DEH

DEH

Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018

Γιατί δεν πέφτουμε από τα σύννεφα με τη μη παράταση λειτουργίας στον ΑΗΣ Καρδιάς

Γράφει ο Αντώνης Κ. Πουγαρίδης
 
Καζάνι που βράζει είναι το τελευταίο διάστημα οι εργαζόμενοι σε ΑΗΣ Καρδιάς και Αμυνταίου. Το κλίμα ανασφάλειας που επικρατεί με το απειλούμενο λουκέτο που θα επιφέρει η μη παράταση λειτουργίας τους, τους γεμίζει με ερωτηματικά για το εργασιακό τους μέλλον. Όχι μόνο γι” αυτούς όμως. Ο ΑΗΣ έκαιγε μια ποσότητα λιγνίτη. Σαν συνέπεια του λουκέτου, ένα τμήμα του προσωπικού της ΔΕΗ στα ορυχεία, θα αδρανοποιηθεί λόγω του περιορισμού της ανάγκης σε τροφοδοσία λιγνίτη. Το κύμα θα συμπαρασύρει, και πολλαπλάσιο αριθμό εργολαβικών εργαζομένων, οι οποίοι δυστυχώς φαίνεται πως θα οδεύσουν προς το Ταμείο Ανεργίας.
Η ανεργία δεν θα είναι η μόνη κοινωνική επίπτωση. Το κλείσιμο της στρόφιγγας στα δίκτυα της Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας, θα  επιφέρει τεράστια κοινωνική αναστάτωση, έκρηξη στον οικογενειακό προϋπολογισμό των κατοίκων, και συνθήκες παγωνιάς σε όσους δεν έχουν δυνατότητα εναλλακτικής μορφής θέρμανσης.
Το πρόβλημα είναι φυσικά μεγαλύτερο, αν δει κάποιος τη μεγάλη εικόνα. Ένας σταθμός με σημαντική ισχύ, που καίει σταθερό και φθηνό καύσιμο, βγαίνει εκτός παιχνιδιού. Ήδη μιλούν οι ειδικοί, για προβλήματα που θα προκύψουν στην ενεργειακή ασφάλεια της Χώρας. Σε εθνικό επίπεδο δηλαδή, αποσύρονται Μονάδες που δεν αντικαθιστώνται. Τόσο σε επίπεδο Ισχύος, όσο και σε επίπεδο κρισιμότητας.
Προσωπικά δεν εξεπλάγην από τη δυσάρεστη εξέλιξη που μας διαμήνυσε από την Αθήνα ο Υπουργός (δεν έκανε καν τον κόπο να έρθει μέχρι εδώ να μας τα πει). Άλλωστε, όσοι προσπαθούμε να έχουμε τη στοιχειώδη ενημέρωση στα ενεργειακά, παρακολουθούμε εδώ και τέσσερα χρόνια να εξελίσσεται ένα σίριαλ με προδιαγεγραμμένο κακό τέλος. Ο λαός λέει πως οι μεγαλύτερες ζημιές δεν γίνονται δια των πράξεων, αλλά δια των παραλείψεων.
–          Από το 2014, άπαντες γνωρίζουν το επικείμενο κλείσιμο των ΑΗΣ Καρδιάς και Αμυνταίου. Κανένας δεν έκανε τίποτα γι” αυτό. Δεν υπήρξε καν εκφρασμένη βούληση για νέες επενδύσεις, δεν υπήρξε κουβέντα για κατασκευή νέων μονάδων, δεν υπήρχε κανένας προγραμματισμός για την αναπλήρωση της ισχύος, και φυσικά ούτε λόγος για την Τηλεθέρμανση. Το μόνο που άκουγες στα δελτία ειδήσεων στα τοπικά κανάλια, ήταν μπαρούφες περί «εθνικού ενεργειακού στρατηγικού σχεδίου», μυθοπλασίες περί επαναλειτουργίας του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, και πολιτικές υποσχέσεις για παράταση των ωρών λειτουργίας των δύο μονάδων από ανθρώπους τελείως άσχετους με το αντικείμενο. Επί της ουσίας οι Υπουργοί Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, Πάνος Σκουρλέτης, Παναγιώτης Λαφαζάνης και εν μέρει ο Γιάννης Μανιάτης αδράνησαν εγκληματικά.
–          Από το 2014, η κοινωνία της Πτολεμαΐδας γνωρίζει ότι επίκειται λουκέτο στην μοναδική πηγή θερμικής ενέργειας που διαθέτει για το δίκτυο τηλεθέρμανσης, τον ΑΗΣ Καρδιάς. Ενώ οι όμοροι Δήμοι (πχ Αμύνταιο) φροντίζουν για εναλλακτικές παροχές θερμικής ενέργειας (βιομάζα κλπ) στον Δήμο Εορδαίας άκουγαν την Κομισιόν να λέει ότι θα κλείσει την Καρδιά, έβλεπαν την αδράνεια της χρεοκοπημένης ΔΕΗ, και απλά άφησαν τον χρόνο να περάσει. Σε ένα αμιγώς τοπικό ζήτημα όπως η εξασφάλιση θερμικής επάρκειας σε μία πόλη, η ίδια η πόλη πρέπει να δώσει τη λύση. Δεν μπορεί ούτε να εξαρτάται από την εχθρική ΔΕΗ, ούτε να αρκείται σε πολιτικές υποσχέσεις. Αφού η Πτολεμαΐδα είχε την τύχη να έχει δικό της δίκτυο Τηλεθέρμανσης, έχει την υποχρέωση να το διατηρεί και να το χρησιμοποιεί με ή χωρίς τη ΔΕΗ. Να εξασφαλίσει πως η Πτολεμαΐδα θα υπάρχει ακόμα και όταν δεν θα υπάρχει ΔΕΗ. Να αποφασίσει αν θα καίει βιομάζα, φυσικό αέριο ή σκουπίδια για να ζεστάνει τους δημότες της. Δυστυχώς όλα αυτά δεν έγιναν.
Σε μια χώρα που όλα γίνονται τυχαία και τίποτα με προγραμματισμό, τίποτα δεν μας κάνει εντύπωση. Όλα αυτά άλλωστε είναι τμήμα των συνεπειών της έλλειψης οράματος και σχεδίου για το αύριο. Οι συνέπειες της βίαιης αποβιομηχάνισης που θα βιώσει η περιοχή, δεν έχουν κάνει την εμφάνιση τους ούτε κατ” ελάχιστο. Η περιοχή έχει πλειάδα προβλημάτων να αντιμετωπίσει το επόμενο διάστημα. Προβλήματα το μέγεθος των οποίων δεν μπορεί κανείς να φανταστεί.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: