DEH

DEH

Κυριακή 4 Μαρτίου 2018

Μυτιληναίος: Μεταμορφώνουμε τον Αγ. Νικόλαο σε νέα Πτολεμαΐδα, με φυσικό αέριο αντί για λιγνίτη


Τις απόψεις του για την οικονομία, το επιχειρηματικό περιβάλλον, τον ΣΕΒ αλλά και τα τρέχοντα θέματα της επικαιρότητας παρουσίασε ο επιχειρηματίας Ε. Μυτιληναίος, σε συζήτηση στο πλαίσιο του Delphi Forum.
Ο κ. Μυτιληναίος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την έξοδο από το μνημόνιο, κρούοντας ωστόσο τον κώδωνα του κινδύνου
ότι δεν πρέπει να επιστρέψουμε στις νοοτροπίες που μας έφεραν στην κρίση. Να μην επιστρέψουμε στο κρατικοδίαιτο μοντέλο της οικονομίας, είπε χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε επίσης στις βασικές προτεραιότητες που θα επικεντρωθεί ως πρόεδρος του ΣΕΒ.
αναφερόμενος στην κρίση, ο κ. Μυτιληναίος είπε ότι τα μνημόνια βοήθησαν στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, ωστόσο με μεγάλο κοινωνικό κόστος και πρέπει σήμερα να αποκατασταθούν αδικίες. Το μείζον είναι η έξοδος από τα μνημόνια να μην αναστείλει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και οι Έλληνες να αναλάβουν την πνευματική ιδιοκτησία των νέων μεταρρυθμίσεων και αλλαγών που απαιτούνται, πρόσθεσε.
"Δεν θα ήθελα να ξαναδώ κρατικοδίαιτο μοντέλο όταν πάρει μπροστά η χώρα", τόνισε ο κ. Μυτιληναίος. Μπορούμε ως Έλληνες σε έναν χρόνο να γκρεμίσουμε αυτό που χτίσαμε με τόσο κόπο τόσα χρόνια, συμπλήρωσε, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι ο μοναδικός τρόπος να βελτιώσει σήμερα ένας νέος εργαζόμενος τη θέση και το μέλλον του είναι μια καλή ιδιωτική επιχείρηση. Δεν θα πρέπει να είναι για τους νέους το πρότυπο μια θέση στο δημόσιο, είπε.
Για τα δημοσιονομικά σημείωσε ότι δεν είναι μείζον το δίλημμα προληπτική γραμμή ή buffer stock. Τόνισε ότι εδώ που φτάσαμε θα πρέπει να δούμε σοβαρά τι θα γίνει με το θέμα του χρέους και κατέθεσε τη διαφωνία του με τις θέσεις Βίζερ. Οι αποφάσεις θα ληφθούν σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο λαμβανομένων υπόψη και των συνθηκών. Να δούμε τι θα γίνει και στην Ιταλία. Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά και δικαιούται καλύτερης μεταχείρισης. Διαφωνώ με τις απόψεις Βίζερ, τόνισε.
"Όλοι μας έχουμε πάρει τα μαθήματά μας από την κρίση και θα είναι απόλυτη καταστροφή η επιστροφή σε πρακτικές του παρελθόντος", είπε χαρακτηριστικά.
Για το επενδυτικό περιβάλλον τόνισε ότι ο πιο σημαντικός παράγοντας για τις επενδύσεις είναι η πολιτική σταθερότητα και η συναίνεση. "Πρέπει να φύγουμε ως χώρα από τα διεθνή πρωτοσέλιδα", τόνισε.
Για τη φορολογία σημείωσε ότι σημασία έχει για τις επιχειρήσεις όχι μόνο ο φόρος εισοδήματος αλλά η συνολική επιβάρυνση από φόρους και εισφορές, και στην Ελλάδα η επιβάρυνση αυτή είναι πάρα πολύ μεγάλη.
Για την ανάληψη της προεδρίας του ΣΕΒ τόνισε ότι μπορεί η Μυτιληναίος να μεγάλωσε και να έχει επιτυχίες στο εξωτερικό, ωστόσο, όπως είπε, ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε κάτι πίσω στην πατρίδα. "Βάζω τον εαυτό μου στην υπηρεσία του ΣΕΒ και της ελληνικής οικονομίας", πρόσθεσε. Ο νέος ΣΕΒ, όπως είπε, δίνει καθαρό σήμα στην αγορά υπέρ της επιχειρηματικότητας και της βιομηχανίας όχι μόνο με την παρουσία του ίδιου στην προεδρία, αλλά και με την παρουσία του Μ. Στασινόπουλου ως προέδρου στην Επιτροπή Ενέργειας και του Δ. Παπαλεξόπουλου ως αντιπροέδρου. Επίσης, τόνισε ότι από τις προτεραιότητες του ΣΕΒ θα είναι να ενισχυθεί η ρευστότητα προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Για την παιδεία τόνισε ότι είναι μια κοινωνική επένδυση που δεν κουμπώνει με τη νοοτροπία των πολιτικών που θέλουν απόδοση στις επόμενες εκλογές. Ωστόσο πρέπει να είναι υπερκομματικό θέμα, τόνισε.
Για το διεθνές περιβάλλον τόνισε ότι τα Σκόπια είναι η μοναδική ακραιφνώς φιλική χώρα στα σύνορά μας και επείγονται να λύσουν τα προβλήματα με την Ελλάδα θεωρώντας ότι η πιο στενή σύνδεση με την Ελλάδα θα τους λύσει πολλά προβλήματα. Πρέπει να βγει το ζήτημα από το πολιτικό παιχνίδι. Να εφαρμόσουμε τις αποφάσεις του Βουκουρεστίου, είπε.
Για τη νέα επένδυση στον Άγιο Νικόλαο, τόνισε ότι έχει ανάγκη η χώρα και το ηλεκτρικό σύστημα από τέτοια έργα. Ο Άγιος Νικόλαος μεταμορφώνεται σε ένα νέο ενεργειακό κέντρο, μια νέα Πτολεμαΐδα Κοζάνης, όχι με λιγνίτη αλλά με καθαρό καύσιμο, φυσικό αέριο, τόνισε.
energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: