DEH

DEH

Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Σε δεινή θέση η διοίκηση της ΔΕΗ

Σε δεινή θέση η διοίκηση της ΔΕΗ

Του Χάρη Φλουδόπουλου
 
Ακόμη δεν έχει καταλαγιάσει ο θόρυβος από τη χθεσινή παρέμβαση του πρωθυπουργού, ο οποίος συνέστησε στο διοικητή της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκη να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι η ενεργειακή πολιτική και οι αποφάσεις λαμβάνονται από την κυβέρνηση και από το υπουργείο ενέργειας. Είχε προηγηθεί ένα χρονικό υφέρπουσας διαφοροποίησης μεταξύ του κ. Παναγιωτάκη και κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, όπως ο υπουργός ενέργειας Γ. Σταθάκης ή ο υφυπουργός ανάπτυξης Σ. Πιτσιόρλας, αναφορικά με τις κυβερνητικές στρατηγικές επιλογές για τη ΔΕΗ και τη συμφωνία με τους εταίρους. 
Στην αιχμή των διαφωνιών βρίσκεται η πρωτοβουλία της ΔΕΗ για τη δημιουργία κοινοπραξίας με την κινεζική εταιρεία CMEC, για την οποία έχουν εκφραστεί – ανεπισήμως – σοβαρές αμφιβολίες από την κυβέρνηση. Οι επιλογές αλλά και η επιμονή στο συγκεκριμένο project συνδυάστηκε εσχάτως και με την αμφισβήτηση της συμφωνίας με τους θεσμούς για την παραχώρηση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της επιχείρησης.
Και ενώ την Τρίτη, στο περιθώριο της ΓΣ ο κ. Παναγιωτάκης επανεμφανίστηκε για να υπερασπιστεί τις επιλογές και τις προτάσεις του, εκφράζοντας μάλιστα την ελπίδα ότι θα υπάρξει "συντονισμός" με το αρμόδιο υπουργείο, μια μέρα μετά ήρθε το πρωτοφανές άδειασμα από τα χείλη του ίδιου του πρωθυπουργού. 
Η επόμενη ημέρα πάντως δείχνει ότι ο επικεφαλής της ΔΕΗ δεν είναι διατεθειμένος να εγκαταλείψει οικειοθελώς τη θέση του. Κάποιες πληροφορίες θέλουν μάλιστα συνεργάτες του να κάνουν λόγο για λήξαν θέμα. Συνεχίζουν ωστόσο να αφήνουν αιχμές λέγοντας ότι αφού δε γίνονται δεκτές οι προτάσεις Παναγιωτάκη, σε λίγα χρόνια θα συρρικνωθεί περαιτέρω η συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα.
Αλλά και η κυβέρνηση δε φαίνεται επί του παρόντος να θέλει να τραβήξει και άλλο το σχοινί. Ο βασικός λόγος που δεν έχει ζητηθεί η παραίτηση του διοικητή της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκη, δεν έχει να κάνει με τον ίδιο τον κ. Παναγιωτάκη αλλά είναι καθαρά πολιτικός και αφορά στο γεγονός ότι το θέμα ΔΕΗ έχει αναδειχθεί ως μείζον από την αντιπολίτευση.
Πιθανή αποπομπή του επικεφαλής της εταιρείας θα ισοδυναμούσε με ανοιχτή παραδοχή της λανθασμένης επιλογής αλλά και των κατηγοριών που έχει εξαπολύσει η Νέα Δημοκρατία ότι επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ η ΔΕΗ έχει φτάσει στα πρόθυρα της χρεωκοπίας, έχει ζημιωθεί από τις κυβερνητικές επιλογές και έχει απαξιωθεί εξαιτίας της επιλογής μιας διοίκησης που επελέγη καθαρά με κομματικά – συνδικαλιστικά κριτήρια και όχι με κριτήρια επάρκειας και εμπειρίας διοίκησης. 
Επίσης βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για την επιλογή του μείγματος των μονάδων λιγνίτη που θα διατεθεί προς πώληση από τη ΔΕΗ.
Αυτό βεβαίως δε σημαίνει ότι η διοίκηση Παναγιωτάκη δε βρίσκεται σε δεινή θέση. Και αυτό δεν αφορά μόνο τις σχέσεις με την κυβέρνηση. Και οι δανειστές θεωρούν ότι η ΔΕΗ δεν έχει πράξει τα δέοντα προκειμένου να αντιμετωπίσει σοβαρά θέματα όπως οι ανεξοφλητες οφειλές.
Για αυτό το λόγο μάλιστα εντάχθηκε ως μνημονιακή υποχρέωση, η πρόσληψη συμβούλου που θα εκπονήσει και θα αναλάβει να υλοποιήσει για τη ΔΕΗ ένα πλάνο για την αντιμετώπιση προβλημάτων εισπραξιμότητας λογαριασμών κλπ. 
Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι η ΔΕΗ έχει περιληφθεί στον κατάλογο των ΔΕΚΟ που εντάσσονται στο υπερταμείο. Για τις εταιρείες αυτές προβλέπεται ότι οι διοικήσεις θα επιλέγονται με αντικειμενικά κριτήρια και θα ελέγχονται βάσει των επιδόσεών τους. Σε μια τέτοια περίπτωση, ίσως δοθεί εκ νέου η αφορμή ώστε  να ... επανεξεταστεί και το ζήτημα της διοίκησης της ΔΕΗ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: