«Σηκώνει μπαϊράκι» ο πρόεδρος της ΔΕΗ και ζητά να αλλάξει η συμφωνία με τους δανειστές, που υποχρεώνει τη δημόσια εταιρεία ηλεκτρισμού να πουλήσει λιγνιτικές μονάδες.
Θεωρώντας επιζήμια την πώληση, επιμένει στην παλιά πρόταση για δημιουργία κοινοπρακτικών μονάδων ΔΕΗ-ιδιωτών, που θα επενδύσουν στον εκσυγχρονισμό παλαιών και στη δημιουργία νέων λιγνιτικών μονάδων, ώστε να μην υποκατασταθεί ο φθηνός ελληνικός λιγνίτης με εισαγόμενα ακριβότερα καύσιμα (αέριο και λιθάνθρακα).
«Είναι μια ύστατη προσπάθεια» αποτροπής δυσμενών εξελίξεων, είπε ο κ. Παναγιωτάκης μιλώντας στη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ, όπου εγκρίθηκε η μεταβίβαση του 25% του ΑΔΜΗΕ στο Δημόσιο και του 51% σε εταιρεία συμμετοχών η οποία θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο. «Ενημερώσαμε το υπουργείο Ενέργειας, διατυπώσαμε τις προτάσεις μας και περιμένουμε...».
Όμως η ΔΕΗ υποχρεούται να τηρήσει και τα χρονοδιαγράμματα της συμφωνίας με τους δανειστές. Ετοιμάζει λοιπόν το σχέδιο για το ποιες ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες θα πουληθούν – εφ’ όσον τελικά η κυβέρνηση δεν αποφασίσει να υποστηρίξει την πρόταση Παναγιωτάκη για κοινοπρακτικά επενδυτικά σχήματα ΔΕΗ-ιδιωτών.
Επισημαίνεται ότι η ΔΕΗ έχει ήδη συνάψει συμφωνία με την κινεζική CMEC για εκσυγχρονισμό και δημιουργία νέων λιγνιτικών ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων. Ενδιαφέρον για κοινοπρακτικά επενδυτικά σχήματα υπάρχει και από άλλους κινεζικούς ομίλους, οι οποίοι αναλαμβάνουν μάλιστα και τη χρηματοδότηση των έργων.
Οσον αφορά τις απαγορεύσεις και τους περιορισμούς που θέτει η συμφωνία με τους δανειστές, ο πρόεδρος της ΔΕΗ είπε ότι «το μνημόνιο δεν είναι γραμμένο σε πέτρα. Μπορούμε να συζητήσουμε με τους δανειστές και να γίνουν βελτιώσεις».
Επισήμανε ότι αν δεν γίνουν επενδύσεις στη λιγνιτική παραγωγή, το μερίδιο του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή θα πέσει κάτω από 20% το 2025. «Πρέπει να αποφασίσουμε αν θέλουμε αυτή την εξέλιξη», σημείωσε ο κ. Παναγιωτάκης. «Η πρότασή μας είναι να κάνουμε κοινοπραξίες με ιδιώτες στη λιγνιτική παραγωγή και με τον τρόπο αυτό το μερίδιο της ΔEH θα μειωθεί. Δεν είναι τεχνικά εφικτό να πουληθεί ένας σταθμός που προμηθεύεται λιγνίτη από ορυχείο το οποίο εφοδιάζει έναν άλλο σταθμό. Συνεπώς θα πρέπει ιδιώτες και δημόσια επιχείρηση να συνυπάρξουν».
Οσον αφορά την επιβαλλόμενη από την ΕΕ και τις μνημονιακές δεσμεύσεις μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική, ανακοίνωσε ότι τον επόμενο μήνα θα είναι έτοιμη και θα βγει προς πώληση εταιρεία στην οποία μεταφέρεται το 7% των πελατών της ΔΕΗ (περίπου 450.000 λογαριασμοί).
Ο κ. Παναγιωτάκης ρωτήθηκε για τη συνεργασία με τη CMEC και κατά πόσο η ακύρωση και επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού της Βεύης επηρεάζει τη συμφωνία για το επενδυτικό σχέδιο της Μελίτης.
Όπως είπε, χωρίς τη Βεύη θα υπάρξει εμπλοκή με τους Κινέζους, ενώ θα μπορεί να λειτουργήσει ούτε η υπάρχουσα μονάδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου