DEH

DEH

Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018

Στα 41,45 ευρώ/MWh έκλεισε η σημερινή δημοπρασία ΝΟΜΕ

(upd. 14:54) Στα 41,45 ευρώ ανά MWh έκλεισε η τιμή στη σημερινή δημοπρασία ΝΟΜΕ, η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγο.
 
Οι τιμές στην πρώτη δημοπρασία του 2018 συγκρατήθηκαν σε σχετικά χαμηλότερα επίπεδα από την τελευταία δημοπρασία του 2017, όταν είχε φτάσει τα 45,2 ευρώ ανά MWh.
Με δεδομένο, όμως, ότι οι τιμές σήμερα κινήθηκαν εξ αρχής σε σχετικά υψηλά επίπεδα, με ενδιαφέρον αναμένονται οι αντιδράσεις της αγοράς, που δεδομένα θα επιθυμούσε ακόμα χαμηλότερες τιμές, ώστε να διασφαλίστει με καλύτερους όρους η δυνατότητα των εναλλακτικών προμηθευτών να υλοποιήσουν τον επιχειρησιακό τους σχεδιασμό και να αποσπάσουν αθροιστικά μεγαλύτερο μερίδιο (και με μεγαλύτερους ρυθμούς) από το δεσπόζοντα παίκτη, όπως εξάλλου είναι και ο σκοπός της εισαγωγής του θεσμού των δημοπρασιών. 
Νωρίτερα, το energypress έγραφε:
(upd. 13:19) Σε υψηλές πτήσεις φαίνεται ότι θα κινηθούν τελικά και πάλι οι τιμές στη σημερινή δημοπρασία ΝΟΜΕ, παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς.
Ήδη, λίγο μετά την πρώτη ώρα της σημερινής δημοπρασίας, η τιμή είχε φτάσει τα 40,45 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Νωρίτερα, το energypress έγραφε:
Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται τα αποτελέσματα της σημερινής δημοπρασίας ΝΟΜΕ, της πρώτης για το 2018, με τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, όπως έγραψε χθες το energypress να συγκλίνουν στο ότι η τιμή θα κινηθεί σε επίπεδα χαμηλότερα από τα 45,2 ευρώ ανά MWh, στα οποία έκλεισε τον περασμένο Οκτώβριο.
Στη σημερινή δημοπρασία θα διατεθούν 400 MWh/h, ενώ θα ακολουθήσουν άλλες δύο με την ίδια ποσότητα, τον Απρίλιο και τον Ιούλιο, καθώς και μία τέταρτη τον Οκτώβριο, κατά την οποία θα διατεθούν για 511 Mwh/h.
Το ενδιαφέρον, πέρα από την τιμή, στρέφεται και στο πως θα αντανακλαστούν στη δημοπρασία οι αλλαγές που αποφάσισε η ΡΑΕ ως προς τους όρους της δημοπρασίας.
Η αλλαγή που επιδρά άμεσα στον τρόπο διεξαγωγής της δημοπρασίας έχει να κάνει με το ότι το "βήμα" στις προσφορές έχει γίνει πλέον 10 λεπτά (από 1 που ήταν στην έναρξη του μηχανισμού και 3 που έγινε αργότερα), γεγονός που οδηγεί στην εκτίμηση ότι η δημοπρασία δεν θα καθυστερήσει τόσο όσο την προηγούμενη φορά.
Σε ό,τι αφορά τους συμμετέχοντες, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, κανένας νέος "παίχτης" (δηλαδή εταιρεία που διαθέτει άδεια προμήθειας, αλλά δεν έχει λάβει μέρος σε κάποια από τις προηγούμενες δημοπρασίες NOME) δε θα συμμετάσχει, καθώς καμία εξ αυτών των εταιρειών δεν έχει υποβάλλει επιχειρησιακό πλάνο, όπως προβλέπει το νέο θεσμικό πλαίσιο για τους νεοεισερχόμενους.
Επίσης, βάσει του νέου πλαισίου, έχουν αποκλειστεί κάποιοι εκ των προμηθευτών που έχουν πάρει ποσότητες σε προηγούμενες δημοπρασίες, αλλά δεν εκπροσωπούν ούτε ένα μετρητή εντός της χώρας. Ουσιαστικά, δηλαδή, πρόκειται για traders που διοχέτευαν (απολύτως νόμιμα βεβαίως) στις εξωτερικές αγορές το ρεύμα που αγόραζαν.
Το γεγονός ότι οι traders δεν ενδιαφέρθηκαν να "ξεπεράσουν το σκόπελο" θεωρείται χαρακτηριστικό του γεγονότος ότι οι τιμές στις διεθνείς αγορές έχουν πέσει πολύ και οι εξαγωγές δεν είναι την περίοδο αυτή μια ελκυστική δραστηριότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: