DEH

DEH

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018

Ένας ΣΥΡΙΖαίος υιοθετεί τις θέσεις της Ν.Δ.; Κι όμως!

Ένας ΣΥΡΙΖαίος υιοθετεί τις θέσεις της Ν.Δ.; Κι όμως!
Τον περασμένο Ιούλιο άλλαξε η ηγεσία του ΔΕΔΔΗΕ και ανέλαβαν δύο νέα στελέχη, με στόχο να "ξεπαγώσουν" την εγκατάσταση των γνωστών ως "έξυπνων μετρητών" κι άλλες υποθέσεις της εταιρίας.
 
 
Πριν από μερικές ημέρες, διάβασα με ενδιαφέρον τη συνέντευξη του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου του Διαχειριστή, Αθανάσιου Μισδανίτη κι ομολογώ ότι κάτι μου θύμιζε η άποψη που διατύπωνε σχετικά με το πως θα αντιμετωπισθούν τα προβλήματα και θα επιταχυνθεί η εγκατάσταση «έξυπνων μετρητών».
Συγκεκριμένα, το στέλεχος του ΔΕΔΔΗΕ έλεγε: ««Προτείναμε στο υπουργείο τη σύσταση θυγατρικής εταιρίας του Διαχειριστή Δικτύου, που θα έχει αποκλειστικό σκοπό τη χρηματοδότηση και την τοποθέτηση των έξυπνων μετρητών. Προϋπόθεση είναι η ΔEΗ να παραχωρήσει στην ιδιοκτησία της θυγατρικής του Διαχειριστή μέρος των παγίων της αξίας 200 εκατ. ευρώ, για την ακρίβεια τους παλιούς μετρητές».
Έσπαγα το κεφάλι μου να θυμηθώ που είχα ξαναδιαβάσει την ίδια πρόταση. Μετά από αρκετή αναζήτηση, η απορία μου λύθηκε! Κι ω, του θαύματος, βρήκα την εξής παράγραφό: «Στο σκέλος της διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, προτείνεται ο διαχειριστής του δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) να αποκτήσει την ιδιοκτησία όλων των αντίστοιχων υποδομών, προκειμένου να αντληθούν πόροι για τη χρηματοδότηση των απαραίτητων επενδύσεων με προτεραιότητα στην εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών».
Ξέρετε που είναι διατυπωμένη αυτή η θέση; Στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για τον ενεργειακό τομέα, από τον Μάρτιο του 2017!
Η «σύμπλευση» των δύο διαφορετικών πολιτικών προγραμμάτων ενδεχομένως να μην αποτελούσε έκπληξη εάν δεν συνέτρεχαν συγεκριμένοι λόγοι, που διαχωρίζουν με σαφήνεια την πολιτική της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο πρώτος λόγος αφορά σε αυτή καθ’ εαυτή την προσπάθεια υπονόμευσης της οικονομικής βάσης της ΔΕΗ, καθώς τα δίκτυα και κυρίως οι μετρητές αποτελούν τα σημαντικότερα πάγια της επιχείρησης και ένα από τα πιο κερδοφόρα κομμάτια της. Όταν, λοιπόν, ένα στέλεχος που επιλέχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ διατυπώνει την πρόταση, που αφαιρεί ουσιαστικά «κομμάτια» από τη μητρική επιχείρηση, τη στιγμή που το κυβερνόν κόμμα, το υπουργείο και η ίδια η διοίκηση της ΔΕΗ δηλώνουν ότι κινούνται σε διαφορετική κατεύθυνση και έχουν ως βασικό στόχο την ενδυνάμωση της επιχείρησης, τότε υπάρχει πρόβλημα!
Πολύ περισσότερο, όταν αυτή η πρόταση διατυπώνεται ακριβώς την περίοδο κατά την οποία η διοίκηση της ΔΕΗ και προσωπικά ο επικεφαλής της Μανώλης Παναγιωτάκης έχουν βρεθεί στο επίκεντρο ενός βρώμικου πολέμου, τον οποίον υποκινεί η Νέα Δημοκρατία και στον οποίο χρησιμοποιεί όλα τα βρώμικα όπλα των φίλα προσκείμενων Μέσων Ενημέρωσης.
Επιπλέον, η αλλαγή της διοίκησης του ΔΕΔΔΗΕ έγινε ακριβώς για να υλοποιηθούν μεγάλα προγράμματα εκσυγχρονισμού των δικτύων κι όχι να δημιουργηθεί νέο «μέτωπο», που θα βάλει πρόσθετους… δυναμίτες στην οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ.
Αλήθεια, οι προϊστάμενοι του κ. Μισδανίτη, ο πρόεδρος της ΔΕΗ και ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης έχουν ενημερωθεί κι έχουν καταλάβει ποια πρόταση προωθεί ο υφιστάμενός τους; Και την υιοθετούν;
Μία εξήγηση που θα μπορούσε να δώσει κανείς είναι ότι ο νυν αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ συμμετείχε στην ομάδα της ελληνικής κυβέρνησης, που διαπραγματεύθηκε με τους δανειστές, το τρίτο πρόγραμμα στήριξης, το 2015. Ενδεχομένως, οι… κακές συναναστροφές να συνέβαλαν και στη διαμόρφωση αυτών των προτάσεων!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: