DEH

DEH

Κυριακή 21 Μαΐου 2017

Καλλιτσάντσης: Μερίδιο λιγνίτη 30% το 2030 σημαίνει κόστος 700 εκατ. ευρώ ετησίως

Στα βασικά στοιχεία που θα πρέπει να λάβει υπόψη η Πολιτεία για την κατάρτιση του νέου ενεργειακού σχεδιασμού αναφέρθηκε ο Αν. Καλλιτσάντσης, αντιπρόεδρος του ΣΕΒ και της Elpedison, στο συνέδριο της ΗΑΕΕ.

Όπως εξήγησε, ο νέος ενεργειακός σχεδιασμός αναμένεται να παρουσιαστεί το Σεπτέμβριο και θα ανανεώνεται σε ετήσια βάση σύμφωνα με τις επιταγές της Ε.Ε. Προφανώς, στην κατάρτισή του θα ληφθούν υπόψη οι νέες προτάσεις και οδηγίες της Κομισιόν σχετικά με την αγορά ηλεκτρισμού, τις ΑΠΕ και την εξοικονόμηση.

Παράλληλα, ο κ. Καλλιτσάντσης τόνισε ότι ως το 2030 η τιμή των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων προβλέπεται να φτάσει στα επίπεδα των 30 ευρώ/τόνο, ενώ ταυτόχρονα οι ΑΠΕ θα δουν το μερίδιό τους να αυξάνεται ραγδαία, γεγονός που θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στην αγορά ηλεκτρισμού.

"Αν συνεχίσουμε έτσι ως το 2030, θα πληρώνουμε βαρύ κόστος για τη θερμική παραγωγή", υπογράμμισε. Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλέστηκε, ένα μερίδιο λιγνίτη 30% στο εθνικό μείγμα μεταφράζεται το 2030 σε ένα κόστος 700 εκατ. ευρώ ετησίως.

Στα πλαίσια αυτά, ο κ. Καλλιτσάντσης απηύθυνε κάλεσμα να  συμμετέχουν και οι επιχειρήσεις του κλάδου του ηλεκτρισμού στη διαδικασία κατάρτισης του ενεργειακού σχεδιασμού, ώστε να ληφθούν υπόψη όλες οι απόψεις.
Τέλος, στάθηκε στη συμπεριφορά της αγοράς κατά τις ημέρες της χειμερινής κρίσης και τόνισε ότι η τιμή παρέμεινε χαμηλή, με αποτέλεσμα να γίνονται εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας αντί για εισαγωγές. "Αν αφήσουμε την αγορά να δουλέψει τότε θα καλύπτουμε διαφορετικά το κόστος τις ημέρες εκείνες", σχολίασε και κατέληξε λέγοντας ότι "τα πράγματα προχωράνε γρήγορα και εμείς είμαστε αργοί".

Δεν υπάρχουν σχόλια: