DEH

DEH

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

«Κούρεμα» 50% στα χρέη του Μαρινόπουλου σε ΔΕΗ, άλλες πρώην ΔΕΚΟ και ιδιωτικούς παρόχους (Δημήτρης Κοιλάκος)


Την ώρα που η ΔΕΗ και η ΕΥΔΑΠ έχουν επιδοθεί σε μεγάλη προσπάθεια για την είσπραξη όσο το δυνατό μεγαλύτερου μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών των καταναλωτών (με αρκετή, μάλιστα, επιτυχία, τουλάχιστον όπως προκύπτει από τη ΔΕΗ), η συμφωνία «εξυγίανσης» του Μαρινόπουλου προβλέπει «κούρεμα» κατά 50% των χρεών προς αυτές, όπως και προς τις άλλες πρώην ΔΕΚΟ, αλλά και τους ιδιωτικούς παρόχους.
Αξίζει εδώ να θυμίσουμε ότι, όπως είχε αναφέρει εκπρόσωπος της ΔΕΗ σε εργαζόμενους του Μαρινόπουλου, οι οφειλές του Μαρινόπουλου προς τη ΔΕΗ ανέρχονται σε 35 εκατ. ευρώ. Είναι ενδεικτικό ότι ως ποσό, αυτό αντιστοιχεί στα 61% των καθαρών κερδών της ΔΕΗ για το α’ εξάμηνο, με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε χθες η εταιρεία.
Μάλιστα, στην περίπτωση του Μαρινόπουλου υιοθετείται μια διαφορετική εκδοχή της ρύθμισης των 36 δόσεων, με σαφώς πιο ευνοϊκούς όρους από αυτούς που προσφέρονται στον απλό καταναλωτή.
Εν προκειμένω, το υπόλοιπο 50% θα αποπληρωθεί από τη νέα εταιρεία σε 36 άτοκες ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
Για την εξόφλησή τους, θα χρησιμοποιηθεί το νέο ομολογιακό δάνειο, ύψους 352 εκατ. ευρώ, που θα καλυφθεί από τις τράπεζες με εγγύηση της Σκλαβενίτης, καθώς και τα 125 εκατ. ευρώ που θα βάλει στη νέα εταιρεία συνολικά η Σκλαβενίτης.
Σημειώνεται ότι από τα 352 εκατ. ευρώ του νέου ομολογιακού, τα 177 εκατ. ευρώ θα τα βάλει η Alpha, 47 εκατ. ευρώ η Eurobank, 81 εκατ. ευρώ η Εθνική και 47 εκατ. ευρώ η Πειραιώς. Από μεριάς της, η Σκλαβενίτης δεσμεύεται να καταβάλει στη νέα εταιρεία με τη μορφή μετοχικού κεφαλαίου 75 εκατ. ευρώ λίγο πριν την εκταμίευση της νέας χρηματοδότησης και τα υπόλοιπα 50 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2019.
Συγκεκριμένα, σε σχέση με τις συνολικές οφειλές της Μαρινόπουλος (ή, για να είμαστε πιο ακριβείς, των συνολικά τεσσάρων υπό εξυγίανση εταιρειών) προς ΟΤΑ και πρώην ΔΕΚΟ (ενδεικτικά ΔΕΗ, ΔΕΔΗΕ, ΔΕΣΜΗΕ, ΛΑΓΗΕ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, λοιπούς οργανισμούς και εταιρείες ύδρευσης, αποχέτευσης) αλλά και προς το σύνολο των ανάλογων ιδιωτικών παρόχων, η συμφωνία εξυγίανσης προβλέπει τα εξής: 
- διαγράφονται τα χρέη προς αυτούς σε ποσοστό 50%. Αυτό αφορά τόσο στις απαιτήσεις που υπήρχαν στις 30/6 όσο και αυτές που δημιουργήθηκαν από 1η Ιουλίου ως και την ημέρα εκδίκασης.
- διαγράφονται σε ποσοστό 50% το σύνολο των απαιτήσεων τρίτων (Ο.Τ.Α., Ε.Ρ.Τ. κ.λπ)., που συνεισπράττονται μέσω των λογαριασμών τους
- Μετά τη διαγραφή του 50%, οι εναπομείνασες υποχρεώσεις και οφειλές ρυθμίζονται, διακανονίζονται και αποπληρώνονται σε 36 άτοκες ισόποσες μηνιαίες δόσεις, χωρίς τόκους, προσαυξήσεις ή άλλες επιβαρύνσεις, για όσο διάστημα τηρείται η ρύθμιση της συμφωνίας. Η πρώτη δόση θα καταβάλλεται εντός 60 εργασίμων ημερών από την Ημερομηνία Ολοκλήρωσης της Συναλλαγής και η κάθε επόμενη έκαστη θα καταβάλλεται  την τελευταία εργάσιμη του επόμενου μήνα.

http://energypress.gr/news/koyrema-50-sta-hrei-toy-marinopoyloy-se-dei-alles-proin-deko-kai-idiotikoys-parohoys

Δεν υπάρχουν σχόλια: