DEH

DEH

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

Μυτιληναίος: Ζούμε τεράστιες αλλαγές στον ηλεκτρισμό, η καρδιά των εξελίξεων βρίσκεται στους ρύπους

Τα δικαιώματα εκπομπής ρύπων αυξήθηκαν από τα 5,6 ευρώ ο τόνος το 2017, στα 13,5 ευρώ ο τόνος ήδη μέσα στο 2018. Αυτό σημαίνει ότι εάν παράγεις ρεύμα από άνθρακα ή λιγνίτη θα έχεις μεγάλο penalty. Η τάση αυτή θα ενταθεί τα επόμενα χρόνια και το φυσικό αέριο θα γίνει το βασικό συμπληρωματικό καύσιμο δίπλα στις ΑΠΕ που θα αυξηθούν σημαντικά.
 
Η διοίκηση της Μυτιληναίος εκτιμά ότι το 2018 και 2019 θα είναι καλές χρονιές για τον όμιλο, όπως δήλωσε χθες κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του 2017 στους αναλυτές, ο επικεφαλής, Ευάγγελος Μυτιληναίος. "Περιμένουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα για τους μετόχους
μας", ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος τόνισε επίσης πως το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας είναι εκ των μεγαλύτερων στην εγχώρια αγορά, καθώς επίσης και πως πέρυσι ο τζίρος ξεπέρασε για πρώτη φορά το 1,5 δις. ευρώ και η λειτουργική κερδοφορία διαμορφώθηκε σε καλά επίπεδα στα 306 εκ. ευρώ, με σημαντική μείωση του καθαρού χρέους.
Κατά το χθεσινό conference call, ο κ. Μυτιληναίος αναφέρθηκε σε όλο το φάσμα των
δραστηριοτήτων του ομίλου, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις εξελίξεις στην αγορά ηλεκτρισμού και τη μεγάλη επένδυση που εξήγγειλε προ ημερών για την κατασκευή νέας μονάδας φυσικού αερίου.

Επένδυση - Λιγνίτες

“Υπάρχουν τεράστιες αλλαγές που συμβαίνουν στην αγορά, ελπίζω να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στην αδειοδότηση γιατί η χώρα χρειάζεται το εργοστάσιο και αυτό είναι κάτι που θα το διαπιστώσουμε όλοι σύντομα” τόνισε σχετικά, υπογραμμίζοντας ότι αυτή τη στιγμή οι μονάδες αερίου κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος. Τα δικαιώματα εκπομπής ρύπων αυξήθηκαν από τα 5,6 ευρώ ο τόνος το 2017, στα 13,5 ευρώ ο τόνος ήδη μέσα στο 2018. Αυτό σημαίνει ότι εάν παράγεις ρεύμα από άνθρακα ή λιγνίτη θα έχεις μεγάλο penalty. Η τάση αυτή θα ενταθεί τα επόμενα χρόνια και το φυσικό αέριο θα γίνει το βασικό συμπληρωματικό καύσιμο δίπλα στις ΑΠΕ που θα αυξηθούν σημαντικά. “Η καρδιά των εξελίξεων στον ηλεκτρισμό βρίσκεται στις εκπομπές ρύπων” είπε σχετικά ο κ. Μυτιληναίος, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι το απόλυτο πρόβλημα για το λιγνίτη είναι οι ρύποι.

Μάλιστα για την πρόταση που έχει υποβάλει προς τη ΔΕΗ για τη μονάδα του Αμύνταιου, ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι είναι η μόνη που έχει ουσιαστικό νόημα και μπορεί να σώσει το εργοστάσιο, καθώς οι αποδέκτες της ηλεκτρικής ενέργειας, όπως προβλέπει η πρόταση, είναι οι ενεργοβόρες βιομηχανίες. Αυτό δίνει πλεονέκτημα γιατί οι βιομηχανίες αυτές δεν πληρώνουν καθόλου ή πληρώνουν λίγο διοξείδιο του άνθρακα. Οι άλλες προτάσεις που υποβλήθηκαν εκ των υστέρων, προτείνουν κάτι άλλο, δηλαδή να πωλείται η ενέργεια στην αγορά. Αυτό δεν είναι εφικτό  γιατί υπάρχουν οι ρύποι, ενώ παράλληλα επηρεάζουν το market test για την πώληση της Μεγαλόπολης και της Μελίτης, ανέφερε.

Λιανική αγορά - ΔΕΗ

Για τις εξελίξεις στη λιανική αγορά ο κ. Μυτιληναίος αναφέρθηκε στη στασιμότητα που δείχνει η διαδικασία απελευθέρωσης καθώς το μερίδιο των ιδιωτικών παρόχων έχει κολλήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα στο 15%. Η ΔΕΗ υπερασπίζεται το μερίδιό της και τους πελάτες της  γιατί θέλει να διατηρήσει τις ταμειακές της ροές και αυτό δεν έχει κάνει, εκτίμησε, με οικονομικά κριτήρια, ιδιαίτερα όταν η εταιρεία έχει να πληρώσει αυξημένα δικαιώματα ρύπων και την ίδια στιγμή δίνει έκπτωση 15%. Επανέλαβε ωστόσο ότι η ΔΕΗ περνά δύσκολες ώρες και πρέπει να στηριχθεί από όλη την αγορά και να σταθεί στα πόδια της, κάτι που θα πάρει χρόνο και προσπάθεια. Εμείς θα το υποστηρίξουμε τόνισε ο κ. Μυτιληναίος.

Για το μερίδιο της Protergia, τόνισε ότι αυτή τη στιγμή έχει κάτι λιγότερο από 100 χιλιάδες πελάτες και αναπτύσσεται αργά αλλά σταθερά. “Δε θέλουμε να πάμε σε επιθετική πολιτική για να αυξήσουμε το μερίδιό μας, ξεκινήσαμε να προσφέρουμε συνδυαστικά πακέτα ρεύματος και φυσικού αερίου. Οι αποφάσεις μας θα ληφθούν μετά το market test και αφού ξεδιπλώσουμε το σύνολο της στρατηγικής μας στην αγορά το επόμενο διάστημα, κατέληξε.

Αλουμίνιο - Αλουμίνα

Για το κατά πόσο επηρεάζονται οι τιμές του αλουμινίου από τον εν εξελίξει εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ, ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε ότι κλειδί για τις εξελίξεις στην αγορά δεν είναι η στάση των ΗΠΑ αλλά η συμπεριφορά της Κίνας και η κινεζική παραγωγή αλουμινίου η οποία και θα καθορίσει τις τιμές. Αυτή τη στιγμή λόγω της επανέναρξης γραμμών παραγωγής στην Κίνα, οι τιμές έχουν πέσει περίπου 200 δολάρια, στα 2000 χιλιάδες δολάρια, ενώ η ζήτηση παραμένει σε υγιή επίπεδα.

Η Μυτιληναίος έχει κάνει hedging για το σύνολο της παραγωγής της ενώ έχει μεγάλη κάλυψη για τη διακύμανση της ισοτιμίας ευρώ δολαρίου.

Για τη μεγάλη επένδυση στο εργοστάσιο αλούμινας τόνισε ότι είναι δύσκολη και περίπλοκη από τεχνικής και οικονομικής άποψης, εξέφρασε ωστόσο την πίστη του στις προοπτικές της. Απαιτούνται τεχνικές μελέτες και ισχυρή μελέτη σκοπιμότητας, ελπίζω να ανακοινώσουμε την τελική επενδυτική απόφαση εντός του έτους, τόνισε.

ΜΕΤΚΑ - Μέρισμα

Ο κ. Μυτιληναίος τέλος επανέλαβε τα σχόλια που είχε κάνει για την αλλαγή στο τρόπο που αναπτύσσει τα έργα του ο κατασκευαστικός κλάδος της Μυτιληναίος (πρώην ΜΕΤΚΑ) που πλέον μελετά, κατασκευάζει,  χρηματοδοτεί και λειτουργεί project αντί για να παραδίδει έργα με το κλειδί στο χέρι. Ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή εξετάζονται έργα στην Βόρεια και Δυτική Αφρική, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχουν αρκετά έργα και έρχονται νέα και στην Ελλάδα, τα οποία θα διεκδικήσει και ο κατασκευαστικός κλάδος της Μυτιληναίος. Ελπίζω να επιτύχουμε σε ένα ή περισσότερα έργα και να διαμορφωθεί καλό επίπεδο τιμών τόσο για τις εταιρείες που θα συμμετάσχουν όσο και για το Δημόσιο, είπε.

Τέλος ο κ. Μυτιληναίος υπογράμμισε ότι η νέα δομή της εταιρείας καθιστά πιο εύκολη τη διανομή μερισμάτων και εκτίμησε ότι και το 2018 θα είναι ένα ακόμη καλό έτος, επιφυλάχθηκε ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες στη ΓΣ του Ιουνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: