DEH

DEH

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

Δεν είναι μόνο η ρήτρα ρύπων: Ποιες είναι οι εισηγήσεις της McKinsey για 4 ακόμα αλλαγές στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Η απειλή των ρύπων δεν είναι η μοναδική που δημιουργεί πιέσεις στη ΔΕΗ για αυξήσεις στα τιμολόγια με την υιοθέτηση ρήτρας ρύπων την οποία προεξοφλεί πλέον με δημόσιες παρεμβάσεις του ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.
Ο σύμβουλος στρατηγικής McKinsey, έχει εισηγηθεί προς την εταιρεία συγκεκριμένες αλλαγές στα τιμολόγια προκειμένου ενισχυθούν τα έσοδα και η κερδοφορία της ΔΕΗ. 
Οι προτάσεις της McKinsey περιλαμβάνουν συγκεκριμένα:
Υποχρεωτικός ηλεκτρονικός λογαριασμός και εάν ο πελάτης επιμείνει να ζητά λογαριασμό ταχυδρομικά επιβολή επιπλέον χρέωσης
Μείωση της έκπτωσης 15% για την έγκαιρη πληρωμή του λογαριασμού
Συγχώνευση κλιμακίων. Σήμερα για καταναλώσεις έως 2000 kWh το τετράμηνο προβλέπεται μικρότερη χρέωση 0,09460 ευρώ/kWh ενώ για την κατανάλωση που υπερβαίνει τις   2000 kWh προβλέπεται χρέωση 0,10252 ευρώ/kWh. Ανάλογα με τη νέα τιμή που θα επιλεγεί θα προκύψουν και οι αντίστοιχες επιβαρύνσεις σε σχέση με την κλιμακωτή χρέωση. 
Αύξηση παγίων. Σήμερα το πάγιο για μονοφασική παροχή είναι 1,52 ευρώ το τετράμηνο και για τριφασική παροχή 4,8 ευρώ το τετράμηνο.
Εισαγωγή ρήτρας Οριακής Τιμής του Συστήματος (όπως ισχύει σε τιμολόγια ιδιωτών παρόχων, που προβλέπεται αύξηση σε περίπτωση που η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος ξεφύγει από ένα συγκεκριμένο εύρος διακύμανσης).
Ενδιαφέρουσα είναι ωστόσο η πληροφορία που αναφέρει το capital.gr, σύμφωνα με την οποία οι προτάσεις που περιλαμβάνονται στο στρατηγικό πλάνο της McKinsey έχουν παρουσιαστεί από τη ΔΕΗ  στις τράπεζες στο πλαίσιο των συζητήσεων για την αναχρηματοδότηση του δανεισμού της και αποτελούν πλέον (εάν αληθεύει η πληροφορία) δεσμεύσεις της εταιρείας που θα πρέπει να μπούν σε εφαρμογή.
Υπενθυμίζεται ότι χθες ο υπουργός ενέργειας Γ. Σταθάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εάν συνεχιστούν και τους επόμενους μήνες οι πιέσεις που ασκούν οι υψηλές τιμές των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, να υπάρξει προσαρμογή κατά το πρότυπο των ιδιωτικών παρόχων.
Σημειώνεται ότι οι περισσότερες εταιρείες περιλαμβάνουν στα τιμολόγιά τους ρήτρα ρύπων ή/και ΟΤΣ, δηλαδή διατηρούν τις τιμές τους σταθερές μόνον όταν οι τιμές των ρύπων (και η ΟΤΣ) παραμένουν εντός ενός συγκεκριμένου εύρους τιμών.
energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: