DEH

DEH

Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

Θέμα ΚΟΤ - ΥΚΩ βάζουν οι θεσμοί - Αγκάθι ενόψει 4ης αξιολόγησης.


 
Χρήστος Στεφάνου
 
Μπορεί για το οριστικό κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης να μην υπάρχει κάποια ενεργειακή εκκρεμότητα (σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στο Eurogroup πλέον μόνο το Ελληνικό και οι πλειστηριασμοί απομένει να διευθετηθούν για την απελευθέρωση της δόσης) εντούτοις στο πλαίσιο των τεχνικών κλιμακίων, οι επαφές με την ελληνική πλευρά είναι διαρκείς και ήδη έχουν ανακύψει μια σειρά από ζητήματα που αναμένεται να τεθούν ενόψει της 4ης αξιολόγησης.
Εδώ λοιπόν καθώς στις προηγούμενες αξιολογήσεις ελήφθησαν μέτρα που φαίνεται να έκλεισαν τρύπες του παρελθόντος, ένα από τα σημεία ενδιαφέροντος των θεσμών είναι να διασφαλιστεί ότι δε θα επαναληφθούν τα ίδια λάθη στο μέλλον, που οδήγησαν σε μαύρες τρύπες και ελλείμματα.
Χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο λογαριασμός ΥΚΩ και το πρόβλημα που ανέκυψε με την ανάγκη επιστροφής των παλαιότερων χρεώσεων στη ΔΕΗ, η οποία κλήθηκε να επωμιστεί το πρόσθετο οικονομικό βάρος καθώς επί σειρά ετών δε γινόταν, υπό το φόβο του πολιτικού κόστους, αναπροσαρμογή. 
Σύμφωνα με πληροφορίες του Energypress, οι θεσμοί έχουν ζητήσει στο πλαίσιο των επαφών με την ελληνική κυβέρνηση, πλήρη ανάλυση και προσδιορισμό του κόστους των πρόσφατων αλλαγών που επήλθαν στο ΚΟΤ και πως επηρεάζεται μεσοπρόθεσμα ο λογαριασμός των ΥΚΩ, ώστε να υπάρξουν και οι ανάλογες προσαρμογές.
Εδώ να σημειωθεί ότι όπως αποκάλυψε το Energypress ήδη από τις πρόσφατες ευνοϊκές αλλαγές στα κλιμάκια των ΥΚΩ  υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθεί φέτος ένα νέο έστω και μικρό έλλειμμα στο λογαριασμό. Ωστόσο από ελληνικής πλευράς αντιτείνεται ότι στον αντίποδα θα υπάρξει εξάλειψη και μείωση των χρεώσεων ΥΚΩ σε βάθος χρόνου με την πλήρη ενσωμάτωση της διασύνδεσης των Κυκλάδων και μεσοπρόθεσμα με την κατασκευή της μικρής διασύνδεσης της Κρήτης, που προηγείται χρονικά.
Για αυτούς ακριβώς τους υπολογισμούς λοιπόν, έχει ζητηθεί από τους θεσμούς να υπάρξει αναλυτική καταγραφή. Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της 3ης αξιολόγησης του προγράμματος υπάρχει συμφωνία για την δημιουργία μηχανισμού αυτόματης αναπροσαρμογής των ΥΚΩ κατά το πρότυπο του αντίστοιχου μηχανισμού για το ΕΤΜΕΑΡ, μετά από εισήγηση της ΡΑΕ.
Επομένως θα πρέπει, υπό την πίεση των θεσμών, κυβέρνηση και ΡΑΕ να καταγράψουν αναλυτικά τα νέα δεδομένα που έχουν ανακύψει με τις πρόσφατες αλλαγές στο ΚΟΤ και τη διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων από τους 680 χιλ. στο 1,35 εκατ. (δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος) που θα επωφεληθούν από τις νέες ρυθμίσεις και τη διεύρυνση του κοινωνικού τιμολογίου. Η καταγραφή αυτή θα αναδείξει εάν και σε τι βαθμό θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί η ρήτρα αυτόματης αναπροσαρμογής των ΥΚΩ.

 energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: