σταματήσει τις αντιδράσεις και τις αρνητικές εντυπώσεις. Τότε λοιπόν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων προκειμένου να αμβλύνουν τις αντιδράσεις ανακοίνωσαν την απόφασή τους να δώσουν ένα μέρος του ποσού που θα τους χορηγούσε η επιχείρηση, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες χορήγησης συσσιτίων σε σχολεία.  Στην πορεία ωστόσο προέκυψαν διαδικαστικά προβλήματα και εμπόδια, που καθυστέρησαν για μεγάλο χρονικό διάστημα την υλοποίηση της δέσμευσης της ΓΕΝΟΠ. Το κυριότερο πρόβλημα που προέκυψε στην πράξη ήταν ότι θα έπρεπε να υπογραφεί συμπληρωματική συλλογική σύμβαση εργασίας, ώστε να διατεθεί το συγκεκριμένο ποσό επ’ ονόματι των εργαζομένων της ΔΕΗ σε σχολεία.  Βεβαίως θα πρέπει να τονιστεί ότι το ποσό που θα δινόταν αφορούσε κυρίως στα αναδρομικά που δικαιούνταν οι εργαζόμενοι από την υπογραφή της ΣΣΕ μέχρι την έναρξη καταβολής του τροφείου, ένα διάστημα περίπου 6 μηνών. Πρόκειται για ένα ποσό της τάξης των 10 εκατ. ευρώ περίπου. 
Ωστόσο όπως όλα δείχνουν τα χρήματα αυτά δε θα πάνε στα συσσίτια ή τουλάχιστον δε θα δοθούν από τους εργαζόμενους της ΔΕΗ. 

Για ποιο λόγο;

Ένα από τα σωματεία μέλη της ΓΕΝΟΠ, αποφάσισε να προσφύγει στην Επιθεώρηση Εργασίας ζητώντας να εφαρμοστεί η αρχική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και επομένως να καταβληθούν στους εργαζόμενους τα αναδρομικά για μια περίοδο 6 μηνών, τα οποία η ΓΕΝΟΠ είχε αποφασίσει να δοθούν για τα συσσίτια. 

Αποτέλεσμα; 
Η Επιθεώρηση Εργασίας αποφάσισε ότι θα πρέπει να υλοποιηθεί η ΣΣΕ και να δοθούν στους εργαζόμενους τα αναδρομικά ποσά του τροφείου που προορίζονταν για τα συσσίτια. Στη συνέχεια η ΔΕΗ συμμορφώθηκε με την Επιθεώρηση Εργασίας και αποφάσισε να καταβάλει τα αναδρομικά σε τρεις δόσεις αλλά θα κάνει χρήση της δυνατότητας που έχει να περιορίσει το ποσό (θα δοθεί 1 ευρώ την ημέρα ανάλογα με τις ημέρες εργασίας του κάθε εργαζόμενου, δηλαδή ένα ποσό που δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 2,7 εκατ. ευρώ).

Το ενδιαφέρον στην όλη υπόθεση είναι ότι, όπως αναφέρουν συνδικαλιστικές πηγές, αποφασίστηκε προκειμένου να μην επιβαρυνθεί η μισθοδοσία της εταιρείας με τα 2,7 εκατ. ευρώ, το 1 ευρώ αναδρομικά που θα χορηγηθεί, να αφαιρεθεί ισόποσα από το τρέχον τροφείο που δίνεται στους εργαζόμενους. 

Όσο για το ποσό που θα δινόταν στα συσσίτια; Αυτό απομένει να αποφασιστεί από την ίδια τη ΔΕΗ εάν θα διατεθεί στα συσσίτια και με ποιο τρόπο στο πλαίσιο των δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Εταιρείας. 

Σημειώνεται ότι η υπόθεση ήρθε στο φως της δημοσιότητας μετά από καταγγελία του προέδρου της ΓΕΝΟΠ Γ. Αδαμίδη, ο οποίος δημόσια έψεξε το σωματείο ΠΑΣΥΠ ΔΕΗ που προσέφυγε στην Επιθεώρηση Εργασίας "σε πλήρη αντίθεση με τις συλλογικές αποφάσεις για την απόδοση αυτών των ποσών ως συνεισφορά του συνόλου των εργαζομένων του ομίλου ΔΕΗ, στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης".

"Οι εξελίξεις που δρομολογήθηκαν ακυρώνουν με έναν ακραία ιδιοτελή τρόπο την προσπάθεια έμπρακτης κοινωνικής αλληλεγγύης των χιλιάδων συναδέλφων μου" ανέφερε ο κ. Αδαμίδης, ο οποίος κάνει λόγο για μονομερείς και ιδιοτελείς ενέργειες, που θα τεθούν στο συνέδριο της ΓΕΝΟΠ στα τέλη Μαΐου.