DEH

DEH

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018

Στα 100 - 300 MW το έλλειμμα ισχύος στην Κρήτη από το 2020 – Κάλυψή του με «παράταση ζωής» πετρελαϊκών σταθμών

Για την ομαλή ηλεκτροδότηση εξετάζονται παράλληλα λύσεις όπως η εγκατάσταση αεριοστροβιλικών μονάδων από τη ΔΕΗ και η ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο
Από το χρονοδιάγραμμα με το οποίο θα τεθούν εκτός λειτουργίας οι πετρελαϊκοί σταθμοί που ηλεκτροδοτούν την Κρήτη, θα εξαρτηθεί το ύψος του ελλείμματος ισχύος που θα αντιμετωπίσει το νησί από το 2020, όταν και κανονικά εκπνέει η εξαίρεσή τους από τις κοινοτικές οδηγίες για τις εκπομπές ρύπων από μεσαίου μεγέθους μονάδες καύσης. 
Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η μελέτης επάρκειας ισχύος της Κρήτης, που εκπόνησαν ο ΔΕΔΔΗΕ και ο ΑΔΜΗΕ, στην οποία έχει συνυπολογισθεί η μεταφορά μέρους των φορτίων στο
διασυνδεδεμένο σύστημα μέσω της «μικρής διασύνδεσης» (Κρήτη - Πελοπόννησος), όταν αυτή ηλεκτρισθεί. 
Αναφορά στη μελέτη επάρκειας έκανε η ΡΑΕ στην απόφαση που εξέδωσε στις αρχές Σεπτεμβρίου,  με την οποία καλούσε τον ΑΔΜΗΕ να ιδρύσει την εταιρεία ειδικού σκοπού, για την υλοποίηση της διασύνδεσης Κρήτη - Αττική, η οποία θα λύσει οριστικά τα προβλήματα τροφοδοσίας. 
Όπως αναφέρεται στην απόφαση, πριν ολοκληρωθεί το συγκεκριμένο έργο, ανάλογα με τον τρόπο προσαρμογής των υφιστάμενων μονάδων στις απαιτήσεις των Οδηγιών, οι ανάγκες για πρόσθετη ισχύ κυμαίνονται από 100 έως 300 MW, παρά τη λειτουργία της «μικρής διασύνδεσης». 
Όπως είναι φυσικό, όσο μεγαλύτερο είναι το έλλειμμα ισχύος, τόσο πιο δραστικές λύσεις θα χρειαστούν για να αντιμετωπισθεί. 
Έτσι, καταλύτης για τα μέτρα που τελικά θα εφαρμοσθούν αποτελεί η έκβαση που θα έχει το αίτημα προς τις Βρυξέλλες για παράταση της «ζωής» των νεότερων πετρελαϊκών μονάδων, στο οποίο αναφέρθηκε χθες (11/10) ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης, κατά τη συνέντευξη Τύπου στο Ηράκλειο της Κρήτης. 
Προς παράταση λειτουργίας των υφιστάμενων μονάδων 
Η ελληνική πλευρά εκτιμά πάντως ότι, από τη στιγμή που ξεμπλόκαρε η υλοποίηση της διασύνδεσης του Κρήτη - Αττική, οι Βρυξέλλες θα αντιμετωπίσουν πιο ευνοϊκά το αίτημα, με δεδομένο ότι η χρονική μετάθεση του «σβησίματος» των πετρελαϊκών σταθμών θα αποτελέσει ουσιαστικά «γέφυρα» μέχρι την προδιαγεγραμμένη υλοποίηση της οριστικής λύσης. 
Ενδεικτική ήταν η παρατήρηση που έκανε στη χθεσινή συνέντευξη ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, σημειώνοντας πως πλέον διαμορφώνονται οι συνθήκες, ώστε η Κομισιόν να αντιμετωπίσει με θετικό τρόπο την πρόταση για την παράταση της λειτουργίας των νεότερων μονάδων κατά το μεταβατικό στάδιο. 
Ο υπουργός Ενέργειας έκανε επίσης μνεία στο σχέδιο της ΡΑΕ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ισχύος στο μεσοδιάστημα. 
Όσον αφορά τις υπόλοιπες εναλλακτικές λύσεις του σχεδίου, πέραν της παράτασης, ο κ. Σταθάκης μίλησε για την «προσθήκη νέων ευέλικτων μονάδων». 
Στο πλαίσιο αυτών των μονάδων, σύμφωνα με πληροφορίες συγκαταλέγεται το ενδεχόμενο εγκατάστασης αεριοστροβιλικών μονάδων από τη ΔΕΗ, αλλά και η ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο – είτε μέσω πλωτής μονάδας, είτε μέσω της μεταφοράς ενός σταθμού στο νησί. 
Επίσης, στα εναλλακτικά μέτρα που εντάσσονται στο σχέδιο είναι και η εγκατάσταση μίας συστοιχίας μπαταριών λιθίου από τον ΔΕΔΔΗΕ, για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας από τις τοπικές μονάδες ΑΠΕ. 
Η συγκεκριμένη λύση έχει το πλεονέκτημα πως θα επιτρέψει τη δημιουργία νέων μονάδων ΑΠΕ στην Κρήτη, ενώ επίσης θα ανοίξει τον δρόμο ώστε τμήματά της (καθώς θα είναι modular) να χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια σε άλλα μη διασυνδεδεμένα νησιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: