DEH

DEH

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

Η SGCC ΜΑΖΙ ΜΕ THN ΙΤΑΛΙΚΗ ΤΕRΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΤΟ 23% ΤΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ. Οι Κινέζοι μπαίνουν σφήνα στην κούρσα για τον ΑΔΜΗΕ

Tρεις Ευρωπαίοι διαχειριστές ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να είναι οι κύριοι ενδιαφερόμενοι για την απόκτηση του 24% του ΑΔΜΗΕ, με τον έναν να ανοίγει την πόρτα εισόδου στους Κινέζους σε άλλη μία αποκρατικοποίηση ελληνικής εταιρείας.
Η TERNA και η βελγική ELIA είχαν συμμετάσχει και στον προηγούμενο διαγωνισμό για το 66% του ΑΔΜΗΕ, ο οποίος δεν ολοκληρώθηκε, ενώ ο νέος «παίκτης» είναι η γαλλική RTE.
Η TERNA και η βελγική ELIA είχαν συμμετάσχει και στον προηγούμενο διαγωνισμό για το 66% του ΑΔΜΗΕ, ο οποίος δεν ολοκληρώθηκε, ενώ ο νέος «παίκτης» είναι η γαλλική RTE.
Ο σχετικός διαγωνισμός που προκήρυξε η ΔΕΗ -μητρική του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας- γίνεται με ταχύτατες διαδικασίες και η εκδήλωση ενδιαφέροντος έχει καταληκτική ημερομηνία την 26η Ιουλίου.
Πρόκειται για την ιταλική TERNA, τη βελγική ELIA και τη γαλλική RTE. Οι δύο πρώτες εταιρείες είναι παλιές γνώριμες καθώς είχαν συμμετάσχει και στον προηγούμενο διαγωνισμό του ΑΔΜΗΕ για το 66%. Διαδικασία που είχε ξεκινήσει από την κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ αλλά δεν ολοκληρώθηκε λόγω των εκλογών. Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει ήδη βολιδοσκοπηθεί για τον διαγωνισμό και πηγές θέλουν να έχουν ήδη γίνει επαφές.
Η ιταλική TERNA λόγω της μετοχικής της σύνθεσης, φέρνει μαζί τους και την κινεζική State Grid Corporation of China (SGCC). Και αυτή είχε κατέβει στον προηγούμενο διαγωνισμό για την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ. Και μπορεί να μην είναι ευρωπαϊκή εταιρεία, όπως ζητά το κείμενο της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, πρόκειται όμως για επιχείρηση με σημαντική μετοχική συμμετοχή στο κεφάλαιο τόσο του πορτογαλικού διαχειριστή REN, στον οποίο έχει το 25%, όσο και στην ΤΕRΝΑ, αφού το 2014 οι Κινέζοι αγόρασαν το 35% της ιταλικής CDP RETI, η οποία ελέγχει το 29,85% της ΤΕRNA και το 30% της SNAM (ιταλικός διαχειριστής αερίου).
Θυγατρική
Ο γαλλικός διαχειριστής μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας RΤΕ είναι εταιρεία 100% θυγατρική της κρατικής γαλλικής επιχείρησης ηλεκτρισμού EdF, η οποία λειτουργεί μάλιστα στο μοντέλο του ΑΔΜΗΕ, που καταργείται με τη νέα νομοθεσία.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η διαδικασία που επελέγη για την προσέλκυση επενδυτών στον ΑΔΜΗΕ εξασφαλίζει τον δημόσιο χαρακτήρα των δικτύων της χώρας, ενώ όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης η εμπειρία και η γνώση των υποψήφιων επενδυτών πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο θα καθορίσουν αυτόν που θα επιλεγεί, σε συνδυασμό, βέβαια, με το προσφερόμενο τίμημα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η διαδικασία που επελέγη για την προσέλκυση επενδυτών στον ΑΔΜΗΕ εξασφαλίζει τον δημόσιο χαρακτήρα των δικτύων της χώρας, ενώ όπως έχε
Η διεθνής πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος χωρίζεται σε δύο φάσεις, την πρώτη που είναι το στάδιο προεπιλογής με καταληκτική ημερομηνία την 26η Ιουλίου και τη δεύτερη κατά την οποία όσοι προκριθούν καλούνται να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές. Σκοπός και σύμφωνα με τον νόμο που ψηφίστηκε στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης είναι έως τις 31 Οκτωβρίου να έχει αναδειχθεί ο πλειοδότης και έως τις 28 Φεβρουαρίου του 2017 να έχει μεταβιβαστεί το 24% στον επενδυτή.
Μία από τις προϋποθέσεις για την ανάδειξη του αγοραστή είναι να πρόκειται για Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας μέλος του ENTSO-E (Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών) ή για Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας που συμμετέχει σε Διαχείριση Συστήματος Μεταφοράς που είναι μέλος του ENTSO-E ή κοινοπραξία στην οποία τουλάχιστον ένα μέλος αυτής να είναι Διαχειριστής.
Για να αποκτήσει ο ενδιαφερόμενος δικαίωμα συμμετοχής θα πρέπει τα ίδια κεφάλαιά του στην τελευταία τριετία να είναι τουλάχιστον 350 εκατ. ευρώ. Στην περίπτωση της κοινοπραξίας ο διαγωνισμός δεν αποκλείει και τη συμμετοχή fund ή εταιρείας επιχειρηματικού κεφαλαίου (private equity) αρκεί να έχει ενεργά, διαθέσιμα και μη επενδεδυμένα κεφάλαια ύψους τουλάχιστον 350 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με την προκήρυξη, οι υποψήφιοι που θα προκριθούν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών αποκτούν κατά τη διάρκεια της β' φάσης:
• Πρόσβαση σε εικονική αίθουσα τεκμηρίωσης (virtual data room) για να διενεργήσουν τον δικό τους οικονομικό, νομικό και τεχνικό έλεγχο στα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ.
• Χρηματοοικονομικές και νομικές εκθέσεις ελέγχου που έχουν εκπονηθεί για λογαριασμό του πωλητή (vendor due dilligence reports).
• Οδηγίες σχετικά με την υποβολή ερωτοαπαντήσεων σε σχέση με τις πληροφορίες που παρέχονται μέσω της εικονικής αίθουσας τεκμηρίωσης, καθώς και για την κατάθεση τραπεζικής εγγυητικές επιστολής.
• Σχέδια Συμφωνίας Αγοραπωλησίας Μετοχών και Συμφωνίας Μετόχων.
• Ολοι οι επιλέξιμοι συμμετέχοντες θα κληθούν προηγουμένως να υπογράψουν σύμβαση εμπιστευτικότητας για να λάβουν μέρος στη δεύτερη φάση.
Για την πώληση του 24% των μετοχών σύμβουλοι της ΔΕΗ είναι οι εταιρείες HSBC Bank, Citigroup Global Markets, NBG Securities και Rokas Law Firm.
Υπενθυμίζεται ότι ο ΑΔΜΗΕ κατά τον προηγούμενο διαγωνισμό είχε αποτιμηθεί ως αξία στα 900 εκατ. ευρώ.
Εν τω μεταξύ για να ολοκληρωθεί η απόσχιση του ΑΔΜΗΕ με βάση το σχέδιο που έχει εγκριθεί θα χρειαστούν μία ή περισσότερες γενικές συνελεύσεις των μετόχων της ΔΕΗ:
Mία για την έγκριση της πώλησης του 24% στον στρατηγικό επενδυτή που θα επιλεγεί, μία για τη σύσταση της νέας εταιρείας συμμετοχών και της μεταβίβασης του 51% του Διαχειριστή βάσει των προβλεπόμενων διαδικασιών και μία για τη μεταβίβαση του υπόλοιπου 25% στην υπό σύσταση ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ, εταιρεία με μοναδικό μέτοχο το Δημόσιο.
Στον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ και στην είσοδο στρατηγικού επενδυτή αντιδρά έντονα η ΓΕΝΟΠ. Η Ομοσπονδία των εργαζομένων στη ΔΕΗ αντιτίθεται καθώς υποστηρίζει ότι την απόσχιση του Διαχειριστή από την εταιρεία ηλεκτρισμού δεν την επιβάλλει καμία κοινοτική οδηγία και το μοντέλο της συνύπαρξης των δύο εταιριών προβλέπεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Η ΓΕΝΟΠ έχει προαναγγείλει την προσφυγή κατά της πώλησης του ΑΔΜΗΕ στη Δικαιοσύνη με την αίτηση αναστολής της διαδικασίας (ασφαλιστικά μέτρα).
Ενα από τα βασικά επιχειρήματα των συνδικαλιστών είναι πως στα πάγια περιουσιακά στοιχεία του Διαχειριστή είναι ενσωματωμένη και η ασφαλιστική περιουσία των εργαζομένων.
Πρόκειται για ένα ιδιότυπο ασφαλιστικό καθεστώς που έχει ο όμιλος της ΔΕΗ καθώς εδώ και χρόνια η εταιρεία είχε αποδεχτεί να ενσωματώνει τις εργοδοτικές εισφορές της στις επενδύσεις που έκανε.
 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: