DEH

DEH

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018

Εκκαθάριση όλων των εξαγωγών ρεύματος με την ΟΤΣ προτείνει η ΕΒΙΚΕΝ ώστε να υπάρχει ανταγωνισμός στα ΝΟΜΕ

Τις απόψεις της για τις αλλαγές που πρότεινε το Χρηματιστήριο Ενέργειας στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ σχετικά με τον περιορισμό στις εξαγωγές υπέβαλε στην Αρχή η ΕΒΙΚΕΝ. Η βιομηχανική ένωση τάσσεται υπέρ εκκαθάρισης όλων των εξαγωγών με βάση την ΟΤΣ.
Όπως τονίζει σε σχετική επιστολή, τα ΝΟΜΕ στο σύνολό τους έχουν αποδειχθεί πλέον αναποτελεσματικά και αυτό φανερώνεται από τα πολύ χαμηλά ποσοστά μείωσης του μεριδίου αγοράς του κυρίαρχου προμηθευτή μετά από δύο έτη δημοπρασιών.
Παράλληλα, η ΕΒΙΚΕΝ δηλώνει αντίθετη με την πρόταση της ΕΧΕ για περιορισμούς των εξαγωγών επειδή με τον τρόπο αυτό εκτιμά ότι θα αποκλειστούν οι traders και οι μικροί προμηθευτές από τη διαδικασία. Προτείνει αντί αυτού να εκκαθαρίζονται όλες οι εξαγωγές με βάση την ΟΤΣ καθώς με αυτό τον τρόπο και οι τιμές των ΝΟΜΕ θα διαμορφώνονται σε χαμηλότερο επίπεδο, εξασφαλίζοντας ισότιμους όρους ανταγωνισμού για όλους τους προμηθευτές, χαμηλότερες τιμές κατακύρωσης στις δημοπρασίες και ανταγωνιστικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές.
Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή της ΕΒΙΚΕΝ προς τη ΡΑΕ για το θέμα:
Η ΕΒΙΚΕΝ έχει επανειλημμένα εκφράσει τις επιφυλάξεις της ως προς την αποτελεσματικότητα των δημοπρασιών προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας, ως ρυθμιστικό μέτρο για το άνοιγμα της αγοράς. Μετά από 2 έτη δημοπρασιών, τα πολύ χαμηλά ποσοστά μείωσης του μεριδίου αγοράς του κυρίαρχου προμηθευτή επιβεβαιώνουν την αναποτελεσματικότητα του μέτρου.
Η πρόταση που κατέθεσε η ΕΧΕ -στο πλαίσιο των διαπιστώσεων και προτάσεων της Αρχής σας προκειμένου να υπάρξει αντικίνητρο για την απόκτηση ηλεκτρικής ενέργειας  μέσω δημοπρασιών ΝΟΜΕ με σκοπό την εξαγωγή- μας βρίσκει αντίθετους καθότι στοχεύει στο να αποκλείσει τους traders και τους μικρούς προμηθευτές, δημιουργώντας άνισους όρους ανταγωνισμού.
Ειδικότερα:
Η πρόταση της ΕΧΕ εστιάζει στο σκέλος της Συμπληρωματικής Εκκαθάρισης του Ημερήσιου Ενεργειακού Προγραμματισμού και εισάγει σχετικό παράγοντα διόρθωσης των χρεοπιστώσεων για εξαγωγές στη βάση του μηνιαία διαμορφούμενου μεριδίου των δηλώσεων φορτίου των εξαγωγών έναντι του συνόλου των δηλώσεων φορτίου του ΗΕΠ.
Με τον τρόπο αυτό καταργείται η «φύση» των προθεσμιακών προϊόντων ΝΟΜΕ, τα οποία εξ ορισμού είναι προϊόντα βάσης και επιτρέπεται σε ορισμένους μόνο συμμετέχοντες στην αγορά προθεσμιακών προϊόντων να εξακολουθούν να εξάγουν ποσότητες σε τιμές χαμηλότερες από την διαμορφούμενη ΟΤΣ.
Προτείνουμε, όλες εξαγωγές να εκκαθαρίζονται με την ΟΤΣ. Με αυτό τον τρόπο και οι τιμές των ΝΟΜΕ θα διαμορφώνονται σε χαμηλότερο επίπεδο, εξασφαλίζοντας ισότιμους όρους ανταγωνισμού για όλους τους προμηθευτές, χαμηλότερες τιμές κατακύρωσης στις δημοπρασίες και ανταγωνιστικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές.
 
energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: