σύντομα θα ξεκινήσει νέα με επίκεντρο, για άλλη μια φορά, κάποιο επίκαιρο ενεργειακό ζήτημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: