DEH

DEH

Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2016

Νίκος Φωτόπουλος Μέλος Δ.Σ. ΔΕΗ Α.Ε. Εκπρόσωπος των εργαζομένων


 • ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΟΣΑ ΨΗΦΙΣΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕ (Ν. 4414)  ΚΑΙ ΟΙ                                                  ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ                                                                                 ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ ΣΤΗ ΔΕΗ

 • ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ


 • ΜΙΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΣΕΕ Κ. ΚΟΡΚΙΔΗ


ΟΜΙΛΙΑ ΝΙΚΟΥ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΣΠΑΡΤΑΚΟΥΣυνάδελφε Πρόεδρε,
Συνάδελφε Γραμματέα,
Κύριοι βουλευτές,
Κύριοι εκπρόσωποι της Περιφερειακής και της Δημοτικής αυτοδιοίκησης,
Κύριοι εκπρόσωποι της ΔΕΗ,
Συνάδελφε Πρόεδρε της ΓΕΝΟΠ,
Αγαπητοί συνάδελφοι του Σπάρτακου,

Αφού σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση και για μια φορά ακόμα σας συγχαρώ για την ημερίδα που συνδιοργανώσατε με την Περιφέρεια στις 9 Ιούλη για το μίγμα καυσίμου, την απαξίωση του λιγνίτη και το μέλλον της ΔΕΗ και της περιοχής
σας, 
σε συνέχεια των όσων συζητήσαμε και όσων κατέθεσα εκεί,
θέλω σήμερα, γιατί έτσι αισθάνομαι ότι θα αξιοποιήσω καλύτερα το χρόνο που μου δίνετε,
γνωρίζοντας σε τι επίπεδο προσκεκλημένων και συνδικαλιστικών στελεχών μιλώ,
να σταθώ στο θέμα των ΝΟΜΕ και στα όσα πέρασαν στον πρόσφατο νόμο για τις ΑΠΕ (Ν. 4414).

Κυρίες και κύριοι,
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
επιλέγω να σταθώ σε αυτά τα δύο θέματα γιατί κατά την ταπεινή μου άποψη οι επιπτώσεις τους, μαζί με την απαξίωση και τον εκτοπισμό του λιγνίτη, θα είναι η χαριστική βολή για τη ΔΕΗ.

Όσοι σκεφτήκατε ακούγοντάς με να λέω «Τα ΝΟΜΕ και τα όσα πέρασαν στο Ν. 4414 θα είναι χαριστική βολή για τη ΔΕΗ» ότι λαϊκίζω ή ότι είμαι υπερβολικός,
σας λέω ότι δεν ήρθα εδώ για να λαϊκίσω κατά της κυβέρνησης ούτε να την αδικήσω, αλλά όμως ούτε και να κρύψω την αλήθεια.
Με βάση αυτές τις επισημάνσεις, επιτρέψτε μου να αποδείξω (γιατί τα λόγια είναι εύκολα)
γιατί τα όσα πέρασαν στον πρόσφατο νόμο για τις ΑΠΕ και τα όσα θα ακολουθήσουν με τα ΝΟΜΕ με τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών
που όπως ακούγεται και γράφεται, το απαράδεκτο και καταστροφικό για τα συμφέροντα της ΔΕΗ ποσό των 37,5 €/MWh) θα είναι η χαριστική βολή  για τη ΔΕΗ:

Α. Νέος νόμος ΑΠΕ (Ν. 4414/9.8.2016)

Μπορεί μεν με το νέο νόμο να προβλέπεται η τιμή της παραγόμενης KWh από τα νέα φωτοβολταϊκά να προκύπτει από μειοδοτικό διαγωνισμό
και αυτό είναι θετικό και το αναγνωρίζω,
όμως αυτός ο νόμος (και εδώ τελειώνουν τα θετικά του)
πέρα από το ότι αποτελεί το μεγάλο συμβιβασμό με τα ιδιωτικά συμφέροντα αφού χαρίστηκε στους περίπου 10.000 κατόχους των αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων μην τολμώντας να αγγίξει τις ληστρικά εγγυημένες τιμές που απολαμβάνουν εδώ και χρόνια ως δώρο από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ,
επιτρέποντάς τους έτσι να συνεχίσουν να κερδοσκοπούν σε βάρος των καταναλωτών, παίρνοντάς τους μέσα από τις τσέπες και άλλα δις.
ταυτόχρονα αποτελεί και θανάσιμο κτύπημα κατά της ΔΕΗ γιατί:

 • σε συνέχεια (με ευθύνη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ) ότι την πέταξαν έξω από την «πίτα» των ΑΠΕ για να μείνει αποκλειστικά για τα δόντια των ιδιωτών,
 • σε συνέχεια ότι τη βάζουν να τους μαζεύει τα λεφτά και να τους πληρώνει ακόμη και το ποσό του ΕΤΜΕΑΡ από τους ανείσπρακτους λογαριασμούς ζημιούμενη έτσι με 180εκ. € ετησίως!!

τώρα την αναγκάζουν ως κύριο (ακόμα) προμηθευτή με αμφισβητούμενες μελέτες να τους καλύψει και το νέο έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού των ΑΠΕ!!

Από αυτή την απόφαση της κυβέρνησης που πάρθηκε υποτίθεται για να μην αυξηθεί το τέλος ΑΠΕ (που για να κρύψουν από τους καταναλωτές για ποιους πληρώνουν, η κυβέρνηση της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ το μετονόμασε σε ΕΤΜΕΑΡ) κάτι που στο τέλος δε θα γλυτώσουν,
και αν θεωρήσουμε ως δίκαιη και αντικειμενική  υποτιθέμενη μελέτη συγκεκριμένων κυρίων του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (οφείλουμε να την αμφισβητήσουμε, γιατί κανείς μας εδώ δεν είναι αφελής)
ότι δήθεν λόγω της εισόδου των ΑΠΕ έπεσε η ΟΤΣ κατά 6€, άρα ωφελήθηκε η ΔΕΗ και οι υπόλοιποι προμηθευτές,
η ΔΕΗ αναγκάζεται να τους καταθέσει προκειμένου να συνεχίσουν να φουσκώνουν τους ήδη παχυλούς λογαριασμούς τους 34εκ. φέτος, 180εκ. το 2017 και 195εκ. το 2019!!
Τα ποσά αυτά βγαίνουν με βάση το ποσοστό που θα κατέχει η ΔΕΗ (όπως ορίζει ο νόμος 4389 κατά τα έτη 2017, 2018 και 2019) στην λιανική ως μερίδιο της αγοράς.Τούτων δοθέντων συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
ακόμα και αν δεν υπήρχε το πρόβλημα ρευστότητας πολύ δε περισσότερο τώρα, σε μια περίοδο που η ρευστότητα της ΔΕΗ είναι στο ναδίρ, στο μηδέν, στο μείον και δεν μπορεί να καλύψει τις υποχρεώσεις της,
αυτή η απόφαση της κυβέρνησης και μάλιστα την ώρα που δεν έχει μείνει σύνταξη για σύνταξη, μισθός για μισθός, για να εξακολουθούν οι εκλεκτοί κάτοχοι των αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων να κερδοσκοπούν σε βάρος του λαού με ΙRR 32% … ναι είναι χαριστική βολή στη ΔΕΗ.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
ο νόμος αυτός,
ταυτόχρονα είναι και μια χαμένη ευκαιρία για την κυβέρνηση, γιατί θα μπορούσε να δείξει ένα άλλο πρόσωπο προς τους καταναλωτές.
Σκεφτείτε τι τεράστιο όφελος θα είχαν όλοι οι καταναλωτές (οικιακοί, εμπορικοί, βιομηχανικοί) εάν η κυβέρνηση είχε τολμήσει να εκλογικέψει τις ληστρικά εγγυημένες τιμές που απολαμβάνουν. Δυστυχώς δεν το έκανε.

Κυρίες και κύριοι,
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Επιτρέψτε μου για ένα λεπτό να αναφερθώ στον Πρόεδρο της ΕΣΕΕ κ. Κορκίδη μια και πρόσφατα έστειλε αυστηρή επιστολή στη ΔΕΗ διαμαρτυρόμενος γιατί κόβει το ρεύμα στα μέλη του.
Με όλο το σεβασμό στον κ. Κορκίδη, με τον οποίο είμαστε φίλοι πολλά χρόνια, δημόσια του λέω:

Φίλε Βασίλη, δεν κρίνω το περιεχόμενο της επιστολής σου, κατανοώ απόλυτα την ευθύνη που έχεις απέναντι στα μέλη σου αλλά και την αγωνία του κάθε μικρομαγαζάτορα να επιβιώσει, όμως πριν στείλεις τη σχετική επιστολή στη ΔΕΗ το πρώτο που θα έπρεπε να δεις, είναι
το γιατί η κυβέρνηση δεν μείωσε τις προκλητικά υψηλά εγγυημένες τιμές και κατ’ επέκταση το ΕΤΜΕΑΡ.

Φίλε Κορκίδη,
Το τέλος ΕΤΜΕΑΡ στην εμπορική χρήση, δηλαδή στα μέλη σου, το αύξησαν 10.433% πηγαίνοντάς το από 0,30€/MWh τον Ιούνιο του 2010 στα 31.30€/MWh τον Ιανουάριο του 2015!

Πιο συγκεκριμένα, μόνο από το ΕΤΜΕΑΡ πήραν από τις τσέπες των μελών σου  τα τελευταία χρόνια, τα χρόνια της κρίσης (όχι η ΔΕΗ-τη ΔΕΗ την έχουν βάλει να τους κάνει τον εισπράκτορα)1.044.835.000€!
Πέρσι μόνο 356.234.000€!!!
Να για ποιους πληρώνουν οι μικροέμποροι που εκπροσωπείς.

Η ΓΕΝΟΠ και ΔΕΗ είναι μαζί σας, είναι μαζί με τους μικρο-επιχειρηματίες, όχι απέναντι.
Φίλε Βασίλη, κανένας ιδιώτης δε δίνει ούτε ποτέ θα δώσει διευκόλυνση 36 δόσεων. Αυτό μόνο η ΔΕΗ το κάνει.Β. ΝΟΜΕ

Το ΝΟΜΕ θα είναι η δεύτερη και κυριότερη αιτία που θα οδηγήσει τη ΔΕΗ στην οικονομική κατάρρευση και αυτό δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις για να το καταλάβει κανείς.
Η επιχείρηση θα οδηγηθεί σε οικονομική κατάρρευση γιατί:

 • πρώτον μέσω των δημοπρασιών ΘΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΝ 23 TWh ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ, ΔΗΛΑΔΗ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ, ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΛΙΓΝΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΥΔΡΑΥΛΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΟΝ 100% ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΣΤΟ ΔΙΑΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝ ΝΑ ΑΜΕΙΒΕΤΑΙ ΓΙΑ ΑΠΟΔΟΣΗ, ΑΠΟΣΒΕΣΗ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ!!
και
 • δεύτερον γιατί μέσω των δημοπρασιών με τιμή εκκίνησης κάτω από την ΟΤΣ οι εναλλακτικοί προμηθευτές θα εξασφαλίσουν ακόμα πιο φθηνά και σε βάρος μας δική μας ενέργεια σε βάθος τριετίας, αυξάνοντας έτσι ακόμα πιο πολύ τα ήδη μεγάλα περιθώρια κέδρους που έχουν (35€/MWh!) και κατ’ επέκταση με τη δική μας ενέργεια που δε θα την πληρωνόμαστε καν δε θα μας αφήσουν (όπως έχει αποφασιστεί άλλωστε) πελάτη για πελάτη!

Με το σχέδιο αυτό που υποτίθεται ήρθε για να σωθεί η ΔΕΗ από τον τεμαχισμό και τη δημιουργία της Μικρής ΔΕΗ, δυστυχώς θα έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα.
Μπορεί μεν να μην μας πάρουν τα εργοστάσια και τα ορυχεία, στην ουσία όμως μας βάζουν να δουλεύουμε για τους ιδιώτες επί ζημία ως ΔΕΗ παραγωγή για να μας πάρουν άλλο ένα 42% της λιανικής ως το Δεκέμβρη του 2019.

Πιο συγκεκριμένα μας αναγκάζουν να δημοπρατήσουμε
4 TWH φέτος για να πέσει το ποσοστό συμμετοχής μας στη λιανική κατά 8% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2015 και να πάει στο 27,24 το Δεκέμβρη,
άλλες 6 TWH (αθροιστικά 10) το 2017 για να πέσει το ποσοστό μας άλλες 12 μονάδες το 2017 και να πάει στο 75,24%,
άλλες 6,5 TWH το 2018 (αθροιστικά 16,5) για να πέσει το ποσοστό στην λιανική άλλο ένα 13% και να πάει στο 62,24% και
άλλες 6,5 TWH το 2019 (αθροιστικά 23) για να πέσει το ποσοστό μας άλλο ένα 13% στην λιανική και να πάει στο 49,24%.

Συνάδελφοι,
Αν αυτό συμβεί, τότε από τις 48 TWH που καταναλώνονται στο διασυνδεδεμένο δίκτυο, εμείς δε θα έχουμε μείνει απλά με τους πελάτες που καταναλώνουν τις άλλες 24 TWH με ότι έτσι και αλλιώς αυτό συνεπάγεται για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης,
θα έχουμε μείνει (γιατί αυτοί δεν πρόκειται αν φύγουν)
με το σύνολο της ΥΤ (6,9 TWH),
με το σύνολο του Δημοσίου (2,9 TWH),
με το σύνολο των αγροτών (2,8 TWH) και
με το σύνολο των ευάλωτων πελατών (2,5 TWH).

Άρα με το σύνολο των πελατών που είτε τους δίνει ρεύμα η ΔΕΗ επί ζημία, πχ ΥΤ
που είτε δεν πληρώνουν πχ. Δημόσιο ή
που δυσκολεύονται να πληρώσουν, πχ ευάλωτοι καταναλωτές.
Άρα αντιλαμβάνεστε τι έχει να γίνει.
Μόνο μια ποσότητα 8-9 TWH ενέργειας στο σύνολο των 33 TWH που μπορούν να χαρακτηριστούν ως καλοί πελάτες, θα έχει απομείνει στη ΔΕΗ.

Συνάδελφοι με βάση αυτά, χωρίς ίχνος υπερβολής, πρέπει να γνωρίζετε ότι σωρευτικά ως το 2020 η επιβάρυνση της ΔΕΗ από την απώλεια των καλύτερων πελατών της και τη μείωση του μεριδίου της μέσω ΝΟΜΕ θα υπερβεί τα 2 δις!!
Αυτό τα λέει όλα.
Ο αριθμός είναι ισοπεδωτικός.
Αυτό θα σημάνει τραγικές εξελίξεις.
Κλείσιμο ορυχείων.
Κλείσιμο εργοστασίων.
Απολύσεις…
Οι μειώσεις μισθών είναι το λιγότερο.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Με βάση αυτά που είμαι σίγουρος ως στελέχη λίγο πολύ τα ξέρετε, κλείνω την πρώτη ενότητα της ομιλίας μου και πριν κατέβω από το βήμα, επειδή ποτέ δεν αρκούμουν στις διαπιστώσεις και στην παρουσίαση της κατάστασης, αντιλαμβανόμενος τον περιβάλλοντα χώρο και τη δυναμική των πραγμάτων, θέλω να κάνω κάποιες προτάσεις σε σχέση με τα δύο θέματα που ανέπτυξα ώστε να προλάβουμε το κακό και εάν δεν τα καταφέρουμε έστω να το περιορίσουμε.

Σε σχέση με τις ΑΠΕ:
 • Να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση να απαλλάξει τη ΔΕΗ (τους προμηθευτές) από το βάρος της κάλυψης του ελλείμματος του λογαριασμού των ΑΠΕ εκλογικεύοντας τις ληστρικά εγγυημένες τιμές που αμείβονται οι κάτοχοί τους.
Θυμίζω ότι οι επίσης εγγυημένες αποδόσεις στο ηλεκτρικό δίκτυο μεταφοράς και διανομής είναι μόλις 8,5% και θεωρούνται ελκυστικές, ενώ στις τραπεζικές καταθέσεις οι αποδόσεις είναι σχεδόν μηδενικές, στα ομόλογα και ακίνητα ήταν διψήφια αρνητικές (-60% για τα ακίνητα την πενταετία), στις δε μετοχές των Τραπεζών (-99% στην πενταετία)!
 • Να πάψει η ΔΕΗ να τους κάνει τον εισπράκτορα και να χρεώνεται στη συνείδηση του κόσμου ότι αυτή είναι που τους γδέρνει.

Μέχρι τότε να πάψει επιτέλους να τους αποδίδει το ποσό του ΕΤΜΕΑΡ που αντιστοιχεί στους ανείσπρακτους λογαριασμούς. Μεγαλύτερο σκάνδαλο και ντροπή από αυτό δεν υπάρχει.

Σε σχέση με το ΝΟΜΕ:
Η θέση μας πρέπει να είναι να μην εφαρμοστεί
 • Γιατί είναι κλοπή της επιχείρησης
 • Γιατί είναι επί ζημία της επιχείρησης
 • Γιατί έτσι και αλλιώς η ΔΕΗ δεν έχει κανένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα χάρη στους λιγνίτες.
Θέση μας πρέπει να είναι να μην εφαρμοστεί γιατί όλα αυτό που γίνεται, όχι απλά είναι σε βάρος της ΔΕΗ, είναι ντροπή, είναι πρόκληση, είναι σικέ παιχνίδι!

Το αποτέλεσμα είναι προαποφασισμένο…
Ο ανταγωνισμός τους έχει την εξής λογική:
Δεν σου επιτρέπουμε να αγωνιστείς, θα χάσεις θες δε θες!!!

Αν δεν καταφέρουμε τον πρώτο στόχο (που εκεί πρωτίστως πρέπει να στοχεύσουμε), να ακυρώσουμε το ΝΟΜΕ, τότε και μόνο τότε να απαιτήσουμε οι TWH της ΥΤ, του Δημοσίου, των αγροτών και των ευάλωτων καταναλωτών να μην υπολογίζονται στο άθροισμα επί του οποίου καθορίζεται το ποσοστό ενέργειας που πρέπει να χάσει η ΔΕΗ.
Έτσι και λιγότερες TWH θα δημοπρατηθούν και λιγότερους πελάτες θα μπορέσουν να μας πάρουν.

Με βάση αυτές τις προτάσεις, ευχόμενος κάθε επιτυχία στις εργασίες του Συμβουλίου σας,
κλείνω την τοποθέτησή μου εφιστώντας σας την προσοχή σε μια ακόμα ύπουλη προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη, και που στόχο έχει να μειωθούν οι ώρες λειτουργίας των μονάδων της Καρδιάς και του Αμυνταίου από 32.000 σε 17.500.
Εάν αυτό περάσει οριστικά και αυτό εξαρτάται από το τι θα κάνει το Υπουργείο, τότε οι μονάδες Καρδιά ΙΙΙ και IV, Αμύνταιο I και II καθώς και η τηλεθέρμανση θα έχουν σοβαρότατο πρόβλημα.Καλή συνεδρίαση.Νίκος Φωτόπουλος
Μέλος Δ.Σ. ΔΕΗ Α.Ε.
  Εκπρόσωπος των εργαζομένων

Δεν υπάρχουν σχόλια: