DEH

DEH

Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

ΔΕΗ: Παραμένουν τα αγκάθια στο δρόμο προς την πώληση

ΔΕΗ: Παραμένουν τα αγκάθια στο δρόμο προς την πώληση - Κεντρική Εικόνα/Video
Εν αναμονή του νόμου για την πώληση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ ο οποίος σύμφωνα με τις εξαγγελίες του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, αναμένεται να έχει λάβει την τελική του μορφή μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, αυξάνεται η ανησυχία για το πιθανό τίμημα των προς πώληση μονάδων αλλά και για την τύχη των εργαζομένων σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη.
Η διοίκηση της ΔΕΗ προσανατολίζεται προς μια συνδυαστική λύση η οποία θα αφορά σε εσωτερικές μετακινήσεις αλλά και εθελουσία. Το θεσμικό πλαίσιο ωστόσο θα περιγράφεται στο νόμο ο οποίος θα έρθει στη Βουλή το επόμενο διάστημα και μέσω αυτού θα προβλέπονται οι εργασιακές σχέσεις και οι δικλείδες ασφαλείας για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της DG Comp ενδιαφέρον έχουν εκφράσει 15 επιχειρήσεις ενώ η ίδια η ΔΕΗ έχει κάνει λόγο για θερμό κινεζικό ενδιαφέρον.
Ένας λίγο πιο δύσκολος γρίφος δείχνει να είναι το τίμημα των προς πώληση μονάδων. Αν και ο αρμόδιος υπουργός έχει εξαγγείλει ότι θα διασφαλιστεί η εύλογη αποζημίωση της επιχείρησης, το ζήτημα των περιβαλλοντικών αδειών των προς πώληση μονάδων δείχνει να αποτελεί «βαρίδιο» για την πώληση.
Το θέμα αυτό τέθηκε τις τελευταίες ημέρες και από βουλευτές της ΝΔ οι οποίοι με επικεφαλής τον κ. Σκρέκα επεσήμαναν ότι οι πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ ακυρώνουν τις περιβαλλοντικές άδειες για το σύνολο της ηλεκτρικής παραγωγής της χώρας. Όπως σημειώνουν, «ενώ οι αποφάσεις του ΣτΕ είναι γνωστές από τον Δεκέμβριο του 2016, η Κυβέρνηση έχει αδιαφορήσει πλήρως με αποτέλεσμα να υφίστανται σοβαροί κίνδυνοι για την ενεργειακή επάρκεια και την ασφάλεια της χώρας και μάλιστα λίγο πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου.
Οι προεκτάσεις είναι, όμως, πολύ μεγαλύτερες αν συνυπολογιστεί ότι λειτουργούν χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση αυτή τη στιγμή όλες οι προς πώληση λιγνιτικές μονάδες της Δ.Ε.Η. με κίνδυνο να μειωθεί τραγικά το προσδοκώμενο τίμημα».
Αρνητική επίδραση στη δρομολογούμενη πώληση δείχνει να ασκεί και ο μεγάλος όγκος των ανείσπρακτων λογαριασμών οι οποίοι ξεπερνούν τα 3 δις. ευρώ.
Το θέμα αυτό εξετάζεται και κατά τη σύνταξη του νομοσχεδίου προκειμένου να βρεθεί μια λύση καθώς είναι γνωστό τόσο από την ΕΕ, όσο και από την κυβέρνηση, ότι είναι αδύνατη η είσπραξη από τους καταναλωτές αλλά επίσης ότι αυτά τα ποσά δεν μπορεί να τα καλύψει ούτε το ελληνικό δημόσιο.
Με βάση αυτό το δεδομένο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί από την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα ακόμα και με διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε χρόνο εξπρές, για να εισπραχθούν περισσότερα χρήματα από τους κακοπληρωτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: