DEH

DEH

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Ενέργεια: Ποια έργα βάζουν υποψηφιότητα για χρηματοδότηση από ΕΤΕπ (Μιχάλης Καϊταντζίδης)

Τρία αιολικά της ΤΕΡΝΑ και τέσσερα κέντρα διανομής του ΑΔΜΗΕ, είναι υποψήφια για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Σε φάση υλοποίησης τα αιολικά. Κέντρα Διανομής σε Κερατέα και Αμπελόκηπους τα έργα του ΑΔΜΗΕ.
Ενέργεια: Ποια έργα βάζουν υποψηφιότητα για χρηματοδότηση από ΕΤΕπ
Ελληνικές ενεργειακές επενδύσεις προϋπολογισμού περίπου 224 εκατομμυρίων ευρώ, έχουν κατατεθεί για χρηματοδότηση στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ). Συγκεκριμένα, προτάσεις κατέθεσαν η ΤΕΡΝΑ για τρία αιολικά ισχύος περίπου 50 μεγαβάτ στην περιοχή της Τανάγρας (Δερβενοχώρια) και ο ΑΔΜΗΕ για τέσσερα Κέντρα Διανομής σε Αττική, Χανιά και Λάρισα.
Το επενδυτικό σχέδιο της ΤΕΡΝΑ, το οποίο έχει εγκριθεί από την ΕΙΒ στις 23 Σεπτεμβρίου, χωρίς όμως να καθοριστεί ακόμη το ύψος της χρηματοδότησης, προβλέπει την κατασκευή τριών αιολικών 17, 14 και 16,5 μεγαβάτ το κάθε ένα στην ευρύτερη περιοχή της Τανάγρας. Τα αιολικά θα έχουν ανεμογεννήτριες των 2 και 3 μεγαβάτ.
Σύμφωνα με πηγές τη εταιρείας, ο προϋπολογισμός της συνολικής επένδυσης ανέρχεται σε περίπου 54 εκατομμύρια, ενώ το έργο βρίσκεται σε προχωρημένο βαθμό ανάπτυξης. Έτσι το πρώτο αναμένεται να λειτουργήσει τον Δεκέμβριο του 2016 και τα άλλα δύο το πρώτο τρίμηνο του 2017.
Το επενδυτικό πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ, αφορά στην κατασκευή, εκσυγχρονισμό ή επέκταση τριών Κέντρων Διανομής προκειμένου να καλυφθούν οι αυξανόμενες ανάγκες περιοχών, ή να εκσυγχρονιστούν υφιστάμενες εγκαταστάσεις. Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων ανέρχεται σε 170 εκατομμύρια, ενώ η χρηματοδότηση που αιτείται από την ΕΙΒ ανέρχεται σε 70 εκατομμύρια.
Το ενδιαφέρον είναι ότι όλα τα προτεινόμενα έργα, σχεδιάστηκαν και μελετήθηκαν το 2007 και 2008, από την ΔΕΗ ΔΕΗ -0,76%. Ωστόσο για διάφορους λόγους η υλοποίησή τους δεν προχώρησε. Τα σημαντικότερα από τα τέσσερα έργα, είναι η κατασκευή του νέου Κέντρου Διανομής στην Κερατέα και η αντικατάσταση του υφιστάμενου Κέντρου Διανομής Αμπελοκήπων με νέο κλειστού τύπου.
Ειδικότερα αυτό της Κερατέας θα τροφοδοτεί το τοπικό ΒΙΟ.ΠΑ. το οποίο απαιτεί σημαντική ισχύ. Επίσης θα καλύψει ταυτόχρονα και τις γειτονικές περιοχές (Καλύβια, Λαγονήσι, Πόρτο Ράφτη κλπ.), συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην εξυπηρέτηση των υφιστάµενων και των µελλοντικών αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Αττικής, σε µακροπρόθεσµη βάση, ώστε να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για την οµαλή οικονοµική και κοινωνική ανάπτυξή της, δεδοµένης της ραγδαίας ανάπτυξης των περιοχών αυτών.
Το Κέντρο Διανομής Αµπελοκήπων κλειστού τύπου, θα κατασκευαστεί σε ιδιόκτητο οικόπεδο στη συµβολή των οδών Σούτσου και Τσόχα, όπου βρίσκεται και λειτουργεί από το 1966 υποσταθμός.
Η επιλογή της συγκεκριµένης θέσης συνδέεται κατ' αρχήν µε τη σκοπιµότητα και σηµασία του έργου, που αποσκοπεί στην εξασφάλιση της επάρκειας και αξιοπιστίας ηλεκτροδότησης της ευρύτερης περιοχής του ∆ήµου Αθηναίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: