DEH

DEH

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

Πράσινο φως για την πώληση του 17% της ΔΕΗ

Πράσινο φως για την  πώληση του 17% της ΔΕΗ
Αναψε το φως για την πώληση της ΔΕΗ. Την πώλησης του 17% της ΔΕΗ μέσα στο 2017 και εφόσον θα έχει πρώτα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο η πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας σε συνέντευξη του στο Bloomberg.
 Την πώληση περιλαμβάνει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ. Το πρόγραμμα προβλέπει 19 αποκρατικοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένης εκείνης των ΕΛΤΑ, η οποία δεν θα υλοποιηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ αλλά από το νέο υπερταμείο.
Σε ότιαφοράτο ΔΕΣΦΑ, ο κ. Πιτσιόλα είπε πως αναμένει να συνεχιστεί η ιδιωτικοποίηση δίχως εμπόδια, λέγοντας ότι η ιταλική εταιρεία, που βρίσκεται σε συζητήσεις με τους Αζέρους της Socar, πρόκειται να αγοράσει το 17% του ΔΕΣΦΑ και θα τους υποβάλει προσφορά στα τέλη Σεπτεμβριου ή τις αρχές Οκτωβρίου. 
 «Πρέπει να βρεθεί μια αμοιβαία λύση αποδεκτή και από τους δύο επενδυτές για τα τέλη του ΔΕΣΦΑ» είπε με νόημα ο Πιτσιόρλας εννοώντας τον υπουργό Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη, η ρύθμιση του οποίου για το ψαλίδισμα στα ανακτήσιμα έσοδα της εταιρείας έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια και των δύο. 
 Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ επανέλαβε το αναλυτικό χρονοδιάγραμμα των κυριότερων αποκρατικοποίησεων τόσο για το φθινόπωρο όσο και για το 2017. 
 Έτσι, στα τέλη Ιουλίου αναμένεται το Δημόσιο να μεταβιβάσει στο ΤΑΙΠΕΔ το 5% του ΟΤΕ, τον Σεπτέμβριο πρόκειται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τη παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, ενώ τότε τοποθετείται και η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους καναδούς μεγαλομετόχους για την επέκταση της σύμβασης του διεθνούς αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος.
Τον Οκτώβριο ή στις αρχές Νοεμβρίου αναμένονται οι δεσμευτικές προσφορές για την αγορά του 67% του ΟΛΘ, ενώ στις αρχές του 2017 θα ξεκινήσει η κουβέντα για την έναρξη ιδιωτικοποίησης του 17% της ΔΕΗ, χρονιά εντός της οποίας θα τρέξει και το πρόγραμμα αποκρατικοποίησης για τις μαρίνες. 
Το 2017 αναμένεται να μπει μπροστά και η διαδικασία ιδιωτικοποίησης για τη τύχη των ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ.
Αναφορικά με την αγορά του ΟΛΠ από τη COSCO, εκτίμησε ότι θα λειτουργήσει σαν μαγνήτης για να προσελκύσει και άλλους ξένους επενδυτές στον τομέα των μεταφορών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: