DEH

DEH

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

Μπαράζ νέων Γενικών Συνελεύσεων για τον ΑΔΜΗΕ. Οι νέοι μικρομέτοχοι και οι εκπλήξεις που ετοιμάζει η ΓΕΝΟΠ

Η χθεσινή Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ σηματοδοτεί την έναρξη της διαδικασίας της απόσχισης και του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ, που για να ολοκληρωθεί ωστόσο θα χρειαστεί ένα μπαράζ γενικών συνελεύσεων των μετόχων για μια σειρά από αποφάσεις που θα πρέπει να επικυρωθούν από τους μετόχους.

Ειδικότερα Γενικές συνελεύσεις θα χρειαστούν για:
-Τη διαδικασία που προβλέπεται για την παραχώρηση του
24% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή: έγκριση της πώλησης και μεταβίβασης, ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας

-Τη σύσταση της εταιρείας συμμετοχών και την πρόοδο των διαδικασιών που προβλέπονται (μεταβίβαση σε αυτήν υπό μορφή εισφοράς σε είδος στο πλαίσιο αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της τελευταίας μετοχών εκδόσεως της ΑΔΜΗΕ σε ποσοστό 51% του μετοχικού κεφαλαίου)
-Μεταβίβαση του 25% του ΑΔΜΗΕ στην εταιρεία που θα συσταθεί με μοναδικό μέτοχο το Δημόσιο ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ
Θεωρητικά θα χρειαστούν πάνω από 3 έκτακτες γενικές συνελεύσεις των μετόχων, ωστόσο το πιθανότερο είναι ότι θα υπάρξουν «συγχωνεύσεις», δηλαδή σε μία ΓΣ θα λαμβάνονται ταυτόχρονα περισσότερες εγκρίσεις και για τις τρεις διαδικασίες και άρα η διαδικασία θα μπορεί να τρέξει υπό ομαλές συνθήκες.
Οι νέοι μικρομέτοχοι
Χθες πάντως η συνέχιση της ΓΣ κατέστη εφικτή καθώς μεταφέρθηκε στο φυλασσόμενο κτίριο του υπουργείου Οικονομικών όπου δεν μπορούσαν να εισβάλουν οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ. Η μεταφορά της ΓΣ στο ΥΠΟΙΚ επέτρεψε να ληφθεί η σημαντικότερη εκ των αποφάσεων δηλαδή η έναρξη των διαδικασιών για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ. Μάλιστα όπως φάνηκε από την άμεση αντίδραση της διοίκησης της ΔΕΗ, υπήρχε προεργασία και συνεννόηση καθώς θεωρείτο βέβαιο ότι θα υπάρξει αντίδραση από την πλευρά των συνδικαλιστών. Ωστόσο για τις επόμενες συνελεύσεις, κατά τις οποίες θα πρέπει να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις ώστε να προχωρήσει ο διαχωρισμός τα πράγματα δεν αναμένεται να είναι και τόσο εύκολα. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν διεργασίες και σκέψεις ώστε συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ να μπορούν να παρίστανται στις συνελεύσεις ως μικρομέτοχοι και στη συνέχεια να παρεμποδίσουν την ομαλή διεξαγωγή τους.

Θα υπάρξουν εκπλήξεις στις επόμενες συνελεύσεις τα πράγματα δε θα είναι τόσο εύκολα, διαμηνύουν συνδικαλιστικές πηγές, που εμφανίζονται αποφασισμένες να συνεχίσουν να βάζουν εμπόδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: