DEH

DEH

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018

Πότε θα ισχύσουν οι περιορισμοί στις εξαγωγές προϊόντων ΝΟΜΕ ζητούν να μάθουν προμηθευτές ρεύματος και traders

Πότε θα ισχύσουν οι περιορισμοί στις εξαγωγές προϊόντων ΝΟΜΕ ζητούν να μάθουν προμηθευτές ρεύματος και traders
Αύριο Τετάρτη (17/10) θα διεξαχθεί η τελευταία δημοπρασία ηλεκτρικής ενέργειας του 2018 που θα αφορά 683 MWh/h
Την επίσημη θέση της ΡΑΕ ως προς τον προβλεπόμενο χρόνο εφαρμογής του μέτρου που εισηγείται η Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ), σχετικά με τον περιορισμό των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από τα ΝΟΜΕ, θα ζητήσει με επιστολή που θα αποστείλει σήμερα (16/10) στην Αρχή ο Ελληνικός Σύνδεσμος Εμπόρων και Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΕΠΗΕ).
Σύμφωνα με πηγές του ΕΣΕΠΗΕ που μίλησαν στο World Energy News, από την εισήγηση της ΕΧΕ λείπει οποιαδήποτε αναφορά στο πότε θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ το μέτρο, αν τελικά υιοθετηθεί από τη ΡΑΕ έπειτα από τη δημόσια διαβούλευση. Επομένως, με δεδομένο ότι σε ένα 24ωρο από τώρα, την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου, θα διεξαχθεί η τελευταία δημοπρασία του 2018, με την επιστολή ο Σύνδεσμος θα ζητά από την Αρχή να διευκρινίσει κατά πόσο υπάρχει περίπτωση να αφορά (στην περίπτωση βέβαια που εγκριθεί) στα προθεσμιακά προϊόντα τα οποία θα διατεθούν μέσω της αυριανής διαδικασίας.
Στη δημοπρασία της Τετάρτης θα εκχωρηθούν 683 MWh/h, ενώ η φυσική παράδοση των προθεσμιακών προϊόντων θα ξεκινήσει τον Δεκέμβριο.
Κατά συνέπεια, το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί είναι αρκετό, ώστε τουλάχιστον θεωρητικά οι εξαγωγές αυτών των προϊόντων να είναι οι πρώτες που θα υπαχθούν στον περιορισμό που εισηγείται η ΕΧΕ, αφού στο μεταξύ θα έχει ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση και η ΡΑΕ κανονικά θα έχει λάβει τις όποιες αποφάσεις της.
Οι ίδιοι κύκλοι του ΕΣΕΠΗΕ επισημαίνουν πως, αν δεν απαντήσει εντός της ημέρας η Αρχή και παραμείνει αυτή η εκκρεμότητα, ουσιαστικά όσοι συμμετάσχουν στη δημοπρασία δεν θα γνωρίζουν τι θα ισχύει με τον τρόπο διάθεσης των ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας που θα αποκτήσουν.

Να εφαρμοστεί το μέτρο από το 2019

Ακόμη όμως κι αν η Αρχή με την απάντησή της αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο το μέτρο να αφορά τη δημοπρασία της Τετάρτης, και πάλι οι συμμετέχοντες θα αναγκαστούν να κινηθούν σε εντελώς «αχαρτογράφητα ύδατα» στη διαδικασία της Τετάρτης, αφού ούτε μπορεί να προεξοφληθεί πως το μέτρο θα τεθεί όντως σε εφαρμογή, ούτε ότι δεν θα γίνουν τροποποιήσεις σε σχέση με την αρχική εισήγηση της ΕΧΕ.
Έτσι, σύμφωνα με τα στελέχη του Συνδέσμου, το πιο δόκιμο θα ήταν να αποφασισθεί πως, αφότου αποσαφηνισθεί το πλαίσιο, θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται στην αμέσως επόμενη δημοπρασία.
Σε κάθε περίπτωση, οι πηγές του Συνδέσμου σημειώνουν πως ήταν μάλλον άστοχη η επιλογή της χρονικής στιγμής της ανάρτησης, η οποία έγινε την Παρασκευή το βράδυ (12/10) – ουσιαστικά τρία 24ωρα πριν από τη δημοπρασία, αν εξαιρέσει κανείς το Σαββατοκύριακο που μεσολάβησε.
Επομένως, ακόμη δεν μπορούν να κάνουν παρατηρήσεις επί της ουσίας του μέτρου, καθώς οι εταιρείες - μέλη του μόλις έχουν αρχίσει να το μελετούν.
Όπως έχει γράψει το World Energy News, το μέτρο που εισηγείται η ΕΧΕ θεσπίζει ένα όριο για τις ποσότητες που αποκτήθηκαν μέσω ΝΟΜΕ και θα μπορούν θα διατεθούν στο εξωτερικό με τις τιμές με τις οποίες κατακυρώθηκαν μέσω των δημοπρασιών.
Όσες εξαγόμενες ποσότητες υπερβαίνουν αυτό το όριο, οι προμηθευτές και trader θα καλούνται να τις αποπληρώσουν με την Οριακή Τιμή Συστήματος, και όχι με τα ποσά με τα οποία τις απέκτησαν ως προθεσμιακά προϊόντα.
Για τον καθορισμό του σχετικού ορίου, η λογική της ΕΧΕ είναι πως οι ποσότητες που «οδεύουν» εκτός Ελλάδας θα πρέπει να κινούνται στο ίδιο ποσοστό με τις εξαγωγές στο σύνολο της ελληνικής χονδρεμπορικής αγοράς.
Έτσι, ανά μήνα θα υπολογίζεται το πηλίκο των εξαγωγών προς τις δηλώσεις φορτίου στον ΗΕΠ.
Αν αυτό προκύψει π.χ. 5%, τότε τον επόμενο μήνα όλοι οι συμμετέχοντες θα μπορούν να εξάγουν μέχρι το 5% του δικού τους φορτίου με τιμές ΝΟΜΕ.
Για τις υπόλοιπες εξαχθείσες ποσότητες, κάθε συμμετέχων θα χρεώνεται (μέσω της συμπληρωματικής εκκαθάρισης) με την ΟΤΣ.


www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: