DEH

DEH

Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

ΔΕΗ. Διαπραγματεύσεις για αναχρηματοδότηση δανείων 2,5 δις ευρώ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της ΔΕΗ με τις τράπεζες για την αναχρηματοδότηση δανείων άνω των 2,5 δισ. ευρώ που λήγουν το 2019, σε μία κρίσιμη περίοδο, τόσο για το μέλλον της ίδιας της εταιρίας με των πώληση λιγνιτικών μονάδων, το πρόβλημα ρευστότητας κλπ,  όσο και για τις τράπεζες, που από φέτος εφαρμόζουν τα νέα λογιστικά πρότυπα IFRS 9 και μπροστά τους έχουν τα στρες τεστ.
Πρόσφατα,  η ΔΕΗ προέβη σε κίνηση εξαγοράς ομολόγων ύψους 150 εκατ. ευρώ από ομολογιακή έκδοση 500 εκατ. ευρώ,  η οποία λήγει το 2019. Μάλιστα, σήμερα, 23 Φεβρουαρίου, είναι η ημερομηνία εξαγοράς  των ομολόγων αυτών στην τιμή 101,375%, σύμφωνα με σχετικές  ανακοινώσεις της ΔΕΗ.
Κύκλοι της αγοράς ερμήνευαν  την απόφαση της ΔΕΗ να προχωρήσει στη μερική εξαγορά  ομολόγων λήξης του  2019 ως μία προσπάθεια της εταιρίας να βελτιώσει τους οικονομικούς της δείκτες, προκειμένου να πετύχει καλύτερους όρους αναχρηματοδότησης των υπόλοιπων δανείων της. 
Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες βρίσκεται η αναχρηματοδότηση  του  πενταετούς κοινοπρακτικού δανείου, ύψους 2.227.750.000 ευρώ που έχει λάβει η ΔΕΗ τον Απρίλιο του 2014 για να καλύψει προηγούμενο δανεισμό.  Το 2019 λήγει επίσης  ομολογιακό δάνειο ύψους 200 εκατ. ευρώ, που έλαβε η ΔΕΗ το 2017 για την αποπληρωμή υποχρεώσεών της σε τρίτους. Αξίζει να σημειωθεί ότι για την έκδοση του εν λόγω ομολογιακού δανείου οι τράπεζες είχαν επιβάλει στη ΔΕΗ ιδιαίτερα αυστηρούς όρους, όπως τη δέσμευση εσόδων από συμβάσεις πελατών της,  την  πρόωρη εξόφληση ποσού 50 εκατ. ευρώ σε δύο δόσεις κλπ
Η διαχείριση των υψηλών δανειακών υποχρεώσεων, λήξης 2019, αποτελούν ένα από τα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζει η  εταιρία, την εξέλιξη του οποίου παρακολουθούν στενά οι συναρμόδιοι  υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Περιβάλλοντος- Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης. Μάλιστα και η Mckinsey, ο σύμβουλος που καταρτίζει το business plan για την “επόμενη ημέρα” στη ΔΕΗ, έχει κρούσει το καμπανάκι του κινδύνου, ζητώντας άμεσα μέτρα μείωσης των δαπανών και ενίσχυσης της ρευστότητας για να ανταπεξέλθει η επιχείρηση στις υποχρεώσεις της.  
Πάντως, όπως διαβεβαιώνουν τραπεζικές πηγές, καμία τράπεζα μέχρι στιγμής δεν έχει υποχρεωθεί να πάρει έξτρα προβλέψεις για τη ΔΕΗ, της οποίας όλα τα δάνεια είναι ενήμερα.
Tα νέα λογιστικά πρότυπα, IFRS 9, που ισχύουν από φέτος και υποχρεώνουν τις τράπεζες να παίρνουν προβλέψεις για όλο το βίο των δανείων (αντί για το στατικό μοντέλο χρόνο με το χρόνο) είναι προφανές ότι έχουν δημιουργήσει ένα νέο περιβάλλον διαπραγμάτευσης. Οι τράπεζες μέσα στο 2018 θα αναγκαστούν να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις για  αυξημένες  προβλέψεις χαρτοφυλακίου, οι οποίες θα επιμεριστούν σε βάθος πενταετίας, χωρίς να θίξουν τα ίδια κεφάλαιά τους. Στο νέο αυτό πλαίσιο θα πρέπει να αξιολογήσουν και τον δανεισμό στη ΔΕΗ.
Σε ότι αφορά τα επικείμενα στρες τεστ, έγκυρες πηγές ανέφεραν ότι οι τράπεζες δεν πρόκειται να επιβαρυνθούν στην άσκηση από τα δάνεια της ΔΕΗ.
Στις 30/6/2017 το σύνολο των δανείων της ΔΕΗ ανερχόταν σε 4,6 δισ. ευρώ. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: