DEH

DEH

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Σωματεία ΔΕΗ Μεγ/λης


ΟΛΟΙ την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016 στις 11 το πρωί
στην Κεντρική Πύλη της 4ης Μονάδας

στην αγωνιστική συγκέντρωση - υποδοχή του Υπουργού Περιβάλλοντος
και Ενέργειας κ. Σκουρλέτη

Η επίσκεψη του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκουρλέτη στο Ενεργειακό Κέντρο της ΔΕΗ πραγματοποιείται στην κρισιμότερη καμπή της ιστορίας της Επιχείρησης, σε ένα νέο ενεργειακό τοπίο για την χώρα και το Λεκανοπέδιο της Μεγ/λης.
Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ασκήθηκαν διαχρονικά και τα τελευταία χρόνια με τις μνημονιακές δεσμεύσεις στα πλαίσια της λεγόμενης απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας, επιταχύνουν την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, συρρικνώνουν και εκποιούν τη ΔΕΗ και μειώνουν συνεχώς το ρόλο του δημοσίου και της ΔΕΗ στον τομέα της ενέργειας.

Σε πορεία διάλυσης και κατάρρευσης εξωθείται η ΔΕΗ

  • Οι εφαρμοζόμενες πολιτικές σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση έχει ως αποτέλεσμα καταναλωτές αλλά και κράτος να χρωστούν στη ΔΕΗ κοντά στα 3 δισ. και μεγάλο μέρος των οφειλών είναι ήδη επισφάλειες. 
  • Το μέλλον της ΔΕΗ φαντάζει σήμερα πιο αβέβαιο από ποτέ, καθώς χάνει ένα από τα πιο πολύτιμα περιουσιακά της στοιχεία τον ΑΔΜΗΕ, που της προσέφερε σε ετήσια βάση κέρδη της τάξεως των 50 και πάνω εκατ. ευρώ. Η πώληση του ΑΔΜΗΕ και η παράδοση του σε ξένα ιδιωτικά συμφέροντα αποτελεί την χαριστική βολή στην Επιχείρηση, σε συνδυασμό με τις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Η έναρξη των δημοπρασιών (ΝΟΜΕ) από τον Οκτώβριο, με τις οποίες η ΔΕΗ θα πωλεί στους ανταγωνιστές της σε τιμές ουσιαστικά κάτω του κόστους την πλέον φτηνή λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή της με στόχο να μειωθεί μέχρι το 2019 κάτω από το 50% η συμμετοχή της στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Δηλαδή, η ΔΕΗ θα αναγκαστεί να πωλεί τα επόμενα τρία χρόνια επί ζημία. Η παράδοση παραγωγικού δυναμικού και πελατών θα αποτελέσει την ταφόπλακα για τη ΔΕΗ, αφού θα επιβαρύνει την ήδη κακή οικονομική της κατάσταση της. Πρόκειται για αργό θάνατο αφού θα κερδοσκοπούν οι προμηθευτές, δημιουργώντας επιπλέον ζημιές για τη ΔΕΗ.
  • Στο ζοφερό αυτό περιβάλλον η λιγνιτική παραγωγή σ’ αυτή την συγκυρία έχει υποχωρήσει αισθητά τα τελευταία χρόνια.
  • Την ίδια στιγμή η Διοίκηση της Επιχείρησης προτείνει συμπράξεις με ιδιώτες (μνημόνιο με κινέζικη εταιρεία) όπου η ΔΕΗ θα έχει μειοψηφική συμμετοχή στη νέα κοινοπραξία. Κατ' αυτόν τον τρόπο η ΔΕΗ τεμαχίζεται και θα εκχωρεί σε τρίτους ιδιώτες, ξένους και εγχώριους, το ηλεκτροπαραγωγικό της δυναμικό.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι η ΔΕΗ εξωθείται σε κατάρρευση και σε «λουκέτο»  απειλώντας συνολικά με κατάρρευση το σύστημα.

Ενεργειακό Κέντρο Δ.Ε.Η - Μεγαλόπολη

Η απαξίωση της ΔΕΗ τα τελευταία χρόνια με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές των κυβερνήσεων και των Διοικήσεων της Επιχείρησης και την εφαρμογή των μνημονίων έχει οδηγήσει έχει οδηγήσει σε μια φθίνουσα πορεία το Ενεργειακό Κέντρο της Μεγαλόπολης. Η εκμετάλλευση του λιγνίτη και κατ’ επέκταση η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο Λεκανοπέδιο Μεγαλόπολης σημειώνει συνεχώς καθοδική πορεία.

Η συνολική παραγωγή λιγνίτη από τα ορυχεία του ΛΚΜ
τα τελευταία χρόνια έχει ως κάτωθι:
2014     εκατ. τόνοι
2015
εκατ. τόνοι
Στόχος 2016
εκατ. τόνοι
8/2016   
εκατ. τόνοι
8.9
8
7.8
> 4

Η εξαχθείσα ενέργεια για τις Μονάδες των ΑΗΣ έχουν:
ΑΗΣ - Μ
2014    
GWH
2015
GWH
Στόχος 2016
GWH
8/2016   
GWH
Μονάδα ΙΙΙ
1527
1322
1151
491
Μονάδα IV
1836
1538
1375
725

Η Δ.Ε.Η στην υπηρεσία της ανάπτυξης της χώρας
Η ΔΕΗ, μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί σαν βασικός μοχλός για την παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας.
Το συνδ. κίνημα προασπίζοντας το δημόσιο συμφέρον της χώρας, την ενεργειακή της αυτάρκεια, την ορθολογική χρήση της ενέργειας, το δικαίωμα των πολλών σήμερα και το δικαίωμα των μελλοντικών γενεών για παροχή ενέργειας με σεβασμό στο περιβάλλον και την κοινωνία αγωνιζόμαστε η ΔΕΗ να διατηρήσει κυρίαρχο και πρωταγωνιστικό ρόλο.
Η Ελληνική κοινωνία και οικονομία έχει μέλλον μόνο με μια Ενιαία, Δημόσια και ανασυγκροτημένη ΔΕΗ, η οποία θα κάνει αυτή τις αναγκαίες επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό παλαιών μονάδων και τη δημιουργία νέων πού θα λειτουργεί για την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών και την ανάπτυξη της χώρας.
Μόνο μια τέτοια ΔΕΗ μπορεί να συνδυάζει αποτελεσματικά την αξιοποίηση του εγχώριου ενεργειακού πλούτου (ορυκτού και ανανεώσιμου) με την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Μόνο μια τέτοια ΔΕΗ μπορεί να εξασφαλίσει φθηνό ρεύμα για το λαό, χιλιάδες νέες θέσεις σταθερής εργασίας με ικανοποιητικές απολαβές και δικαιώματα.
Στα  πλαίσια αυτά αγωνιζόμαστε για: Την ματαίωση του ξεπουλήματος του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΗ και όλων των ρυθμίσεων (ΝΟΜΕ, 17% της ΔΕΗ, παραχώρηση παραγωγικού δυναμικού, πελατών, κλπ) που διαλύουν τη ΔΕΗ ενισχύοντας τους ιδιώτες σε βάρος των συμφερόντων του λαού και της αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας.

Για το Λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης διεκδικούμε:

  • Το βιώσιμο και πρωταγωνιστικό ρόλο του Ενεργειακού Κέντρου της Μεγαλόπολης με την αποτελεσματική λειτουργία των Ορυχείων και των Μονάδων ενάντια στις πολιτικές που οδηγούν στην συρρίκνωση του προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων.
  • Την Αναδιοργάνωση της Επιχείρησης στο χώρο, σε ΑΗΣ και ΛΚΜ. Την αξιοκρατική αξιοποίηση του προσωπικού.  
  • Αποτελεσματικές συντηρήσεις για βελτίωση της διαθεσιμότητας των Μονάδων και του πάγιου εξοπλισμού των ορυχείων. Περιορισμό - κατάργηση των εργολαβιών.
  • Εκπόνηση και εφαρμογή άμεσου και μακροπρόθεσμου σχεδιασμού ανάπτυξης για την ορθολογική αξιοποίηση του λιγνιτικού δυναμικού της λεκάνης της Μεγαλόπολης για την ασφαλή τροφοδοσία των Μονάδων (απαλλοτρίωση του λιγνιτικού πεδίου στον Τριπόταμο, εκμετάλλευση των κοιτασμάτων λιγνίτη σε Χωρέμι, Αλφειό - Θωκνία, στην Βόρεια - Ανατολική πλευρά στα Κυπαρίσσια, εκπόνηση νέων μελετών, κλπ).
  • Προσλήψεις μόνιμου τεχνικού προσωπικού για την κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας.

Με τις παραπάνω θέσεις και τη δράσης μας για τα τοπικά και γενικότερα προβλήματα το σ.κ υπερασπίζει τα συμφέροντα των εργαζομένων και της Επιχείρησης.
Αναδεικνύοντας όλα αυτά, αποδεικνύεται η αγωνία μας, αλλά ταυτόχρονα και το ενδιαφέρον μας για το μέλλον και την προοπτική της Επιχείρησης.

ΟΛΟΙ την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016 στις 11 το πρωί
στην Κεντρική Πύλη της 4ης Μονάδας

Τα Δ.Σ. των Σωματείων

Δεν υπάρχουν σχόλια: