DEH

DEH

Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018

«Γκρίνια» από τις Βρυξέλλες ακόμα και μετά την κοινοποίηση του μηχανισμού για τα ΑΔΙ ευελιξίας – Τα πέντε αγκάθια

Μπορεί η ελληνική πλευρά να θεωρεί ότι κάλυψε την υποχρέωσή της (προαπαιτούμενο του μνημονίου) με την κοινοποίηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή του νέου Μεταβατικού Μηχανισμού Αποζημίωσης Ευέλικτης Ισχύος, ωστόσο φαίνεται ότι υπάρχει ακόμα δρόμος μέχρι την υιοθέτηση και εφαρμογή του, γεγονός που δημιουργεί ανησυχία στην αγορά, καθώς σύντομα συμπληρώνεται ένας χρόνος χωρίς
ΑΔΙ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις Βρυξέλλες διατυπώνονται προβληματισμοί για καθυστερήσεις, αλλά και κάποιες προβλέψεις και παραδοχές του μηχανισμού, παρά το γεγονός ότι μέχρι και την κοινοποίησή του υπήρχαν συνεχείς διαβουλεύσεις με την Κομισιόν.
Ειδικότερα, τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φέρονται να προβληματίζονται μεταξύ άλλων για τα εξής:
  • Δεν έχουν υλοποιηθεί τα προαπαιτούμενα για το μηχανισμό σχετικά με τις εφεδρείες κ.λπ. Πρόκειται για αλλαγές στις πλατφόρμες του ΗΕΠ που δεν έχουν προχωρήσει, αλλά και για την μελέτη διαθεσιμότητας των υδροηλεκτρικών που πρέπει  να παραδώσει ο ΑΔΜΗΕ.
  • Δεν έχει ξεκινήσει η επικοινωνία με την Κομισιόν για τις λεπτομέρειες του σχήματος.
  • Από τις προβλέψεις του μηχανισμού προκύπτει δυνατότητα επηρεασμού των αποτελεσμάτων της δημοπρασίας από τον κυρίαρχο παίχτη.
  • Υπάρχει μείωση του ανταγωνισμού με τη δεσπόζουσα εταιρεία να έχει πλεονέκτημα, ειδικά μετά την ένταξη της μονάδας «Μεγαλόπολη 5» σε εμπορική λειτουργία.
  • Η προϋπόθεση για την ένταξη των μονάδων, δηλαδή να έχουν τη δυνατότητα λειτουργίας με εναλλακτικό καύσιμο ή να έχουν επιπλέον αποθέματα φυσικού αερίου (εξτρά συμβόλαια με προμηθευτή), πληρώνεται από τους καταναλωτές αερίου μέσω του Ταμείου Ασφάλειας Εφοδιασμού.
Υπενθυμίζεται ότι το τελικό σχήμα που έχει αποσταλεί ως κοινοποίηση και έχει τεθεί προς έγκριση από την Ε.Ε. προβλέπει μεταξύ άλλων:
  • Τη διενέργεια δημοπρασίας για προϊόν ευελιξίας συνολικής ισχύος 4263 MW
  • Στο νέο προϊόν η συμμετοχή των υδροηλεκτρικών θα είναι στα 750MW έναντι 582 MW που συμμετείχαν στον προηγούμενο διαγωνισμό και 1000MW που προβλεπόταν στο σχέδιο της ΡΑΕ
  • Το ανώτατο τίμημα αποζημίωσης από το οποίο θα ξεκινούν οι μειοδοτικές δημοπρασίες θα είναι τα 39.000 €/MW αντί για 25000€/MW που προβλεπόταν στο σχέδιο 
  • Οι μονάδες που μπορούν να λάβουν μέρος στις δημοπρασίες είναι οι κατανεμόμενες υδροηλεκτρικές, φυσικού αερίου ανοικτού και συνδυασμένου κύκλου, και οι κατανεμόμενες ΑΠΕ-ΣΗΘΥΑ για το μέρος εκείνο της ισχύος τους που δεν αμείβεται από τους μηχανισμούς που ισχύουν για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
  • Δεν συμμετέχει το demand response (απόκριση στη ζήτηση), δηλαδή δεν συμμετέχουν οι μεγάλοι καταναλωτές όπως οι βιομηχανίες
Επιπλέον προϋπόθεση για την εφαρμογή του προσωρινού μηχανισμού που έχει σταματήσει να ισχύει από πέρυσι τον Απρίλιο δημιουργώντας ζητήματα βιωσιμότητας των ανεξάρτητων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, είναι να εφαρμοστούν όλα τα προαπαιτούμενα του μηχανισμού. Επίσης, ισχύει η προϋπόθεση να υπάρχει δυνατότητα λειτουργίας των μονάδων με εναλλακτικό καύσιμο ή η διαθεσιμότητα επιπλέον αποθεμάτων φυσικού αερίου (εξτρά συμβόλαια με προμηθευτή).
Με βάση τους όρους και τις προϋποθέσεις του προσωρινού μηχανισμού από τα 4263MW περίπου τα 2570MW θα κατευθύνονται στη ΔΕΗ (ΥΗΣ 750 και 1820 MW οι μονάδες αερίου της εταιρείας) ενώ οι ανεξάρτητοι παραγωγοί θα κληθούν να δώσουν μάχη στο διαγωνισμό για 1700MW, ή αλλιώς πρακτικά μένουν εκτός μηχανισμού δύο μονάδες.
energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: