DEH

DEH

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

Ξεκίνησε η καταβολή δεδουλευμένων σε εργολάβους της ΔΕΗ

Βάσιμη τελικά φαίνεται να αποδεικνύεται η αισιοδοξία που εξέφρασε προχθές ο διευθυντής Εκμετάλλευσης του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας (ΛΚΔΜ), Στέφανος Παλαβός, ότι δηλαδή η ΔΕΗ αισιοδοξεί να καταβάλλει στις εργοληπτικές και τεχνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα ορυχεία της ΔΕΗ τις μισές τουλάχιστον ληξιπρόθεσμες οφειλές της μέχρι τέλος του μήνα.
Αποκλειστικές πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι ήδη προχθές καταβλήθηκε σε τεχνική εταιρεία που δραστηριοποιείται στα ορυχεία ποσό ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ, έναντι δεδουλευμένων, το οποίο αντιστοιχεί βέβαια μόλις στο 10% των οφειλών προς τη συγκεκριμένη εταιρεία, καθώς το ύψος των οφειλών της ΔΕΗ μονάχα στην εταιρεία αυτή ανέρχεται σε 10 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι σε δήλωση του ο Σ. Παλαβός στο περιθώριο της μεγάλης υγκέντρωσης διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Διοικητήριο του ΛΚΔΜ, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδας- Εορδαίας, είχε δηλώσει ότι «το πρόβλημα των απλήρωτων εργολάβων και προμηθευτών της ΔΕΗ εκτιμούμε ότι είναι κάτι προσωρινό», ενώ ταυτόχρονα είχε εκφράσει την πεποίθηση ότι μέχρι τέλος του τρέχοντα μήνα η ΔΕΗ θα καταφέρει να εξοφλήσει τουλάχιστον τις μισές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις εργοληπτικές εταιρείες.
Η καταβολή του παραπάνω ποσού, αν και μικρή σε σχέση με το σύνολο των δεδουλευμένων, έδωσε ωστόσο στην εταιρεία αυτή τη δυνατότητα να ξαναρχίσει τη δραστηριότητά της στα ορυχεία, τα οποία έχουν ερημώσει κυριολεκτικά το τελευταίο διάστημα, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των εργολάβων έχει σταματήσει τις εργασίες για λογαριασμό της ΔΕΗ. Η δραματική συρρίκνωση της λιγνιτικής παραγωγής στα ορυχεία της ΔΕΗ στην περιοχή φαίνεται και από το γεγονός ότι με βάση ασφαλείς πληροφορίες του «Π» από τους τέσσερις μεγάλους εκσκαφείς δουλεύει μονάχα ένας! Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε αυτό που δήλωσε στον «Π» εργαζόμενος στη ΔΕΗ: «Κάποτε φοβόσουν να κυκλοφορήσεις στα ορυχεία μη σε χτυπήσει κάποιο φορτηγό από την πολύ μεγάλη κίνηση οχημάτων, ενώ τώρα σε πιάνει τρόμος να βγεις στο ορυχείο, δεν κουνιέται τίποτε.»
Αξίζει να σημειωθεί ότι το συνολικό ύψος των οφειλών της ΔΕΗ σε εργοληπτικές εταιρείες που εκτελούσαν έργα για λογαριασμό της ΔΕΗ και απέλυσαν στο μεταξύ το προσωπικό τους ή το έχουν θέσει σε καθεστώς υποχρεωτικής άδειας ανέρχεται σε 70 εκατ. ευρώ.
Οι λόγοι της μεγάλης καθυστέρησης εξόφλησης των οφειλών της ΔΕΗ προς τρίτους είναι λίγο πολύ γνωστοί και οφείλονται, σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της επιχείρησης, στο σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ λόγω ότι το ύψος των απλήρωτοι λογαριασμών ρεύματος προς τη ΔΕΗ ανέρχεται συνολικά στα 2,7 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: