DEH

DEH

Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

Σταθάκης: Δεν υπάρχουν λόγοι για παράπονα στις πληρωμές των φωτοβολταϊκών

Την εκτίμηση ότι η απόφαση για τη ρύθμιση και βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα έχει οριστικοποιηθεί ως τις 15 Ιουνίου διατύπωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξη που έδωσε το πρωί στον RealFm και το δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου. Ερωτηθείς, εξάλλου, για τις έρευνες υδρογονανθράκων ο Υπουργός είπε ότι καταγράφεται πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από ξένες πετρελαϊκές εταιρίες και το ΥΠΕΝ εργάζεται εντατικά για να ολοκληρωθεί το αναγκαίο θεσμικό πλαίσιο, προκειμένου να
διευκολυνθεί και να υλοποιηθεί το ενδιαφέρον αυτό.
Ακολουθούν τα βασικά σημεία από τη συνέντευξη του ΥΠΕΝ, Γ. Σταθάκη:
Για ενδεχόμενη συμφωνία για το χρέος στο σημερινό Eurogroup. Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι, γιατί η απόφαση του Μαΐου είναι απόλυτα σαφής. Με δεδομένο ότι το ΔΝΤ καλείται να αποφασίσει για την επίσημη συμμετοχή του στο Πρόγραμμα, νομίζω ότι η απόφαση θα ληφθεί και πρέπει να ληφθεί στο σημερινό Eurogroup.
Για την περίπτωση να μετατεθεί η απόφαση για μετά τις γερμανικές εκλογές. Επιμένω, επειδή το ΔΝΤ καλείται να αποφασίσει για τη συμμετοχή του στο δεύτερο 15μερο του Ιουνίου, το χρονικό όριο είναι αυτό και όχι οποιαδήποτε άλλο. Ακόμη κι αν δεν έχουμε σήμερα την οριστική λύση, πρέπει να υπάρχει απόφαση που θα δίνει οδηγίες για το πώς θα οριστικοποιηθεί η απόφαση για το χρέος ως τις 15 Ιουνίου. Άρα δεν υπάρχουν άλλα χρονικά περιθώρια. Συνεπώς, εκτιμώ ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να μεταφερθεί η απόφαση αυτή για μετά τις γερμανικές εκλογές.
Για τον κίνδυνο δημιουργικής ασάφειας. Να υπενθυμίσω ότι δεν καλούμαστε να ανακαλύψουμε σήμερα ποια είναι τα συγκεκριμένα μέτρα για το ελληνικό χρέος. Έχουν προσδιοριστεί το Μάιο του 2016 με την περίφημη διάκριση ανάμεσα στα βραχυπρόθεσμα μέτρα που αποφασίστηκαν και εφαρμόζονται, καθώς και τα μεσοπρόθεσμα τα οποία συζητάμε σήμερα. Άρα έχουμε ένα συγκεκριμένο πακέτο μέτρων. Συνεπώς, η δημιουργική ασάφεια έχει κάποια όρια, διότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο πακέτο μέτρων, στο οποίο έχει τεθεί η οροφή (το 15% του ΑΕΠ το οποίο στα επόμενα 20 χρόνια δεν θα πρέπει να παραβιάζεται αναφορικά με την εξυπηρέτηση του χρέους). Επομένως, αυτά τα δύο ζητήματα καθιστούν σχεδόν υποχρεωτική να υπάρξει μια διπλωματική διατύπωση, αυτό άλλωστε είναι αποδεκτό παίρνοντας υπόψη τις διαφορετικές προσεγγίσεις.  
Για το αν ισχύει η δέσμευση ότι αν δεν ληφθούν μέτρα για το χρέος δεν υπάρχουν και μέτρα. Η απόφαση για το χρέος είναι δεδομένο ότι πρέπει να ληφθεί. Τα μέτρα αυτά δεν εφαρμόζονται το 2018, έχουν ένα πολύ μεγαλύτερο ορίζοντα, το 2020 ως το 2045. Άρα η απόφαση είναι δεσμευτική και πρέπει να ληφθεί σήμερα, διότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι το σημείο-«κλειδί». Δηλαδή, εφαρμόζουμε ένα Πρόγραμμα στο σκέλος που μας αφορά ως ελληνική κυβέρνηση και είναι πακέτο από την πλευρά των θεσμών η ρύθμιση και η βιωσιμότητα του χρέους. Αλλιώς δεν έχει νόημα και το ίδιο το Πρόγραμμα. Αντικειμενικά αυτά τα δύο πάνε πακέτο διότι εφαρμόζεις το Πρόγραμμα, έχοντας στον αντίποδα ότι είσαι βιώσιμος και μπορείς να επιστρέψεις στις αγορές.
Για τις έρευνες υδρογονανθράκων και το ενδιαφέρον ξένων εταιριών. Υπάρχει πράγματι πολύ σημαντικό ενδιαφέρον. Θέλω να επισημάνω ότι οι προκηρύξεις που έγιναν στην προηγούμενη φάση για το Ιόνιο και τη νότια Κρήτη είχαν μικρό ενδιαφέρον. Από τις τέσσερες περιοχές για τις οποίες υπήρξε ενδιαφέρον φθάσαμε στο σημείο να προωθηθεί η υπογραφή συμβάσεων για δύο από αυτές. Εμείς, δεν προβαίνουμε σε θριαμβολογικές ανακοινώσεις, κάνουμε τη δουλειά μας με μέτρο. Θα συνεχίσουμε με βήματα συντεταγμένα, ώστε να είναι πλήρες το θεσμικό πλαίσιο, για να διευκολύνει το ενδιαφέρον που υπάρχει για την αξιοποίηση αυτού του σημαντικού πλούτου. Συνεπώς, θα μου επιτρέψετε να μην υπεισέλθω σε άλλες λεπτομέρειες σε αυτή τη φάση.
Για το αν υπάρχουν καθυστερήσεις στις πληρωμές φωτοβολταϊκών. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να υφίστανται παράπονα. Έχουμε εξοφλήσει και το Σεπτέμβριο.Το 80% της παραγωγής είναι στους τέσσερις μήνες, Ιούνιο ως Σεπτέμβριο. Συνεπώς, μείνανε οι χειμερινοί μήνες που έχουν μικρή απόδοση. Οι φορείς του κλάδου είναι ευχαριστημένοι, γιατί προχωρήσαμε όπως είχαμε συμφωνήσει.
Για το αν θα υπάρξει πληρωμή συντάξεων από τις εξορύξεις υδρογονανθράκων. Θα δημιουργηθεί ένα Ταμείο στο οποίο θα προορίζονται τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες. Μελετάμε το πώς θα λειτουργεί αυτό το Ταμείο σε συνδυασμό με τι έχει γίνει σε άλλες χώρες, όπως η Νορβηγία και η Κύπρος.  Νομίζω ότι οποιαδήποτε συζήτηση αυτή τη στιγμή είναι πρόωρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: