DEH

DEH

Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

Παραμένει σε εκκρεμότητα η σύναψη των συμβολαίων υψηλής τάσης του 2018 – Αιτία, οι εξελίξεις στο «μέτωπο» της ΔΕΗ

Παραμένει σε εκκρεμότητα η σύναψη των συμβολαίων υψηλής τάσης του 2018 – Αιτία, οι εξελίξεις στο «μέτωπο» της ΔΕΗ
Παρά τη δίμηνη παράταση που δόθηκε έως τα τέλη Φεβρουαρίου, δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κρατική εταιρία και τις ενδιαφερόμενες βιομηχανίες    
Λίγες ημέρες πριν την εκπνοή και της δίμηνης παράτασης που έχει δώσει η ΔΕΗ στις συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας των μεγάλων βιομηχανιών της χώρας, κανένας από τους ενδιαφερόμενους δεν έχει κληθεί σε διαπραγματεύσεις για τη σύναψη νέου συμβολαίου.
Όπως είναι γνωστό, τα διετή συμβόλαια που είχε συνάψει οι ΔΕΗ με τις ενεργοβόρες βιομηχανίες που ηλεκτροδοτούνται από την υψηλή τάση έληξαν στο τέλος του 2017 και παρατάθηκαν από τη ΔΕΗ για δυο μήνες, δηλαδή έως τα τέλη Φεβρουαρίου του 2018.
Οι σχετικές διαπραγματεύσεις θα έπρεπε να έχουν αρχίσει από το Φθινόπωρο του 2017.
Ωστόσο, η αβεβαιότητα σε σχέση με τα κόστη της ίδιας της ΔΕΗ τα οποία επηρεάζονται από εξελίξεις όπως η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της, αλλά και οι ποσότητες της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής που θα διατεθούν μέσα στο 2018 μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, οδήγησε στη δίμηνη παράταση των συμβολαίων έως τις 28 Φεβρουαρίου.
Όμως και αυτή η προθεσμία βαίνει προς την εκπνοή της χωρίς να έχουν κληθεί οι επιχειρήσεις να διαπραγματευτούν με τη ΔΕΗ ένα από τα σημαντικότερα κόστη λειτουργίας τους, δηλαδή το κόστος της ενέργειας.
Έτσι οι αβεβαιότητες της ΔΕΗ μετακυλίονται στη βιομηχανία, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει αντιδράσει όμως αναμένει με αγωνία τη λήξη της εκκρεμότητας.

Αδυναμία προγραμματισμού της παραγωγής

Το πρόβλημα καθίσταται ακόμη μεγαλύτερο δεδομένου ότι μιλάμε για την εγχώρια βαριά βιομηχανία, η οποία εξάγει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της και αδυνατεί να προγραμματίσει τις κινήσεις της σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα.      
Πρέπει να σημειωθεί ότι η καθυστέρηση στην έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη σύναψη των νέων συμβολαίων πέραν των γενικότερων ζητημάτων στρατηγικής που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ αποδίδεται και σε αρρυθμίες στη λειτουργία της Γενικής Διεύθυνσης Εμπορίας, της οποίας ο επικεφαλής Δρ. Ιωάννης Κατάκης ανέλαβε τα καθήκοντα του μόλις το Νοέμβριο του 2017.
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι διμερείς διαπραγματεύσεις με τις βιομηχανίες στην Υψηλή Τάση αποτελούν υποχρέωση της ΔΕΗ με βάση τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και το Μνημόνιο.


www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: