DEH

DEH

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Αυξήσεις στα τιμολόγια του ΑΔΜΗΕ φέρνουν από το 2019 οι Κυκλάδες και η «μικρή Κρήτη»




Στα τέλη του 2018 αναμένεται η απόφαση για τον καθορισμό των τιμολογίων του ΑΔΜΗΕ για την τετραετία 2019-2022, στα οποία θα αρχίσει να υπολογίζεται και η ανάκτηση του κόστους για τη διασύνδεση των Κυκλάδων, καθώς και τη «μικρή» διασύνδεση της Κρήτης.



Ο συνυπολογισμός των ανακτήσεων είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο τα τιμολόγια του ΑΔΜΗΕ αναμένεται να αυξηθούν, καθώς, όπως έχει ήδη συμφωνηθεί, ο Διαχειριστής θα αρχίσει να πληρώνεται, προκειμένου να αποσβέσει το κόστος των έργων, πριν ολοκληρωθεί πλήρως και παραδοθεί η διασύνδεση των Κυκλάδων και προτού καν αρχίσει η «μικρή» διασύνδεση της Κρήτης.


Σημειώνεται, επίσης, ότι εν τω μεταξύ δεν θα έχουν προλάβει να μειωθούν τα ΥΚΩ, κάτι που θα συμβεί από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί η διασύνδεση των Κυκλάδων και η «μικρή» της Κρήτης.


Υπενθυμίζεται ότι, όπως έγραψε πρόσφατα το energypress, στο εγκεκριμένο πλέον 10ετές του ΑΔΜΗΕ το χρονοδιάγραμμα της «μικρής» διασύνδεσης της Κρήτης είναι δεσμευτικό και προβλέπει ολοκλήρωση του έργου το 2020.


Σε ό,τι αφορά τις Κυκλάδες, μετά και τα επίσημα εγκαίνια της λειτουργίας της πρώτης φάσης της διασύνδεσης των Κυκλάδων πριν από λίγες ημέρες, η δεύτερη φάση αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2019, η τρίτη φάση στα τέλη του 2020, ενώ θέμα χρόνου είναι να ξεκινήσει και η τέταρτη φάση.


Ένας ακόμα παράγοντας που θα επιβαρύνει τα κόστος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που αποτυπώνεται στα τιμολόγια του ΑΔΜΗΕ, είναι το κόστος που συνεπάγεται η διατήρηση των αποσυρθέντων μονάδων της ΔΕΗ σε Πάρο και η διατήρηση τους σε εφεδρεία, μέχρι την ολοκλήρωση της διασύνδεσης των Κυκλάδων.


Πάντως, όπως ανέφερε και το χθεσινό ρεπορτάζ του energypress, σε ό,τι αφορά το 2018, τα τιμολόγια του ΑΔΜΗΕ θα είναι μειωμένα κατά περίπου 10% για την Υψηλή και τη Μέση Τάση. Στα οικιακά τιμολόγια δεν αναμένεται να υπάρξουν μεταβολές, ενώ μικρές αυξήσεις αναμένεται να  επέλθουν στα εμπορικά επαγγελματικά  τιμολόγια της Χαμηλής Τάσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: