DEH

DEH

Κυριακή 14 Μαΐου 2017

Πωλείται το 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ

Την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, και μάλιστα εντός ενός σφιχτού χρονοδιαγράμματος, με έναρξη της σχετικής διαδικασίας τον Οκτώβριο του 2017 και ολοκλήρωση τον Ιούνιο του 2018, καλείται να υλοποιήσει η κυβέρνηση, με βάση τη συμφωνία-πλαίσιο με τους πιστωτές για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός εμφανίζουν τη δέσμευση αυτή όχι ως αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς αλλά ως υποχρέωση που απορρέει από τις αποφάσεις της Ε.Ε. του 2008 και του 2009 για την κατάργηση του μονοπωλίου της ΔΕΗ στον λιγνίτη, που επανέφερε με απόφασή του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τον Δεκέμβριο του 2016.
Το εγχείρημα της πώλησης λιγνιτικών μονάδων, που στον βαθμό που ευοδωθεί θα σηματοδοτήσει και την εκ βάθρων αναδιάρθρωση της αγοράς ηλεκτρισμού, βρίσκει τη ΔΕΗ στην πιο κρίσιμη και ευάλωτη περίοδο της μακρόχρονης πορείας της, λόγω της δυσμενούς οικονομικής της κατάστασης και της δυσκολίας πρόσβασης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η διοίκηση της Επιχείρησης, αν και έχει τη δική της πρόταση για την κατάργηση του μονοπωλίου της ΔΕΗ στον λιγνίτη και τη μείωση των μεριδίων της, η οποία, όπως αποκάλυψε ο επικεφαλής της Μανόλης Παναγιωτάκης με συνέντευξή του στην «Κ» την περασμένη Κυριακή, προβλέπει την κατασκευή δύο ακόμη λιγνιτικών μονάδων από κοινού με ιδιώτες, είναι υποχρεωμένη να κοινοποιήσει έως τα μέσα Μαΐου στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να καταρτιστεί ο κατάλογος των προς πώληση μονάδων. Η διαδικασία θα προχωρήσει με την πρόσληψη συμβούλου κατ’ εντολήν του εποπτεύοντος υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη.
Το συμπληρωματικό μνημόνιο μπαίνει και σε θέματα που συνδέονται με την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού. Ως προαπαιτούμενο για την αξιολόγηση θα υποβληθεί στους θεσμούς πλάνο δράσης για την αντιμετώπιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ, αλλά και λεπτομερές πλάνο για την επίλυση του προβλήματος των ρευματοκλοπών. Προβλέπει, επίσης, εκκαθάριση του λογαριασμού ΥΚΩ (Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας) που εκκρεμεί από το 2012 και ανάκτηση των ποσών που θα προκύψουν από τη ΔΕΗ σε ορίζοντα πενταετίας, προκειμένου να αποφευχθούν υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος.
Για τα ΝΟΜΕ προβλέπει δημοπράτηση λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος σε ποσοστό 16% για το 2017, 19% για το 2018 και 22% για το 2019. Σε ό,τι αφορά την αγορά φυσικού αερίου, προβλέπει την υποβολή έως τον Σεπτέμβριο του 2017 ενός οδικού χάρτη για την ολοκλήρωση της απελευθέρωσης, καθώς και την ιδιωτικοποίηση του 66% του ΔΕΣΦΑ έως τα τέλη του 2017.

Δεν υπάρχουν σχόλια: