DEH

DEH

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018

Η πτώση κατά 10% της τιμής των ρύπων CO2, οι Κινέζοι μπαλαντέρ και οι στόχοι της βιομηχανίας για τις λιγνιτικές

Η πτώση κατά 10% της τιμής των ρύπων CO2, οι Κινέζοι μπαλαντέρ και οι στόχοι της βιομηχανίας για τις λιγνιτικές
Oι νέοι συσχετισμοί δυνάμεων στην ενεργειακή παραγωγή κρίνονται μέσα στον επόμενο μήνα
Η πτώση των CO2 κατά 10,29% κάτω στα 18,57 ευρω/τόνο επαναφέρει προσδοκίες επί το θετικότερο για την πορεία του διαγωνισμού πώλησης των  λιγνιτών μονάδων της ΔΕΗ με τους Κινέζους να βρίσκονται σε ρόλο μπαλαντέρ. Η βιομηχανία τηρεί στάση αναμονής ενώ οι επαφές των τελευταίων ημερών μεταξύ του Μαξίμου και κορυφαίων επιχειρηματιών πύκνωσαν.
Ο διαγωνισμός πώλησης των λιγνιτικών που μέχρι τώρα δείχνει ότι κυλά με μικρές πιθανότητες επιτυχίας έχει μεγάλη σημασία, καθώς θα επηρεάσει την πορεία της ίδιας της ΔΕΗ μεσοπρόθεσμα αλλά και τους συσχετισμούς δυνάμεων στην ενεργειακή αγορά. Η είσοδος της China Energy Investment Corporation που συνεργάζεται με τον όμιλο Κοπελούζου αποτελεί τον ισχυρό παίκτη μεταξύ των υποψηφίων που βλέπει μακρύτερα σε σχέση με την τρέχουσα συγκυρία αλλά έχει επίσης τεχνογνωσία στην λιγνιτική παραγωγή. Ερώτημα για την ευόδωση της στρατηγικής της παραμένει η τελική αποδοχή της παρουσίας του κινέζικου κολοσσού από τις Βρυξέλλες.
Η βιομηχανία και ειδικά η πλευρά εκείνη που δεν διαθέτει ενεργειακό πυλώνα  κινείται με επιφύλαξη καθώς μάλιστα οι σχέσεις της με τους Τσέχους έχουν λάβει αρνητικό πρόσημο. Από τις επαφές που υπήρξαν με την Seven Energy κύκλοι μεγάλου βιομηχανικού ομίλου έχουν εκφράσει δυσαρέσκεια και για αυτόν τον λόγο κυριαρχεί η άποψη ότι η αύξηση των τιμολογίων που προετοιμάζεται από την ΔΕΗ έχει να κάνει με κίνητρα που ζήτησαν οι Τσέχοι για να καταθέσουν αξιόπιστες προτάσεις για τις λιγνιτικές μονάδες. Η βιομηχανία μιλά για εκβιασμό και για τον λόγο αυτό οι σχέσεις της με την ΔΕΗ εξελίσσονται αρνητικά.

 
Οι Κινέζοι θα ενεργήσουν με τα δικά τους κριτήρια
 
Την ίδια ώρα, ο αστάθμητος παράγοντας που λέγεται κινέζικη στρατηγική, δείχνει ότι έχει την δυνατότητα στην τελική ευθεία να κερδίσει τους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους και να επιβάλει τις στοχεύσεις της. Δηλαδή υλοποίηση στρατηγικών κινήσεων με εκδήλωση σοβαρής πρότασης στον διαγωνισμό πώλησης των λιγνιτικών με στόχο να βάλει πόδι στην ελληνική ενεργειακή αγορά.
Και αυτό γιατί ο κινέζικος όμιλος είναι πολύ ισχυρός αναλογικά με τους  ανταγωνιστές, διαθέτει τεχνολογία και κατά τρίτον τα κίνητρα των αποφάσεών του δεν θα είναι με στενά κριτήρια.
Για την ΔΕΗ η ολοκλήρωση του διαγωνισμού είναι μεγάλη σημασίας καθώς:
Θα μειώσει την εκθεσή της στις λιγνιτικές μονάδες
Θα λάβει ρευστότητα και θα ενισχύσει τα κεφάλαιά της και
Θα εξασφαλίσει τον Μηχανισμό Ευελιξίας (ΑΔΙ) για μια κατηγορία ενεργειακής παραγωγής που τον χρειάζεται σε πιο μακροπρόθεσμη βάση για να αποφύγει την περιπέτεια επιβίωσης.
Κατά συνέπεια όσο και αν κάποιοι υπολογίζουν σε αποτυχία του διαγωνισμού, αυτό που κρατά κανείς είναι ότι θα είναι ζημιογόνο για την ίδια την ΔΕΗ και η επόμενη κυβέρνηση θα το βρει μπροστά της.
 
Δύο καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη
 
Παράλληλα ο χρόνος τελειώνει για την διασφάλιση της επιβίωσης του Αμυνταίου, όπου φαίνεται ότι επίσης η ελληνική βιομηχανία έχει ετοιμάσει τις συγκεκριμένες προτάσεις για την αναβάθμισή του.
Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση δεν περίμενε ότι ο διαγωνισμός για τις λιγνιτικές θα έπαιρνε φθίνουσα τροπή με αποτέλεσμα να πρέπει να κουβαλήσει τώρα κάτω από την ίδια μασχάλη δύο καρπούζια: Την πώληση των μονάδων και την αναβάθμιση του Αμυνταίου.
Όμως  την ίδια ώρα οι σχέσεις Βιομηχανίας και ΔΕΗ είναι σε τροχιά δοκιμασίας με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης κ. Πιτσιόρλα να έχει αναλάβει να ρίξει γέφυρες. Αναμφισβήτητα όμως ο πραγματικός ξενοδόχος είναι ο πρόεδρος της ΔΕΗ που αναδεικνύεται σε σκληρό παίκτη και η αντίληψή του παραπέμπει στο target model.
Προς το παρόν τα μαθηματικά της ενέργειας δεν βγαίνουν με αποτέλεσμα σχέσεις που φαίνονταν σε σταθερή πορεία κατά την γενική συνέλευση του ΣΕΒ τον περασμένο Μάιο να κλυδωνίζονται.


www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: