DEH

DEH

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

CMEC Μέσα στην εβομάδα οι υπογραφές με τη ΔΕΗ

Μέσα στην εβομάδα αναμένεται να υπογραφεί το Μνημόνιο Συνεργασίας της ΔΕΗ με την κινεζική εταιρία CMEC, καθώς μετά την COSCO και τον ΟΛΠ, το Πεκίνο φαίνεται πως επιχειρεί να αναπτύξει τις στρατηγικές συνεργασίες στην Ελλάδα

 της Μανταλένας Πίου

Μέσα στην εβομάδα αναμένεται να υπογραφεί το Μνημόνιο Συνεργασίας της ΔΕΗ με την κινεζική εταιρία CMEC, καθώς μετά την COSCO και τον ΟΛΠ, το Πεκίνο φαίνεται πως επιχειρεί να αναπτύξει τις στρατηγικές συνεργασίες  στην Ελλάδα, με τον τομέα της Ενέργειας να βρίσκεται στο επίκεντρο την περίοδο αυτή.

Αλλωστε και στον διαγωνισμό για τον ΑΔΜΗΕ έχουν δώσει
το παρών οι Κινέζοι, με τη State Grid Corporation of China, τον μεγαλύτερο κρατικό διαχειριστή δικτύων στον κόσμο, που μάλιστα την Παρασκευή είχε την πρώτη επίσημη ενημέρωση για τον ΑΔΜΗΕ στο πλαίσιο του due dilligence.
H συνεργασία της  ΔΕΗ με τη CMEC αφορά σε μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις,  την κατασκευή της 2ης υπερσύγχρονης λιγνιτικής μονάδας στον ΑΗΣ Μελίτη (Φλώρινα), αξιοποιώντας επί της ουσίας την άδεια που έχει η ΔΕΗ για την υλοποίηση της “Μελίτη ΙΙ”.
Στο νέο σχήμα θα συμμετέχει και η εταιρία “Ακτωρ”, η οποία εκμεταλλεύεται τα ορυχεία λιγνίτη της Βεύης, ενώ δεν αποκλείεται στο έργο να συμπράξουν και άλλες εταιρίες.
Το κόστος της  επένδυσης για τη νέα μονάδα εκτιμάται στα  700 εκατ. ευρώ και μαζί με τις σημαντικές επενδύσεις στα  ορυχεία υπολογίζεται ότι θα  ξεπεράσει το 1 δισ. Ευρώ.
Με τη σύγχρονη τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί ο  βαθμός απόδοσης θα υπερβεί το  41,5% και παράλληλα θα ελαχιστοποιηθεί η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα.
Για την υλοποίηση του έργου πρόκειται να  συσταθεί  και να λειτουργήσει  ανεξάρτητη εταιρεία,  στην οποία θα μετέχουν, η ΔΕΗ, η  CMEC και οι ιδιώτες-ιδιοκτήτες των λιγνιτωρυχείων από τα οποία θα τροφοδοτείται ο σταθμός (project Μελίτη).
Το Μνημόνιο Συνεργασίας (MοU) θα υπογράψουν ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης και ο κ. Fang Yanshui, Assistant President της CMEC.
Για την υπογραφή της συμφωνίας είχαν προηγηθεί πολύμηνες διαπραγματεύσεις και το πράσινο φως δόθηκε κατά τις συνομιλίες που είχε ο κ. Παναγιωτάκης στο Πεκίνο, στο πλαίσιο της πρόσφατης  επίσκεψης του πρωθυπουργού.
. Η CMEC (China Machinery Engineering Corporation), θυγατρική του ομίλου Sinomach, δραστηριοποιείται σε κατασκευές ενεργειακών έργων, μεταφορές, logistics, ναυπηγοεπισκευή, τηλεπικοινωνίες, κατασκευές οδικών έργων, έργα ύδρευσης κλπ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: