DEH

DEH

Δευτέρα, 5 Μαρτίου 2018

Ευάγγελος Μυτιληναίος: «Αν Πέσει η ΔΕΗ, θα Πέσουμε Όλοι»

«Αν δεν στηρίξουμε τη ΔΕΗ και πέσει, θα πέσουμε όλοι, γι’ αυτό πρέπει να τη στηρίξουμε», τόνισε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος της Μυτιληναίος ΑΕ, από το βήμα του 3ου Οικονομικού Φόρουμ Δελφών.
Παράλληλα, τόνισε πόσο σημαντικό είναι να γίνουν επενδύσεις το αμέσως επόμενο διάστημα. Η σημερινή πραγματικότητα θέλει, σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, τις μεγάλες επιχειρήσεις να διαθέτουν άφθονη ρευστότητα και τις τράπεζες να προσπαθούν να τις δανείσουν, αλλά δεν ‘ξεπαγώνουν’ ακόμη τα επενδυτικά σχέδια. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, από την άλλη, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, εξήγησε και εκτίμησε ότι όταν οι τράπεζες αποκτήσουν μεγαλύτερη ρευστότητα, μεγάλο μέρος θα κατευθυνθεί στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ο ίδιος δήλωσε πολύ χαρούμενος για τη νέα μονάδα του ομίλου στον Άγιο Νικόλαο, κόστους επένδυσης € 300 εκατ., επισημαίνοντας ότι η περιοχή μεταμορφώνεται στο μεγαλύτερο ενεργειακό κέντρο. «Όπως ήταν κάποτε η Κοζάνη ενεργειακό κέντρο, έτσι θα γίνει και αυτό, με καύσιμο όχι το λιγνίτη, αλλά το φυσικό αέριο» εξήγησε, ενώ ερωτηθείς γιατί αποφάσισε να επενδύσει στην Ελλάδα, απάντησε ότι η χώρα χρειάζεται μονάδες.
«Η χώρα πρέπει να σταματήσει να γίνεται πρωτοσέλιδο» ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο κ. Μυτιληναίος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας και συναίνεσης στη χώρα, ώστε να αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δικαιούται καλύτερης μεταχείρισης πια.
Τα μνημόνια βοήθησαν στη βελτίωση της οικονομίας και όσες επιχειρήσεις επιβίωσαν, είναι σήμερα πολύ ανταγωνιστικές, σημείωσε. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η συνέχιση του μεταρρυθμιστικού έργου είναι πολύ σημαντική ακόμη και μετά την έξοδο από τα μνημόνια η οποία διαφαίνεται ότι θα λάβει χώρα τον Αύγουστο.
Όπως υποστήριξε ο κ. Μυτιληναίος, οι πολιτικοί συνήθως ακούνε – με εξαίρεση, όπως είπε, την περίοδο Βαρουφάκη – αλλά το πρόβλημα είναι τι κάνουν μετά. Αν μπορούσε να υποδείξει τρία πράγματα σε έναν πρωθυπουργό, πρόσθεσε, θα ήταν η εξασφάλιση της ελάχιστης πολιτικής συναίνεσης και σταθερότητας, η δέσμευση ότι θα υλοποιεί όσα εξαγγέλλει και η αντιμετώπιση της επιχειρηματικότητας ως μέσο δημιουργίας θέσεων εργασίας και όχι η δαιμονοποίηση.
Ως τη χειρότερη εξέλιξη που θα μπορούσε να φανταστεί χαρακτήρισε το ενδεχόμενο έναρξης εμπορικού πολέμου μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, συνεπεία των αποφάσεων Τραμπ για τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο, σημειώνοντας ότι αν και οι οικονομολόγοι διαφωνούν σχεδόν στα πάντα, το μοναδικό σημείο σύγκλισης μεταξύ τους είναι ότι το διεθνές εμπόριο είναι προς όφελος όλων.
Αναφερόμενος στο ονοματολογικό της πΓΔΜ, εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα κατάφερε να απομακρύνει τους μόνους φιλικούς της γείτονες. «Οι Σκοπιανοί επείγονται να τους υιοθετήσουμε, γιατί θεωρούν ότι η σύνδεση με την Ελλάδα θα τους λύσει όλα τα προβλήματα. Ας κρατήσουν την εξωτερική πολιτική έξω από το πολιτικό παιχνίδι», σημείωσε.
Απαντώντας στην ερώτηση του διευθυντή της «Καθημερινής», Αλέξη Παπαχελά σχετικά με το γιατί αποφάσισε να εμπλακεί με τα κοινά μέσω της προεδρίας του ΣΕΒ, την οποία αναλαμβάνει προσεχώς, υπογράμμισε: «Κάναμε επιτυχίες στο εξωτερικό, αλλά άνθρωποι γίναμε στην Ελλάδα και ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε κάτι στην πατρίδα μας και αυτό ακριβώς κάνω. Θέτω τον εαυτό μου στην υπηρεσία της ελληνικής οικονομίας».

www.energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: