DEH

DEH

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018

Πώς το "κρατικό ζόμπι" στερεί πόρους από την υγιή ιδιωτική βιομηχανία

ΛΑΡΚΟ: Πώς το "κρατικό ζόμπι" στερεί πόρους από την υγιή ιδιωτική βιομηχανία
 
Του Χάρη Φλουδόπουλου
 
Προ ημερών, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης, επιβεβαίωσε και δημοσίως με δηλώσεις του, τις πληροφορίες περί νέας εκτίναξης του χρέους της υπό κρατικό έλεγχο βιομηχανίας νικελίου Λάρκο. Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, σε σύνολο οφειλών 380 εκατ. ευρώ που προέρχονται από τη μεγάλη βιομηχανία, τα 280 εκατ. ευρώ είναι χρέη της Λάρκο.
Η βιομηχανία που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας, έχει αποτύχει να ανταποκριθεί στις πολυάριθμες ρυθμίσεις που έχουν γίνει από τη ΔΕΗ, καθώς τα τελευταία χρόνια καταγράφει σημαντικές ζημιές και αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.
Σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό της εταιρείας που αφορά στη χρήση του 2015 η ΛΑΡΚΟ εμφάνισε ζημιές 79,3 εκατ. ευρώ με μειωμένο τζίρο και μη βιώσιμα κόστη παραγωγής.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέση τιμή πώλησης του νικελίου διαμορφώθηκε στα 11886 δολάρια τον τόνο, όταν το εμπορικό κόστος της Λάρκο ήταν 16627 δολάρια ο τόνος, δηλαδή για κάθε τόνο που παρήγαγε η βιομηχανία κατέγραφε ζημιά 4741 δολάρια.
Δηλαδή η υπό κρατικό έλεγχο βιομηχανία παρήγαγε ζημιές 222 χιλιάδες την ημέρα (81,1 εκατ. δολ. συνολικά). Το μισθολογικό κόστος για τους 1124 εργαζόμενους διαμορφώθηκε στα 48,96 εκατ. ευρώ και αυξήθηκε κατά 1,11 εκατ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 19,1% του εμπορικού κόστους της επιχείρησης. 
Ρεύμα
Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι η Λάρκο, η οποία είναι μεγάλος καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας, απολαμβάνει ειδικές εκπτώσεις, οι οποίες εγείρουν σοβαρά ερωτήματα. Συγκεκριμένα παρά το γεγονός ότι οι οφειλές της προς τη ΔΕΗ συνεχώς αυξάνονται, της έχει χορηγηθεί έκπτωση συνέπειας 11% ενώ παράλληλα απολαμβάνει έκπτωση 6% για το προφίλ. Δηλαδή η Λάρκο ως καταναλωτής πληρώνει (θεωρητικά γιατί στην πράξη αδυνατεί να εξοφλεί τα τιμολόγια που της αποστέλλει η ΔΕΗ) περί τα 20 ευρώ/μεγαβατώρα λιγότερο από τις υπόλοιπες ενεργοβόρες βιομηχανίες. Σε ετήσια βάση το συνολικό ύψος της έκπτωσης που χορηγεί η ΔΕΗ στη Λάρκο υπολογίζεται στα 22 εκατ. ευρώ. 
Προ δύο εβδομάδων μάλιστα είχε γίνει γνωστό ότι η ΔΕΗ προχώρησε στην αποστολή νέου εξώδικου διεκδικώντας οφειλές και προειδοποιώντας με διακοπή της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Κάτι που έχει κάνει και στο παρελθόν, χωρίς ωστόσο επιτυχία, αφού στην πορεία πάντοτε η βιομηχανία αθετούσε τους διακανονισμούς και διόγκωνε τις οφειλές της.
Σταυροειδής επιδότηση
Το ποσό που επωφελείται με εκπτώσεις η κρατική βιομηχανία Λάρκο, ισοδυναμεί με το ποσό που διεκδικεί ως έκπτωση η υπόλοιπη ενεργοβόρος βιομηχανία, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τη ΔΕΗ. Μάλιστα κάποιες φωνές εντός της βιομηχανίας επισημαίνουν ότι στην πράξη η χορήγηση των εκπτώσεων προς τη Λάρκο συνιστά διακριτική μεταχείριση και σταυροειδή επιδότηση, ενώ ταυτόχρονα ενέχει τον κίνδυνο να χαρακτηριστεί ως κρατική ενίσχυση. Αυτή η έμμεση επιδότηση και κρατική γίνεται σε βάρος της υγιούς εξαγωγικής βιομηχανίας, υποστηρίζουν πηγές του κλάδου. 
Να σημειωθεί τέλος ότι το θέμα Λάρκο ήταν από τα ζητήματα που τέθηκαν επί τάπητος κατά την πρόσφατη επίσκεψη της Επιτρόπου Ανταγωνισμού Μ. Βερστάγκερ στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι για τη ΛΑΡΚΟ υπάρχει ήδη καταδίκη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού για την υπόθεση των εγγυήσεων που παρέσχε το Δημόσιο κατά τα έτη 2008, 2010 και 2011 αλλά και για τη συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου στην αύξηση κεφαλαίου του 2009.
Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής, οι κινήσεις αυτές δεν δικαιολογούνταν με όρους αγοράς και χαρακτηρίστηκαν ως παράνομες κρατικές ενισχύσεις. Το 2014 εκδόθηκε απόφαση της Επιτροπής που ζητεί την άμεση ανάκτηση και επιστροφή των 136 εκατ. ευρώ, ωστόσο η υλοποίηση της απόφασης πάγωσε καθώς υπήρξε συμφωνία για σχέδιο πώλησης της εταιρείας μέσω δύο παράλληλων διαδικασιών πώλησης για τα ιδιωτικά πάγια της εταιρείας και χωριστά για τα δημόσια μεταλλεία που έχουν παραχωρηθεί στη Λάρκο.
Το τότε σχέδιο οδηγήθηκε σε τέλμα καθώς η νέα κυβέρνηση το 2015 θεώρησε ότι μπορεί υπό κρατικό έλεγχο να πετύχει να γυρίσει την εταιρεία σε κερδοφορία. Ωστόσο το επιχειρησιακό σχέδιο για τον εξορθολογισμό της παραγωγής, τη μείωση του λειτουργικού κόστους και την εξυγίανση της εταιρείας ουδέποτε εφαρμόστηκε. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: