DEH

DEH

Κυριακή 21 Μαΐου 2017

«Κίτρινη κάρτα» από την Πολωνία στο «χειμερινό πακέτο» για τους ρύπους – Τι σημαίνει για την Ελλάδα


Δημήτρης Κοιλάκος
Τη διαδικασία της λεγόμενης «κίτρινης κάρτας» έχει δρομολογήσει η Πολωνία, µε στόχο το µπλοκάρισµα του «χειµερινού πακέτου», που προβλέπει µείωση των εκποµπών CO2 στα νέα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής στα 550g /KWh.
Την ανακοίνωση αυτή έκανε ο υφυπουργός Ενέργειας της χώρας, G. Tobiszowski.
Το ζήτημα είναι κρίσιμο για την Πολωνία, καθώς υπολογίζεται ότι περίπου τα 2/3 των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων της χώρας δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που προβλέπει το «χειμερινό πακέτο».
Δεδομένου, όμως, ότι οι εξελίξεις και κυρίως ο προβληματισμός γύρω από το μέλλον του ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικόυ της Πολωνίας παρουσιάζει σημαντικές συνάφειες με την αντίστοιχη συζήτηση στην Ελλάδα, λόγω της ιδιαίτερης βαρύτητας του άνθρακα τόσο στην ηλεκτροπαραγωγή όσο και στην απασχόληση, το ζήτημα παρουσιάζει άμεσο ενδιαφέρον και για τα καθ'ημάς.
Πολύ δε περισσότερο, μάλιστα, καθώς η κυβέρνηση εκ των πραγμάτων θα κληθεί να χειριστεί τις εξελίξεις γύρω από την πολωνική πρωτοβουλία, τοποθετούμενη μάλιστα και με ψήφο.
Το ζήτημα, μάλιστα, καθίσταται και ιδιαίτερα επίκαιρο, από τη στιγμή που ένα μεγάλο μέρος του στόλου των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ τελεί πλέον, μετά και τη χθεσινή υπερψήφιση του νέου μνημονίου στη Βουλή, υπό πώληση.
Την ώρα που πολλοί παράγοντες της αγοράς εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για το αν και κατά πόσο το market test για τις λιγνιτικές μονάδες θα έχει επιτυχία και θα βρεθούν υποψήφιοι επενδυτές, με βάση τα χαρακτηριστικά των προς πώληση μονάδων, ενδεχόμενη θετική κατάληξη της πολωνικής πρωτοβουλίας θα μπορούσε ως ένα βαθμό να αλλάξει τα δεδομένα.
Η «κίτρινη κάρτα»
Η διαδικασία της «κίτρινης κάρτας» αποτελεί µέρος του µηχανισµού ελέγχου επικουρικότητας της ΕΕ.
Όπως προβλέπεται, σε περίπτωση που τα εθνικά κοινοβούλια κρίνουν ότι μια νομοθετική ρύθμιση που προτείνεται από την Κομισιόν παραβιάζει την αρχή της επικουρικότητας, µπορούν να γνωστοποιήσουν τις θέσεις τους µέσω του συγκεκριμένου µηχανισµού.
Το αποτέλεσμα της διαδικασίας θα εξαρτηθεί τελικά από τον αριθµό των αντιδρώντων και των ψήφων που τους αναλογούν, βάσει του τρόπου που αυτές προσμετρούνται.
Μέχρι στιγμής, όπως είπε ο  κ. Tobiszowski, η Πολωνία έχει ξεκινήσει τις σχετικές συζητήσεις µε 10-13 κράτη μέλη που θεωρείται ότι διάκεινται ευνοϊκά στο πολωνικό αίτημα.
Οι ελληνικές προεκτάσεις
Μέχρι στιγμής, δεν έχει διευκρινιστεί αν η ελληνική κυβέρνηση διάκειται θετικά προς την πολωνική πρωτοβουλία. Πάντως, η ελληνική πρεσβεία έχει ενημερώσει σχετικά την Αθήνα.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το ζήτημα των 550g/KWh έχει απασχολήσει τόσο τις ελληνικές αρχές, όσο και τους ηλεκτροπαραγωγούς, πρωτίστως τη ΔΕΗ, με το ζήτημα να έχει τεθεί αρμοδίως και επαφές να έχουν ήδη λάβει χώρα σε διάφορα ευρωπαϊκά φόρα.
Το ζήτημα έχει τεθεί και στη Eurelectric, όπου, όπως και στο παρελθόν, οι συμμετέχοντες από χώρες με υψηλό ποσοστό συμμετοχής του άνθρακα στο ηλεκτροπαραγωγικό μίγμα προσπαθούν να προωθήσουν την υιοθέτηση μιας προσέγγισης που θα εξυπηρετεί ισότιμα τις ανάγκες και τα συμφέροντά τους.
Σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στο μέτωπο της μεταρρύθμισης του ETS και των δικαιωμάτων εκπομπών, σε περίπτωση που τελικά η πολωνική πρωτοβουλία βρει θετική ανταπόκριση και έχει αποτέλεσμα, τότε η κατάσταση σε σχέση με τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, θα μπορούσε να βελτιωθεί.
Μια τέτοια προοπτική, εν όψει και του επικείμενου market test για την πώλησή του, αλλά και με δεδομένο το εκδηλωμένο ενδιαφέρον για συμμετοχή εταιρειών από το εξωτερικό στην περιβαλλοντική τους αναβάθμιση, θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για εξελίξεις που αποκλίνουν από τις μέχρι στιγμής προδιαγραφόμενες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: