DEH

DEH

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018

Δικαιώματα Ρύπων: Ακραία μεταβλητότητα στις τιμές



της Μανταλένας Πίου

Ακραία μεταβλητότητα στις τιμές των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων για το τελευταίο τρίμηνο του 2018 προβλέπει σε σχετική ανάλυσή του το Platts, καθώς οι αγορές προετοιμάζονται για τη “μεγάλη απόσυρση”, δηλαδή τη δραστική μείωση των διαθέσιμων δικαιωμάτων από τον Ιανουάριο του 2019,  οπότε τίθεται σε ισχύ το σχετικό μέτρο  της ΕΕ. Ταυτόχρονα η αγορά επηρεάζεται από τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για τη συμμετοχή της Βρετανίας στο σύστημα εμπορίας ρύπων της Ευρώπης, όσο δεν υπάρχει συμφωνία για το Brexit.
Οι τιμές των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα ανέβηκαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 10 ετών, στα 25,79 ευρώ ανά τόνο CO 2 τον Σεπτέμβριο, εξ αιτίας της επερχόμενης περικοπής του αριθμού των δικαιωμάτων, της υψηλής ζήτησης για hedging από τις εταιρίες ηλεκτροπαραγωγής και την επιστροφή πολλών παικτών στην αγορά.
Από την πλευρά της προσφοράς, ο συνολικός όγκος των δημοπρασιών αναμένεται να αυξηθεί στα 104, 9 εκατ. μετρικούς τόνους CO 2 τον Οκτώβριο και στα 81,2 εκατ. τόνους τον Νοέμβριο, συμπεριλαμβανομένου και του, εκ μεταφοράς, όγκου δικαιωμάτων από τις δύο  δημοπρασίες που ματαιώθηκαν, της Βρετανίας και της Γερμανίας,  στις 19 και στις 21 Σεπτεμβρίου, αντίστοιχα.
Από τον Δεκέμβριο το πλήθος των διαθέσιμων δικαιωμάτων προς δημοπρασία μειώνεται σημαντικά στα 37,6 εκατ. μετρικούς τόνους, λόγω της εορταστικής περιόδου ενώ τον Ιανουάριο, αναμένεται η μεγάλη περικοπή, καθώς τίθεται επίσημα σε εφαρμογή ο νέος μηχανισμός, με το Αποθεματικό Σταθεροποίησης της Αγοράς (Market Stability Reserve). Πρόκειται για τον Μηχανισμό που δημιούργησε η ΕΕ για να δώσει ώθηση στην αγορά ρύπων, η οποία πριν λίγα χρόνια κινδύνευε να καταρρεύσει, με τις τιμές κάτω από 3 ευρώ/τονο CO 2, λόγω της υπερπροσφοράς δικαιωμάτων.
Στο μέτωπο της ζήτησης, τα spreads στις τιμές του ηλεκτρισμού στη Γερμανία, τη χώρα με τις υψηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην Ευρώπη, συνέχισαν να λειτουργούν υπέρ των ανθρακικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής έναντι των μονάδων φυσικού αερίου το τρίτο τρίμηνο και αναμένεται η τάση αυτή να συνεχιστεί το τέταρτο τρίμηνο, διατηρώντας και την υψηλή ζήτηση για τα δικαιώματα ρύπων.
Η αβεβαιότητα για το Brexit παραμένει παράγων κινδύνου για τις τιμές του CO 2. Mία συμφωνία μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ δεν αναμένεται να έχει μεγάλο αντίκτυπο στις τιμές των δικαιωμάτων, καθώς η Βρετανία ανεπίσημα έχει συμφωνήσει να παραμείνει στο Ευρωπαικό Σύστημα Εμπορίας Ρύπων ως τα τέλη του 2020. Εάν όμως δεν υπάρξει επίσημη συμφωνία για το Brexit, τότε  η Βρετανία θα μπορούσε να αποχωρήσει από τον μηχανισμό στις 29 Μαρτίου 2019.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΛΑΓΗΕ, στην τελευταία έκθεσή του, αναθεώρησε τη μέση τιμή των δικαιωμάτων ρύπων για το 2018 στα 18 ευρώ/τόνο CO 2, από περίπου 5, 5 ευρώ/τόνο  CO 2 που είχε διαμορφωθεί η μέση τιμή το 2017, ενώ για το 2019 διατηρεί, προς το παρόν  ως πρόβλεψη τη μέση τιμή του 2018, δηλαδή τα 18 ευρώ/τόνο. Με βάση το ημερολόγιο δημοπρασιών που ανήρτησε το Eurorean Energy Exchange στις 27 Νοεμβρίου του 2017,  τα δικαιώματα που διατίθενται για την Ελλάδα το 2018 ανέρχονται σε 33.636.500, ενώ το ίδιο πλήθος δικαιωμάτων λαμβάνεται  υπόψη και στους υπολογισμούς για το 2019.

www.businessenergy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: