DEH

DEH

Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

30% των Ληξιπρόθεσμων προς τη ΔΕΗ Αφορούν Τελικούς Πελάτες

Το 30% των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ αφορούν σε τελικούς πελάτες, δηλαδή σε εκείνους που έχουν μετακινηθεί σε άλλο πάροχο ή έχουν διακόψει την ηλεκτροδότηση του ακινήτου τους για διάφορους λόγους (π.χ. εξοχικές κατοικίες, παύση επαγγελματικών δραστηριοτήτων κλπ.). Αυτό αναφέρει ο πρόεδρος της επιχείρησης κ. Μανόλης Παναγιωτάκης σε έγγραφό του τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Σταθάκη (264/25.1.2018).
Ένα μέρος από τις συγκεκριμένες οφειλές, ιδίως όσες αφορούν σε παύση δραστηριοτήτων, δεν είναι αντικειμενικά εφικτό να ανακτηθούν. «Το ποσοστό αυτό διερευνάται με τη συνδρομή του συμβούλου και θα ληφθούν ειδικά μέτρα για την είσπραξη ή και διαγραφή του με τις νόμιμες διαδικασίες και προβλέψεις», σημειώνει ο κ. Παναγιωτάκης. Σύμφωνα με πηγές της ΔΕΗ, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές φτάνουν σήμερα τα 2,7 δισεκ. ευρώ.
Όσον αφορά στις οφειλές των φορέων του Δημοσίου (πρόβλημα χρονίζον πέραν της πενταετίας), αυτές έχουν μειωθεί και με βάση την πρόσφατη συμφωνία με τους θεσμούς, σύμφωνα με τα όσα επισημαίνει ο πρόεδρος της ΔΕΗ, θα μηδενιστούν έως τον ερχόμενο Ιούνιο. Παράλληλα, «έχουν ληφθεί συγκεκριμένα μέτρα ώστε να αποκλειστεί επανάληψη του φαινομένου της υπερημερίας σε ότι αφορά στις οφειλές του Δημοσίου», σημειώνει ο ίδιος.
Η επιχείρηση τα προηγούμενα χρόνια είχε εφαρμόσει μια σειρά μέτρων για την είσπραξη των οφειλομένων (π.χ. διευκόλυνση εξόφλησης σε πολλές μηνιαίες δόσεις, χορήγηση έκπτωσης συνέπειας 15% κλπ.) τα οποία αν και απόδωσαν, έφτασαν στα όριά τους για την είσπραξη των οφειλών και για το λόγο αυτό η ΔΕΗ προσέφυγε σε εξειδικευμένο σύμβουλο.
«Η πολυπλοκότητα του ζητήματος των ληξιπρόθεσμων οφειλών, κατέστησε αναγκαία την προσφυγή της ΔΕΗ σε εξειδικευμένο εξωτερικό συνεργάτη», επισήμανε ο κ. Σταθάκης, απαντώντας στη Βουλή (στις 12/2/2018) σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ κ. Κώστα Κατσαφάδου. Όσον αφορά στο ερώτημα εάν υπάρχει σαφής χαρτογράφηση και εικόνα των οφειλετών, σύμφωνα με ενημέρωση της ΔΕΗ, από τον Ιούνιο του 2015 η επιχείρηση έχει εγκαταστήσει και έθεσε σε λειτουργία πληροφοριακό σύστημα SAP που καταγράφει αναλυτικά κατά κατηγορία τους οφειλέτες.
 
Αποκοπές και ενεργειακή φτώχεια
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ στο τελευταίο δεκάμηνο του 2017 έγιναν 204.000 αποκοπές και 159.000 επανασυνδέσεις ρεύματος σε καταναλωτές. Δηλαδή, όπως υπογράμμισε ο κ. Σταθάκης, απαντώντας στην ερώτηση του κ. Κατσαφάδου, για κάθε πέντε αποκοπές γίνονται περίπου τέσσερις επανασυνδέσεις. «Εσφαλμένα συνεπώς, αναφέρεται ότι σε διάρκεια ενός μήνα και μέχρι το τέλος του 2017 θα πραγματοποιούντο 35.000 αποκοπές ρεύματος, καθώς πρόκειται για τον συνολικό αριθμό αποκοπών που έχουν προγραμματιστεί για το τελευταίο δίμηνο του έτους. Με βάση την αναλογία 5:4, είναι λογικό να θεωρήσουμε ότι το τελευταίο δίμηνο του έτους έγιναν αντίστοιχα περίπου 28.000 επανασυνδέσεις. Άρα η καθαρή διαφορά για το τελευταίο δίμηνο του 2017 είναι περίπου 7.000 αποκοπές», τόνισε ο υπουργός.
Σε κάθε περίπτωση το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, συνεχίζει να θεωρεί κορυφαία προτεραιότητα την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας. Όπως αναφέρει ο ίδιος, «για τον λόγο αυτό έχουμε ήδη προχωρήσει σε ένα πλέγμα παρεμβάσεων κατά της ενεργειακής φτώχειας, με τον εξορθολογισμό των χρεώσεων ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας), την αλλαγή κοινωνικού τιμολογίου προς όφελος των ευάλωτων καταναλωτών, απόδοση πέντε εκατ. ευρώ για σύνδεση με φυσικό αέριο, και δέκα εκατ. ευρώ για το Ταμείο επανασυνδέσεων».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: