DEH

DEH

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018

Αίτημα αναβολής της αυριανής δημοπρασίας NOME μέχρι να αποσαφηνιστεί το νέο πλαίσιο υπέβαλε ο ΕΣΕΠΗΕ

Να αποσαφηνιστεί εντός της ημέρας το τι θα ισχύσει ή να αναβληθεί η προγραμματισμένη για αύριο δημοπρασία NOME έως ότου ξεκαθαρίσει πλήρως το θεσμικό πλαίσιο για τις εξαγωγές, ζήτησε με αίτημα που υπέβαλλε στο Χρηματιστήριο Ενέργειας ο Ε.Σ.Ε.Π.Η.Ε, ο Ελληνικός Σύνδεσμος Εμπόρων και Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας που εκπροσωπεί τους traders και τους μη καθετοποιημένους προμηθευτές της ηλεκτρικής αγοράς.
Το αίτημα υποβλήθηκε ως συνέχεια της εισήγησης του
Χρηματιστηρίου Ενέργειας, που βρίσκεται ήδη σε διαβούλευση, για δημιουργία μηχανισμού αντικινήτρων όσον αφορά τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας που αγοράζεται από τις δημοπρασίες.
Ο Σύνδεσμος ζητάει επίσης από τη ΡΑΕ να απαντήσει επίσημα για το πότε πρόκειται να εφαρμοστεί το μέτρο που εισηγείται το Χρηματιστήριο Ενέργειας για τις εξαγωγές και αν θα αφορά, στην περίπτωση που υιοθετηθεί, στα προθεσμιακά προϊόντα τα οποία θα διατεθούν μέσω της αυριανής δημοπρασίας.
Πρέπει να αναφερθεί ότι η φυσική παράδοση για το ρεύμα που θα δημοπρατηθεί αύριο θα ξεκινήσει τον Δεκέμβριο, οπότε μέχρι τότε θα έχουν ληφθεί οι αποφάσεις και πιθανόν το μέτρο που προτείνει το Χρηματιστήριο θα εφαρμοστεί και για αυτές τις ποσότητες.

Θυμίζουμε ότι η πρόταση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας στηρίζεται στη φιλοσοφία ότι κάθε προμηθευτής δικαιούται να εξάγει ένα μικρό ποσοστό από τις ποσότητες NOME που αγοράζει. Το ποσοστό αυτό προκύπτει μηνιαία από το συνολικό μερίδιο των εξαγωγών επί των δηλώσεων φορτίου του ΗΕΠ. Εάν ο προμηθευτής ξεπεράσει το ποσοστό αυτό, γίνεται συμπληρωματική εκκαθάριση και πληρώνει το εξαγόμενο ρεύμα με την Οριακή Τιμή Συστήματος και όχι με την τιμή αγοράς από τα NOME.
Παρότι θα υπάρχουν αυξομειώσεις από μήνα σε μήνα, τα σενάρια που έχουν εξεταστεί δείχνουν ότι τα ποσοστά εξαγωγών προς συνολική κατανάλωση θα κυμαίνονται από 5 έως 10%. Με βάση το ρεπορτάζ του energypress, για πολλούς προμηθευτές σήμερα το ποσοστό των εξαγωγών τους είναι πάνω από 20%, φτάνοντας και το 80%. Αυτό σημαίνει ότι, πέραν των traders, πρόβλημα (με την έννοια της αλλαγής σχεδιασμών) θα αντιμετωπίσουν και πολλοί προμηθευτές.
Ας αναφερθεί, τέλος, ότι στην αυριανή δημοπρασία της 17ης Οκτωβρίου θα βγουν προς πώληση συνολικά 683 MWh/h. Συγκεκριμένα, 511 MWh/h που ήταν έτσι κι αλλιώς προγραμματισμένα με την ετήσια κατανομή, και 172 MWh/h που αποτελούν επιπλέον ποσότητα λόγω απόκλισης από τους στόχους στους οποίους έχει δεσμευθεί η χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: