DEH

DEH

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018

«Κρυφά δάνεια» 26 εκατ. ευρώ στις πλάτες της ΔΕΗ από τα Σκόπια

Του Γιώργου Φιντικάκη
«Κρυφά δάνεια» 26 εκατ. ευρώ στις πλάτες της ΔΕΗ από τα ΣκόπιαΜπορεί η ΔΕΗ να πλήρωσε 4,8 εκατ ευρώ στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ζάεφ για να εξαγοράσει την εταιρεία του EDS, όμως φορτώθηκε ταυτόχρονα με τις υποχρεώσεις της, ύψους… 26 εκατ ευρώ! Δηλαδή πήρε μαζί και το δανεισμό της, που υπερβαίνει κατά… 5 και πλέον φορές το ποσό της
αγοράς.
Σε μια στιγμή που το πολιτικό θερμόμετρο για το θέμα ανεβαίνει και στα Σκόπια, με την αντιπολίτευση του VMRO να κατηγορεί τον πρώην ιδιοκτήτη της Energy Delivery Solutions (EDS) και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Κότσο Ανγκιούσεφ, ότι τα χρήματα κατέληξαν σε προσωπικό του λογαριασμό, οι συνοπτικές οικονομικές καταστάσεις της ΔΕΗ για το α' εξάμηνο του 2018, αποκαλύπτουν ότι η εξαγορά κόστισε κάτι περισσότερο στη ΔΕΗ.

Στη σελίδα 34 των καταστάσεων που δημοσιεύτηκαν το Σεπτέμβριο, πέντε μήνες μετά τη συμφωνία μεταβίβασης των μετοχών, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι "κατά την 30.06.2018 υφίστανται εταιρικές εγγυήσεις της Μητρικής Εταιρείας, συνολικού πιστωτικού ορίου για δάνεια του ομίλου EDS, μέχρι του ποσού των Ευρώ 22 εκατ, που αφορούσε κεφάλαιο κίνησης, από τα οποία είχε χρησιμοποιηθεί, ποσό ύψους Ευρώ 14 εκατ. περίπου, που αφορούσε εκταμιευμένα ποσά δανείων". Στην αμέσως επόμενη παράγραφο, διαβάζουμε επίσης ότι "υφίσταται εγγύηση της Μητρικής Εταιρείας για πιστωτικές γραμμές της EDS Doo με τις Εταιρείες προμήθειας Η/Ε Grand Energy Distribution EOOD και Petrol D.D. ύψους έως Ευρώ 3,9 εκατ".

Δηλαδή η ΔΕΗ, εκτός από τα 5,8 εκατ ευρώ που πλήρωσε για την απόκτηση της εν λόγω εμπορικής εταιρείας ρεύματος, φορτώθηκε τόσο τα δάνεια που είχε πάρει η  EDS ως κεφάλαιο κίνησης, όσο και τις πιστωτικές της γραμμές, συνολικού ύψους 25,9 εκατ ευρώ.

Ενδιαφέρον έχει και η σελίδα 84, των εξαμηνιαίων πάντα συνοπτικών οικονομικών καταστάσεων της ΔΕΗ, σύμφωνα με την οποία, ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός της  EDS μαζί με τις λοιπές βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της, ανέρχονταν στις 30.06.2018, στα 15,84 εκατ. ευρώ. Νούμερο που δεν απέχει  σημαντικά από αυτό που αναφέρει ο ισολογισμός της ίδιας της EDS για το 2017, αναφορικά με τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις της, οι οποίες ανέρχονταν σε 1.152.446,346 δηνάρια, δηλαδή σε 18,7 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα πάντα με τις οικονομικές καταστάσεις της ΔΕΗ, το ενεργητικό της ΕDS στις 30.06.2018 ήταν 14,52 εκατ ευρώ (σε λογιστικές αξίες) και 21,1 εκατ ευρώ (σε εύλογες αξίες), τα χρηματικά της  διαθέσιμα 1,62 εκατ ευρώ, αλλά οι εμπορικές της απαιτήσεις 12,15 εκατ ευρώ. Οσο για το πότε πληρώθηκαν στον Κ.Ανγκιούσεφ τα 4,8 εκατ ευρώ, αυτό συνέβη σε δύο δόσεις, τα 3,83 εκατ. πριν τις 30.06.2018, και τα υπόλοιπα 0,970 εκατ. μετά.

Πολιτική θύελλα στα Σκόπια

Στο μεταξύ, πολιτικός σάλος έχει ξεσπάσει για το θέμα στα Σκόπια, με την αντιπολίτευση του VMRO να ρωτά γιατί κατατέθηκαν τα χρήματα της ΔΕΗ σε προσωπικούς λογαριασμούς, που κατέληξαν και γιατί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ζάεφ συμφώνησε την πώληση της εταιρείας δυο μόλις μήνες πριν την Συμφωνία των Πρεσπών, για την οποία οι υπογραφές έπεσαν στις 17.06.2018.

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, το VMRO, ζήτησε από τον Ανγκιούσεφ να παραιτηθεί και να αποδείξει γιατί κατατέθηκαν τα χρήματα της ΔΕΗ σε προσωπικούς λογαριασμούς, και πως εξηγεί την πώληση της εταιρείας του 60 μόλις ημέρες πριν οι Πρωθυπουργοί των δύο χώρων, βάλουν τις υπογραφές τους στη συμφωνία. Ετερο ερώτημα που θέτει η αντιπολίτευση στη γείτονα, είναι πως γίνεται μια δημόσια ελληνική εταιρεία με τεράστια οικονομικά προβλήματα να εξαγοράζει μιαν άλλη που είναι ζημιογόνος και βρίσκεται υπό πτώχευση.

Η εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης μάλιστα, κάλεσε τον Ανγκιούσεφ, αντί να απειλεί με μηνύσεις, να απαντήσει αν μαζί με την πώληση της εταιρείας του, διαπραγματευόταν και εθνικά θέματα. Από τη πλευρά του, ο Ζόραν Ζάεφ κάλυψε τον συνεργάτη του, χαρακτηρίζοντας ως "ψεύδη" τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης, και τονίζοντας ότι ορθώς αυτός έπραξε και πήρε τα χρήματα καθώς η εταιρεία αποτελεί περιουσία του.

Δίοδος μέσω Αλβανίας

Την ίδια στιγμή, όλα δείχνουν ότι ένα γραφείο στα Τίρανα, με δύο μόλις χρόνια ζωής, η θυγατρική της ΔΕΗ στην Αλβανία, βρίσκεται στη μία άκρη του νήματος της υπόθεσης εξαγοράς της σκοπιανής EDS. Η "PPC Albania" που ιδρύθηκε το 2016 με μετοχικό κεφάλαιο 150.000 ευρώ, εδρεύει στα Τίρανα, και ανήκει κατά 100% στη ΔΕΗ, διαδραμάτισε κρίσιμο διαμεσολαβητικό ρόλο στην εξαγορά.

Σε απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΗ με ημερομηνία 06.02.2018, δηλαδή την ίδια ημέρα που αυτό εξουσιοδότησε τον πρόεδρό της Μ.Παναγιωτάκη να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την εξαγορά, και δύο μήνες πριν υπογραφεί η τελική συμφωνία, δόθηκε η έγκριση στο γραφείο της Αλβανίας (PPC Albania) να ασχοληθεί με τις δαπάνες για τη εν λόγω συναλλαγή, που αφορούσαν στη διενέργεια όλων των απαραίτητων ελέγχων (οικονομικός, φορολογικός, νομικός, μελέτη αποτίμησης αξίας). Όπως προκύπτει από αποφάσεις της ίδιας της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού, η εμπλοκή της αλβανικής θυγατρικής στην υπόθεση ήταν καθοριστική.

Στο θέμα επανήλθε χθες με νέα του ερώτηση ο Ι.Μανιάτης, βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, ζητώντας από τον υπ. Ενέργειας Γ.Σταθάκη, απαντήσεις σχετικά με το στέλεχος της ΔΕΗ Αλβανίας που εισηγήθηκε την εξαγορά, ποια ήταν η προηγούμενη επαγγελματική του ενασχόληση και αν πρόκειται για υπηρεσιακό στέλεχος της ΔΕΗ, σύμβουλο της διοίκησης ή του υπουργείου, καθώς επίσης ποια είναι η δραστηριότητα της ΔΕΗ Αλβανίας από τη δημιουργία της μέχρι σήμερα.

Ερωτά επίσης γιατί η ανάθεση μελετών και αποτιμήσεων της EDS ανατέθηκε στη ΔΕΗ Αλβανίας, με ειδική συμφωνία που υπέγραψε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, αντί να διενεργηθεί από την κεντρική διοίκηση της μητρικής ΔΕΗ. Από τη πλευρα του ο τομεάρχης Ενέργειας της ΝΔ, Κ.Σκρέκας ζητά με νέα του δήλωση να κατατεθεί από τους οίκους που ενέκριναν τη συναλλαγή ο φάκελος αποτίμησης της σκοπιανής EDS. 

www.liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: